Læsetid: 2 min.

Impro-viseret teater

8. november 1999

Betty Nansen Teatret åbnede i går op for en række 'københavnermøder', hvor fors-kere diskuterede videnskaben

Det er altid farligt at kaste sig ud i et projekt man ikke aner om fungerer. Især når det drejer sig om at invitere fysikere, biologer og teologer til at snakke om intet mindre end hele deres livssyn på et teater med publikum hele vejen rundt. Og uden manuskript. Men usikkerhedsrelationen blev løst på strålende vis.
Under regi af Peter Langdal, der også har fået Michael Frayns skuespil København til at fungere godt, blev nervøsiteten og alle fordomme om højpandet snak hurtigt fjernet. Tilbage stod en interessant diskussion, og mange sjove kommentarer fik det hele til at være en vedkommende oplevelse.
Det væsentligste spørgsmål i dialogen syntes klart at kredse om begrebet ansvar: Hvad er den enkelte persons ansvar i forhold til sin egen forskning? Med udgangspunkt i diskussionen mellem Bohr og Heisenberg blev emnet hurtigt flyttet til det mere aktuelle tema omkring bioteknologien, racehygiejne og manipulation af menneskets gener. Det var tydeligt, at forskerne også kun er mennesker, for de var lige så usikre på fremtidens bio-supermarked som os almindelige dødelige. Skal man forske i det? skal man tillade anvendelsen? Hvem skal bestemme?
Reduktionisme
Så, på et tidspunkt, kunne teologen Jacob Wolf ikke holde sige tilbage længere: "Tror I virkelig, at mennesket er en genetisk maskine?" spurgte Wolf med vantro i stemmen. "Jeg vil sige det sådan, at det er den måde Gud har valgt at gøre det på," kom riposten af professor i bioinformatik, Søren Brunak.
Men Jacob Wolf lod sig ikke slå ud og forklarede, at for ham var naturvidenskabens største tilsnigelse den, at den med sit enormt lille arsenal af empiriske fakta formaster sig til at mene, den kan forklare også alt andet i denne verden, selv det, den ikke kan måle - dvs. de mere kvalitative menneskelige egenskaber som f.eks. etik og ansvar. Videnskabens metodiske reduktionisme var for ham ganske i orden, men særdeles utilstrækkelig i det store billede.
Lektor i fysik Benny Lautrup kunne ikke være enig: "Filosoffer som ingen viden har om fysik, har tendens til at lave det rene nonsens!," udbrød han og mente bestemt, at naturvidenskaben med sit nuværende empiriske grundlag kunne sige mere om mennesker og naturen end filosoffer og teologer kan.
Og sådan blev mange emner berørt i samtalen, og den kunne sagtens have fortsat længe. Men alt i alt var denne videnskabens møde med de skrå brædder en vellykket forestilling, og noget, der bestemt er gentagelser værd.
rob

*Medvirkende : Peter Langdal, Benny Lautrup, Søren Brunak, Claus Emmeche, Anja C. Andersen, Jacob Wolf og ikke at forglemme den lille hund, som spiste al laksen mens de andre snakkede.

Københavnermøderne fortsætter med nye personer de næste to søndag eftermiddage på Betty Nansen Teatret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her