Læsetid: 3 min.

Det internationale snit

11. november 1999

Jens Henrik Jensen manifesterer sig som thrillerforfatter i international klasse - men er det lykken for læseren?

Nye bøger
Danmark har fået en thrillerforfatter af internationalt format - i hvert fald hvis man skal tro Borgens Forlag, der lancerer den 36-årige journalist Jens Henrik Jensen som en sådan, samt flere begejstrede anmeldere. Jeg melder mig gerne i koret, for der er ingen tvivl om det internationale snit i Jensens nyeste thriller Hofnarren i Murmansk. Spørgsmålet er så, om det der med det internationale nu også er lykken for læseren.
For det internationale snit drejer sig jo ikke blot om at have et rimeligt stærkt plot, at henlægge handlingen til mere eksotiske steder end Vorbasse og Ølstykke og at finde på et passende kosmopolitisk persongalleri - alt det er for øvrigt på plads hos Jensen - næh, man skal også holde målet rent sidetalsmæssigt. Amerikanske og engelske thrillerforfattere skriver grumme nødigt romaner på mindre end 400 sider. Årets længste thriller er indtil videre amerikaneren Tom Clancy, hvis gidseldrama Rainbow Six sniger sig op på 853 sider. Den slags kræver to bind, hvis læsningen ikke skal få karakter af vægtløftning - og i dette tilfælde endda to oversættere, der dog er sluppet for at skulle fordanske titlen - Regnbue Seks lyder åbenbart ikke thrillende nok.
Der er unægteligt noget vildt ubeskedent over denne form for mastodontlitteratur. Ligesom de evindelige taksigelser, alenlange citater og anden overflødig staffage, som mange internationale spændingsforfattere har for (u)vane at garnere deres bøger med.
Tilbage til Hofnarren i Murmansk: Den holder med sine lidt over 400 sider den internationale målestok. Det føles en kende for meget, ikke mindst i betragtning af, at Jens Henrik Jensen ikke er nogen overbevisende stilist. Til gengæld er plottet godt skruet sammen, og en meget omhyggelig research skaber et troværdigt fundament for romanen. Så hvis man ikke sætter næsen op efter den store litterære oplevelse og kan leve med en række gentagelser, kan man roligt tage med på den lange tur fra Madrid til Murmansk.

Lavbenet parodi
Internationalt snit er der til gengæld ikke meget af i sprogforskeren Klaus Kjøllers debutroman Dronningens Hund, selv om Kjøller sniger sig op på 332 lette, luftige sider. En medieekspert anklages af politiet for at have kørt dronningens gravhund Asterix over, men er i virkeligheden en brik i et indenrigspolitisk skakspil, hvis konge er statsministeren Nemmer, en - alt for nem - parodi på Poul Nyrup Rasmussen. Gad vide om Kjøller eller forlaget ligefrem har spekuleret i fede overskrifter i formiddagspressen - NYRUP HÆNGT UD I NY DANSK ROMAN.
Dronningens Hund er en omgang let- og lavbenet litteratur, der sikkert kunne have gjort god fyldest som uhøjtidelig sommerføljeton i et dagblad, men virker anstrengt i bogform, også når medieeksperten udfolder sig på det seksuelle plan - på side 132 kan man opleve ham i clinch med en temperamentsfuld dame: "Hun stirrede mig ind i øjnene og rallede med tungen ud af munden. Så trykkede hun hurtigt lemmet længere ned og slap, så det svirpede op og slog mod min mave. Denne handling fandt jeg så respektløs, ja ydmygende, at den krævede øjeblikkelig afstraffelse. Jeg slyngede hende ned i sengen og kastede mig over hende. Hun borede neglene ind i mine baller og råbte: - Ja, ja, ja! da hun kom." Dronningens hund foregår i en nær fremtid. Har man lyst til at tage ud på en noget længere tidsrejse, kan man give sig i kast med Paul Johnstons Staten, der foregår i Edinburgh år 2020 og er en fremtidsthriller med et tankevækkende og dystert perspektiv. Skotland er efter voldsomme politiske uroligheder blevet forvandlet til en parodi på Platons ideer om staten, et vrangbillede på det kontrol- og overvågningssamfund, som vi i dag mere end kan skimte konturerne af. Forlaget lover, at der er flere romaner på vej om Qunitilian Dalrymple, den rodløse og fremmedgjorte opdager i et gustent Edinburgh, der i princippet lige så godt kunne være København anno 2020. De skal være velkomne.

*Jens Henrik Jensen: Hofnarren i Murmansk. 408 s., 299 kr. Borgens Forlag.
*Klaus Kjøller: Dronningens hund. 332 s., 248 kr. Forlaget Hovedland.
*Paul Johnston: Staten. Oversat af Inge-Lise Jespersgaard. 254 s., 298 kr. Forlaget Modtryk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her