Læsetid: 2 min.

Førtids-pension på plads

20. november 1999

Forlig åbner mulighed for at tjene penge ved siden af førtidspensionen

Socialminister Karen Jespersen (S) kunne fredag samle hele syv partier bag hovedlinjerne til en reform af førtidspensionerne.
Både Venstre, de konservative, de kristelige, CD og SF har forpligtet sig til at finansiere den kommende reform med omkring en halv milliard midler fra den såkaldte satspulje.
Dermed kommer reformen af førtidspensionerne ikke til at indgå i de generelle forhandlinger om finansloven.
De syv partier regner med at fremsætte en samlet reformpakke engang i løbet af år 2000. Reformen skal træde i kraft til januar 2003.
Selv betegner Karen Jespersen fredagens forlig som et "meget afgørende skridt" på vej mod en egentlig og detaljeret reform.

Forenkling
Ind til nu har regeringens først og fremmest prioriteret etableringen af et mere rummeligt arbejdsmarked, hvor der sættes ind over for såvel nedslidning som egentlig udstødning.
Målet har været at reducere den årlige tilgang af antallet af førtidspensionister. I 1999 regner Socialministeriet med, at 14.000 personer får tildelt førtidspension. Det samlede antal førtidspensionister er på godt 271.000.
Fredagens forlig omfatter derudover en forenkling af satserne i systemet.
"Vores overvejelser peger på et system med kun to ydelser. Jeg håber, vi får skabt et system, der både er retfærdigt og bliver oplevet som retfærdigt," siger Karen Jespersen.
Den ene, og høje ydelse, skal gives til borgere, der mister deres arbejdsevne hundrede procent. Den anden og lavere ydelse skal gives til borgere, der mister halvdelen eller mere af deres arbejdsevne.
Det er så tanken, at denne gruppe skal have ret til et job på mindst ti timer om ugen for på den måde at kunne supplere førtidspensionen.
"Vi får brug for flere skånejob, og derfor tager det tre år, før reformen kan træde i kraft. Vi kan se, at arbejdsmarkedet hele tiden ændrer sig, og at personer med nedsat arbejdsevne kan bestride et job, som de ikke kunne før," siger Karen Jespersen.
Ministeren siger dog, at arbejdet med at skaffe de ekstra job til kommende førtidspensionister er en af forklaringerne på, at reformen først kan træde i kraft om tre år.

Bedre hjælp
Samtidig med, at reformen paragraf for paragraf ændrer lovgrundlaget for tildeling af førtidspension, så lægger de syv partier op til en omfattende efteruddannelse af landets socialrådgivere.
"Reformen indebærer en stor satsning på efteruddannelse af de kommunale sagsbehandlere. Normalt siger vi, at det er kommunernes opgave, men ikke denne gang. Samtidig søger vi at udarbejde en ny metode til vurdering af den enkeltes arbejdsevne, så den bliver mere ensartet i de forskellige dele af landet," siger Karen Jespersen.
"Sagsbehandlerne skal i højere grad tage borgerne med på råd," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her