Læsetid: 3 min.

Det handler om maleriet

10. november 1999

I Bredgade kan man for tiden og frem til foråret se udstillingsprojektet Paintbox, der sætter fokus på nutidigt maleri. Information har været forbi og talt med de to arrangører

Udstilling
Op gennem halvfemserne er der herhjemme opstået en ny interesse for maleriet. Efter firsernes ironiske og destruktive omgang med mediet er kunstnere og kritikere igen begyndt at tage maleriet alvorligt og tro på, at det stadig kan bidrage med væsentlige erkendelser i forhold til samtidskunsten.
Flere udstillinger har inden for de sidste fem-seks år sat fokus på denne udvikling, for eksempel Maleri efter maleri (95) på Kastrupgård, Display (97) på Charlottenborg og 90'er modernisme (97) på Den Frie.
Det var udstillinger, der ved at stille nogle grundlæggende spørgsmål til maleriets natur, virkemidler, udtryksformer og kontekst har tematiseret dets historiske position i dag efter rækken af diverse post- og neo-bevægelser. Og selv om de ikke har givet noget entydigt billede, har disse udstillinger gjort det klart, at maleriet i hvert fald er interesseret i at afsøge nye muligheder, hvad enten det er i samspil med andre medier eller sker inden for egne rammer.

Maleri som maleri
Et aktuelt eksempel på sidstnævnte form for interesse i maleriet er udstillingsprojektet Paintbox, der er arrangeret af de to malere Ruth Campau og Michael Mørk, og som frem til foråret kan ses i to baggårdslokaler på Bredgade.
Paintbox, der viser seks nutidige danske malere, er udformet som en udstillingsrække med en introducerende gruppeudstilling efterfulgt af seks separat-udstillinger på hver tre uger, og projektet adskiller sig således i sin form fra de tidligere udstillinger.
I stedet for at søge at gøre status over samtidsmaleriet med en samlende gruppeudstilling, har Campau og Mørk ønsket at lave en række solo-udstillinger, der med udgangspunkt i nogle konkrete værker diskuterer maleriet fremfor at forsøge på at definere det.
Titlen Paintbox skal da også forståes sådan, at udstillingen er tænkt som en box eller kasse, hvor maleriet kan få tid og rum til at udfolde sig på sine egne præmisser, idet den, som Ruth Campau udtrykker det, både er et afsluttet forløb og breder sig over tid:
"Det, at der ligger syv udstillinger i træk, som viser den samme slags maleri giver en vis kontinuitet og skaber en bevidsthed om, at der sker noget inden for dette felt. Vi vil gerne synliggøre et aspekt af maleriet, som vi mener har været underbelyst og derigennem anspore til en ny dialog om maleriet og maleriets situation. I dag er maleriet til stede som et slags diskussionsoplæg eller et refleksionsområde, hvor man kan gå ind og diskutere nogle tanker og begreber, som har at gøre med den tid, vi lever i, en tid som maleriet i høj grad er afhængig af."

Den personlige form
De seks malere som man kan se på Paintbox, er udover Campau og Mørk selv, Torgny Wilcke, Jaspar Boye, Bodil Nielsen og Signe Guttormsen.
Alle er de kunstnere, der arbejder med udgangspunkt i den formalistisk orienterede, abstrakte tradition inden for det moderne maleri, som især var fremherskende i efterkrigtidens amerikanske maleri med folk som Frank Stella, Morris Louis og Robert Ryman. Men selvom de har tydelige referencer til denne tradition, bruger de den alle som afsæt til at udvikle et personligt formsprog og formunivers, ikke i en ekspressiv forstand, mere i en kontemplativ, fra Torgny Wilckes stoflige overflader over Signe Guttormsens hældte farveformer til Jaspar Boyes minimalistiske geometri.
"De kunstnere, vi har valgt, arbejder alle med et konceptuelt maleri, men de er samtidig meget forskellige. Der er generelt tale om malerier, der forholder sig til deres egen eksistens og tilblivelse, måden de hænger og er lavet på, og på den måde går de tæt på tanken om, hvad et maleri er, som konstruktion, lærred og maling. De viser forskellige personlige formudtryk, men jeg mener også, at maleri først og fremmest eksisterer som enkelt-værker. Paintbox er ikke et forsøg på at lave en manifestation af et nyt maleri, tværtimod er den seks eksempler på, hvad maleri kan indeholde," siger Mikael Mørk.
Ved projektets slutning bliver der udgivet et dokumenterende katalog med tekster af billedkunstneren Henrik Jørgensen og forfatteren Peter Laugesen, men indtil videre kan publikum altså i de næste fire-fem måneder stikke hovedet ind i malerkassen og stifte nærmere bekendtskab med de seks maleres værker.

*Paintbox, Bredgade 65B, baghuset, indtil 25. marts 2000, ons-fre 14-18, lør 12-16. Hjemmeside: www.paintbox2000.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her