Læsetid: 3 min.

Foghs skattestop går for vidt

30. november 1999

Anders Fogh Rasmussen begår 'politisk selvmord', hvis han fastholder et totalstop for skatter og afgifter, mener flere Venstre-folk

Flere fremtrædende Venstre-folk lægger nu afstand til den måde, deres formand, Anders Fogh Rasmussen, tolker det lovede skattestop på.
Anders Fogh Rasmussen præciserede i sidste uge, at skattestoppet gælder hver enkelt skat og afgift, og det betyder, at muligheden for at opjustere een afgift, mens en anden til gengæld lempes, er udelukket.
En tolkning, som partiets skattepolitiske ordfører, Mariann Fischer Boel, i går kritiserede. Hun bakkes nu op af flere fremtrædende partifæller.

Politisk selvmord
"Jeg kan næppe tro, at Anders Fogh skal tolkes sådan. Hvis man f.eks indfører brugerbetaling på eet område og så bruger de penge, der kommer ind, til at sænke personskattetrykket, så har jeg svært ved at se, at Venstre skulle gå imod. Det ville efter min bedste overbevisning være noget nær politisk selvmord," siger Ribes Amts Venstreborgmester, Laurits Tørnæs.
"Det må helt klart forstås som det samlede skattetryk. Ellers har Venstre bragt sig i en meget, meget vanskelig - næsten en umulig - forhandlingssituation," siger Tørnæs.

Umuligt løfte
Heller ikke Kresten Philipsen, Venstres formand for Amtsrådsforeningen og Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt, tror på sin formands løfte, selv om han er enig i, at skatter og afgifter samlet set er for høje.
"Jeg tror, det bliver nødvendigt både at komme med nye afgifter og lægge om på de nuværende," siger han og påpeger, at Venstre selv står bag flere afgifter, der stiger.
"Vi har fortsat stigende grønne afgifter på vand, så Venstre har sådan set fingrene dybt nede i det her også. Men jeg er enig med Fogh i, at man grundlæggende bliver nødt til at se på, hvordan man får det her til at løbe rundt uden at blive ved med at lave skatte- og afgiftstigninger," siger Philipsen, der dog mener, at Anders Fogh bliver "nødt til at udvise fleksibilitet".
"Denne holdning er Venstres udgangspunkt for forhandlingerne, og da Venstre hverken har eller får 90 mandater i folketinget, så bliver Venstre jo også nødt til at gå på kompromis om det her - også i en Venstre-ledet regering," siger han.

Bagland forstår intet
Selv blandt medlemmerne i Venstres forretningsudvalg vakler man i troen på, at den benhårde tolkning af skattepolitikken er klog.
"Normalt er jeg jo mere fleksibel i mine holdninger, må jeg indrømme. Jeg vil gerne lave forlig. Så umiddelbart tiltaler et samlet skattestop mig mest. Det kommer jeg ikke udenom," siger Torben K. Jørgensen.
Han bliver som medlem af forretningudvalget ofte ringet op af medlemmer, der ikke helt kan se sammenhængen mellem Anders Foghs midtersøgende linie, der blev lanceret på årets landsmøde og de manglende resultater i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.
"Det rammer os da hårdt på politiforliget, når nu vi har brugt så mange kræfter i sommer på at sige, at politiet skal styrkes. Og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at der var enighed hele vejen rundt. Der er mange, der ikke helt kan forstå, at afgifter for 200 millioner kroner betyder noget," forklarer Torben K. Jørgensen.
Fogh Rasmussen har dog også støtter. Søllerød-borgmesteren Erik Fabrin kalder sin formands principfasthed for "helt utrolig, fantastisk".
"Det her handler ikke om Venstres manøvremuligheder i Folketinget. Det handler om at give befolkningen en anden vej end den rene betonsocialdemokratisme. Det er den vej, Anders prøver at udstikke. Så er det fuldstændig ligegyldigt, om vi deltager i et eller ti fnattede forlig i Folketinget," siger Erik Fabrin, der ikke har meget til overs for skatteordfører Mariann Fischer Boels udtalelser til Jyllands-Posten i går. Her sagde hun, at "der kan blive behov for at hæve en afgift for at kompensere for en anden, der går ned."
"Enten har journalisten misforstået, hvad hun sagde. Eller også har Mariann Fischer Boel misforstået hele sagen. Der bør ikke i Venstre være nogen slinger i valsen om, hvad det er for en skattepolitik, vi har, og jeg mener, at Anders Foghs linie er den, der bærer," siger han.
Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her