Læsetid: 3 min.

Handelsprotest for døve øren

20. november 1999

Trods mediernes uvilje breder kritikken af WTO sig - også i USA, hvor eliten er begyndt at få nervøse trækninger

Udefra
Når flere tusind aktivister i slutningen af denne måned samles i Seattle for at demonstrere mod Verdenshandelsorganisationen WTO's topmøde, er det meget usandsynligt, at de vil få en fair behandling af de amerikanske massemedier.
Hør f.eks., hvordan en af landets mest indflydelsesrige aviser i begyndelsen af november beskriver den forestående konfrontation:
Washington Post beretter på sin forside, at WTO møder "ondartet modstand" - en vurdering, der ikke tilskrives nogen kilde, men tilsyneladende tages for givet.
"Ondartet?" Er objektiv journalistik ikke vidunderlig?
Under overskriften øverst på forsiden den 2. november citeres fire WTO-kilder udførligt: organisationens præsident, den amerikanske handelsrepræsentant, en direktør i investeringsfirmaet Goldman Sachs, samt et medlem af det britiske Underhus. Derimod er der kun få og korte udtalelser fra WTO's modstandere.
En sådan dækning af handelspolitiske spørgsmål er sigende, fordi den er så almindelig. For en stor del af de amerikanske nyhedsmedier er det positive ved den økonomiske globalisering selvindlysende, ligesom moderskab og æblekage.

Generelt har journalister i de senere år beskrevet handelsaftaler inden for NAFTA og GATT som en rationel udvikling hen imod globale fremskridt. Modstanderne er ofte blevet omtalt - men ikke ret tit hørt. I 'debatten' om globalisering har medierne nærmest optrådt som ukritiske klakører.
Mange af de aktivister, der snart vil begive sig til Seattle, har skaffet sig en grundig viden om vigtige aspekter ved handel og den globale økonomi. De medbringer en rigdom af informationer og en dyb bekymring for miljø, arbejdsmarkedsforhold, menneskerettigheder og økonomisk retfærdighed.
Det foruroliger strategerne i erhvervslivets magtkorridorer.
F.eks. bringer Business Week den 8. november en pessimistisk artikel af Jeffrey Garten, tidligere vicehandelsminister i Clinton-administrationen. Han skriver:
"Sidst i november vil Seattle formentlig blive skueplads for en voldsom styrkeprøve om den globale kapitalismes fremtid. Mere end 1.000 ikke-statslige organisationer (NGO'er) har planer om at forstyrre indledningen til en ny runde globale handelsforhandlinger."

Tilsvarende bekymringer ytres af mange andre mediekommentatorer. Hvad er det, de er bange for? Utilbørlig indblanding i beslutningsprocessen. NGO'erne "har dygtigt forstået at udnytte tomrummet mellem en svagere statsmagt, som er ude af stand til at afbøde forandringens virkninger på almindelige borgere, og de multinationale selskaber, der tegner denne forandring," skriver Garten.
Oversættelse: De store firmaer har formået at påvirke og forme regeringernes politik, mens 'almindelige borgere' har lidt under de negative konsekvenser. I stedet for passivt at acceptere resultaterne gør aktivistgrupper modstand - og hvad værre er, de har en vis succes med det.
"Mens regeringer og erhvervsledere keder offentligheden og medierne med teoretiske betragtninger om det frie marked, sender NGO'erne mere nuancerede budskaber, der vækker genklang i lokalsamfund verden over," fortsætter han.
"Samtidig udarbejder de sofistikerede strategier for, hvordan de kan øve indflydelse på tv-netværk, aviser og blade."
Oversættelse: Aktivisterne truer med at tilrane sig storkapitalens eneret på at bestemme, hvordan medierne skal behandle emnet.
"Hvis Washington og det amerikanske erhvervsliv ikke går mere beslutsomt til værks, kan NGO'erne komme til at dominere den offentlige opinion med hensyn til global handel og finans," advarer Garten.
Oversættelse: Washington og det amerikanske erhvervsliv må sikre sig fortsat dominans over den offentlige opinion.

Men nogles frygt er andres håb: Begivenhederne i Seattle kan blive et gennembrud for tilhængerne af demokratiske processer. Den aktivisme, der her kommer op til overfladen, kan skabe en ny dynamik, som er stærk nok til at ændre betingelserne for den offentlige debat.
I hele det indeværende årti, hvor politikere og erhvervsledere har danset efter de multinationale selskabers pibe, er græsrodsbevægelser, der kæmper mod udviklingen, skudt op mange steder. Siden WTO blev grundlagt for fem år siden, har de lidt efter lidt fundet ud af bryde organisationens hemmelighedskræmmeri og arbejde sammen - på tværs af race, klasse, sprog, kultur og nationalitet.
Den globale økonomis spilleregler bør fastlægges ved hjælpe af ægte demokratiske processer - og ikke af WTO-embedsmænd, som ikke er valgt af nogen.
Konsekvenserne er gennemgribende - for menneskerettighederne, arbejderne, folkesundheden og miljøet. Det skal blive spændende at se, hvor meget af græsrøddernes udfordrende budskab, der formår at trænge gennem mediernes filter i forbindelse med det historiske topmøde i Seattle.

Norman Solomon er amerikansk kommentator og forfatter, tilknyttet den mediekritiske gruppe Fairness & Accuracy In Reporting (FAIR). Hans seneste bog er 'The Habits of Highly Deceptive Media'.

Oversat af Birgit Ibsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her