Læsetid: 2 min.

K-forslag er blot ordmagi

8. november 1999

De Konservative vil afskaffe flygtninges retskrav på at få de facto-status. Men forslaget ligner mere 'ordmagi' end reelle ændringer, vurderer juraprofessor

Der skal ikke længere være noget, der hedder de facto-flygtninge i Danmark, hvis det står til Det Konservative Folkeparti. På weekendens landsråd i Odense varslede det en strammere kurs overfor flygtninge og indvandrere.
Men forslaget ligner mere "ordmagi" end reelle ændringer, vurderer både juraprofessor ved Århus Universitet Jens Vedsted-Hansen og Dansk Flygtningehjælp.
I dag har omkring 60 procent af de flygtninge, der befinder sig i Danmark, de facto-status - dvs. det er personer, som på den ene side ikke bliver anerkendt som flygtning efter definitionen i FN's Flygtningekonvention, men som på den anden side kunne have brug for beskyttelse på grund af situationen i deres hjemland.
Men 60 procent er alt for mange, siger de konservative, der mener, at retskravet virker som en magnet på potentielle flygtninge.
"Når en person, der kunne tænke sig at forlade sit hjemland, ser sig om på landkortet, så skiller Danmark sig ud. Vi er det eneste land, hvor flygtninge har et retskrav på de facto ophold. Derfor vil de komme her," siger den konservative udlændingeordfører Helge Adam Møller.
"Det er de rigeste og de stærkeste, der når frem til Danmarks grænser," supplerer formand Bendt Bendtsen, og henviser til Tyskland, hvor den samme gruppe flygtninge får midlertidig opholdstilladelse, såkaldt "tålt ophold".

Svært at skelne
Men det tyske system og det danske er i praksis svært at skelne fra hinanden, siger Louise Holck, leder af Dansk Flygtningehjælps Asylafdeling.
"Det helt centrale er, at flygtningene heller ikke i Tyskland sendes tilbage. Og i Danmark kan man jo også til enhver tid fratage dem opholdstilladelsen, hvis situationen i hjemlandet ændrer sig. Så reelt er der ikke den store forskel. Men vi mener, at det klart er at foretrække, at området er retsligt reguleret, så flygtningene kommer under ordnede forhold," siger Louise Holck.
De konservative vil have, at en "individuel vurdering skal afløse retskravet på de facto-status". Men juraprofessor 0ved Århus Universitet, Jens Vedsted-Hansen, kan ikke se formålet med det.
"Hvis man fjernede retskravet ville man for det første skulle give flere asyl efter konventionen. I Canada kan man kun få asyl, hvis man er konventionsflygtning. Og der ser man, at mange af den type personer, der herhjemme ville få ophold som de facto-flygtning bliver bedømt som konventionsflygtninge. For det andet er der allerede i dag et meget højt grad af skøn indlagt i retskravet på de facto-status. Der er faktisk ikke meget retskrav tilbage. Det virker mere som ordmagi end reelle ændringer. Med mindre de vil have, at folk skal blive i asylcentrene, mens de venter på at blive sendt tilbage," siger Jens Vedsted-Hansen.
Men det afviser Helge Adam Møller. Personer, der i dag får ophold som de facto-flygtninge, skal stadig igennem samme integrationsprogram, som de skal i dag.
Han medgiver, at partiets forslag måske ikke vil betyde at færre personer får ophold i Danmark. Men kombineret med et af partiets andre krav - at der først gives permanent ophold efter syv år mod nu tre, mener han, det vil afholde flygtninge fra at søge mod Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu