Læsetid: 2 min.

Fogh: 'Vi sælger ikke ud'

27. november 1999

Venstre vælger principper fremfor aktuel politisk indflydelse

Anders Fogh Rasmussens kan med sin hårde ideologiske linje bytte plads med SF'erne, der har lukket de røde faner inde i skabet og erstattet principfaste udmeldinger med pragmatiske og resultatorienterede forsøg på at få indflydelse.
Resultatet af de to partiers bytten plads er påfaldende.
Mens Venstre indtil nu ikke rigtig har fået indflydelse på finansloven, så forholder det sig omvendt med folkesocialisterne. Ind til nu har de været med, hver gang Mogens Lykketoft har kaldt til forhandlinger.
Den høje ideologiske profil kan give Anders Fogh Rasmussen troværdighed blandt vælgerne og resultere i gode meningsmålinger. "Løfter er til for at blive holdt. Nu har vi vist, at vi tager vores løfte om at sige nej til nye skatter og afgifter helt alvorligt," siger Fogh.
- Du holder dit løfte, men mister indflydelse her på Christiansborg?
"Det må have konsekvenser, når man mener noget i dansk politik. Vi ville gerne have lavet et forlig og Politiet, men vi vil ikke sælge ud af principperne," siger han til Information.

Den anden kind til
- Borgerlige kritikere frygter, at dit løfte binder dig så hårdt, at du ikke kan omfordele skatterne i en ny skattereform under en borgerlig regering?
"Hvad nytter det at omfordele. Det svarer til at flytte skattebyrde fra den ene lomme til den anden. Det er det, der er problemet."
- Midterpartierne har under forhandlingerne højlydt kritiseret dig hårdt for at stå alt for fast på dit løfte.
"I en sådan situation vender jeg den anden kind til."
Fogh Rasmussen og Lykketoft strides om, hvem der har skyld for sammenbruddet i forhandlingerne. Mogens Lykketoft raser over Venstres manglende vilje til at indgå forlig, hvor nye skatter og afgifter finansierer en del af regningen.
"Det var kun 225 mio., der skilte os, hvad kunne det gøre. Vi har før fundet meget større beløb i en finanslov."
Det er da også påfaldende, at Mogens Lykketoft hele tiden har holdt fast på, at nye afgifter inden for Politiets område skulle finansiere i hvert fald dele af forliget.
På den baggrund er Fogh ikke i tvivl: "Lykketoft har lige fra starten lagt sig fast på, at han ikke ville give os indflydelse. Han har stadigvæk billedet fra sidste års finanslov hængende foran sig, Her blev han kritiseret for, at Venstre fik for megen indflydelse. Det ønskede han ikke at gentage," siger han.
Med sit nej til forlig fredag er Anders Fogh Rasmussen i overensstemmelse med medlemmer og den borgerlige presse. På Christiansborg bytter han indflydelse og magt med SF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her