Læsetid: 3 min.

Det forkerte lig på vej i graven

27. november 1999

John Pilgers bog 'Den Skjulte Dagsorden' er en påmindelse om, at journalistik er mere end at hæve sin gode hyre og se sig om efter et federe job

Mediebog
John Pilger er journalist. Australsk af fødsel, men kendt verden over for utallige reportager i den britiske presse og i det hæderkronede engelske tv-selskab BBC. Han er manden, der har dækket så godt som alle de store konflikter her i verden og altid har været på de små og de undertryktes side. Han er reporteren og kommentatoren, der har sat sin journalistiske finger på de ømmeste punkter i f.eks. efter-apartheittidens Sydafrika. Og John Pilger var manden der før nogen viste os Indonesiens undertrykkelse af befolkningen i Østtimor og samtidigt åbenbarede Vestens enorme hykleri og støtte til denne undertrykkelse.
Ingen har nogen sinde kunne sætte en finger på BBC-mandens hæderlighed. Han er tilmed blevet belønnet med utallige internationale priser for sit arbejde. Men mange har ikke brudt sig særlig meget om hans holdninger - eller om at han over hovedet havde holdninger og så klart demonstrerede dem. Men han gav sig aldrig. Og det gør han så heller ikke i sin seneste bog Den skjulte dagsorden.

Hyldest til nægterne
I indledningen citerer han den uruguayanske forfatter Eduardo Galeano:
"Det kunne se ud, som om der ikke er plads til revolutioner mere bortset fra i udstillingsmontrene i arkæologiske museer. Ej heller synes der at være plads til venstrefløjen med undtagelse af det angrende venstre, som er villige til at sidde til højre for bankierne. Vi modtager alle invitationer til at deltage i verdensbegravelsen af socialismen. De hævder, at den samlede menneskehed befinder sig i begravelsesoptoget, men jeg må indrømme, jeg tror ikke på det. Det er det forkerte lig, der er genstand for begravelsen."
Og John Pilgers bog, der er ét stort opgør med den journalistik, der mere slører verdens faktiske begivenheder end afdækker dem, skal ses som en hyldest til de mennesker, som nægter at deltage i begravelsen. Og som et skulderklap til dem, der har medvirket til at kaste lys over de skjulte regeringsdagsordener og de skjulte dagsordener inden for de store koncerner og deres bureaukratier.

Sandheden undergraver
Hans bog, der tager fat i de mange skjulte krige og konflikter rundt om i verden, kan, siger John Pilger selv, ses som en moderne udgave af Jeg anklager. For hans bog har bidende brod mod, som han selv udtrykker det, den form for journalistik, som hævder, at den er fri. Men den er samtidig en hilsen til de journalister, der ved ikke at mænge sig med magten har indledt den proces, der kan afmystificere og afdække den selvsamme magt. For sandheden er, som John Piler citerer en indonesisk journalist for, altid undergravende. Hvis ikke det var sådan, hvorfor skulle regeringer så bruge så megen energi på at undertrykke den?
John Pilger advarer med et andet citat, denne gang fra Time Magasin, mod den fare, der ligger i, at journalister - og det gælder tilsyneladende over hele verden - bedriver "historieskrivning uden hukommelse."
Det, John Pilger i Den skjulte dagsorden kalder ikke-menneskene, er bogens helte. Og med ikke-mennesker mener han de mennesker, der konstant ignoreres af medierne og af offentligheden. Deres talende mod og deres stædige trods fortjener efter Pilgers mening den dybeste respekt. Det er den folkelige modstand, den magt der nedefra og til alle tider har presset verdens magthavere, han hylder.

Befriende gammeldags
John Pilger er i uhyggelig grad gammeldags. Han er noget af det mest umoderne, man kan forstille sig. Utrendy så det vasker sig. Men hvor er det befriende. Hvor er det herligt, at der fortsat findes professionelle mennesker som John Pilger, der med indignationens klare lys stadig kan se verdens skævheder. Og hvor får man lyst til igen at gå i gang med dagens dont, når man oplever, at der endnu findes journalister, der ikke har opgivet kampen og småsure har smidt handskerne ind på de bonede gulve. Der er vidunderligt at se en mand bryde ud af 'begravelsesoptoget', smide sørgefloret og skifte døds- og undergangssalmerne ud med endnu en kampsang. Mange vil givet give John Pilger tørt på. Mens vi er andre, der har godt af at blive mindet om, at det at være journalist ikke alene består i at referere verdens begivenheder, hæve den gode hyre og se os om efter et endnu federe job.

*John Pilger: Den skjulte dagsorden. Oversat af Hans Fluger. 420 s. kr.298. Forlaget Fremad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her