Læsetid: 2 min.

Indonesisk hær truer i Aceh

19. november 1999

Militæret kræver undtagelsestilstand i indonesisk provins, men præsident Wahid fastholder løfte om folkeafstemning

Spændingerne i og omkring oprørsprovinsen Aceh blev øget i går, da militære ledere krævede, at der blev indført undtagelsestilstand, efter at tusinder af civile begyndte at flygte fra provinsen af frygt for kommende uro.
Samtidig fastholdt den indonesiske præsident Abdurrahman Wahid sit løfte om at gennemføre en folkeafstemning om provinsens fremtid i løbet af de næste syv måneder.
"Jeg mener, at der skal være en afstemning i Aceh," sagde han i går til parlamentet uden dog at uddybe, om afstemningen vil handle om selvstyre eller uafhængighed.
Indonesiske medier skrev i går, at ledende politikere er modstandere af Wahids planer.
"En folkeafstemning er ikke en passende løsning," sagde parlamentsformand Akbar Tandjung til avisen Jakarta Post.

Militæret imod
Heller ikke militæret ser med milde øjne på planerne om en folkeafstemning i Aceh. Både forsvarsministeren Juwono Sudarsono og hærchefen, general Subagyo har antydet, at der er planer om at indføre undtagelsestilstand i provinsen. Hærchefen er i øjeblikket i byen Medan i det nordlige Sumatra, hvortil ca. 5.000 civile er flygtet fra Aceh i de seneste dage. De flygtende er ifølge rapporterne transmigranter fra hovedøen Java.
"To mennesker kom hen til mig og sagde, at jeg skulle forlade Aceh før den 4. december. Hvis jeg ikke gjorde det, truede de med at brænde mit hus," sagde én af flygtningene til nyhedsbureauet Reuters.
Oprørsbevægelsen Aceh Merdeka (Frit Aceh) har sat 4. december som tidsfrist for at udskrive en afstemning om uafhængighed. Hvis det ikke sker, truer den med opstand.
For få uger siden beordrede Wahid som en af sine første handlinger som nyudnævnt præsident hæren til at trække sig delvis tilbage fra Aceh og opgive enhver tanke om at løse konflikten med militære midler. Under den tidligere indonesiske leder Suharto blev der sat hårdt ind mod oprørsbevægelsen i Aceh, der var i militær undtagelsestilstand i årene 1989-1998. Tusinder blev dræbt i den periode, og hadet til Jakarta og militæret blev kun dybere.
Men Wahids mere forsonlige linje bliver nu modsagt af ledende militærfolk, der ser det som deres opgave at bevare Indonesiens enhed og stadig slikker sår efter tabet af Østtimor.
Den øverste militære leder i Aceh, Syarifuddin Tippe, siger til avisen South China Morning Post, at provinsen aldrig vil opnå uafhængighed, fordi "det vil destabilisere resten af Indonesien."
Derfor skal Wahids tilbud om en afstemning kun opfattes som et diplomatisk forsøg på at vinde tid, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her