Læsetid: 4 min.

K-K og atter K

8. november 1999

Det konservative landsmøde blev afbrudt før tiden. Der var ikke flere talere på det gennemkoreograferede møde

K, K og K betyder Krav, Konsekvens og Kærlighed. Det er "de tre store konservative K'er".
Det var Det Konservative Folkepartis retspolitiske ordfører, Helge Adam Møller, der på partiets landsråd i weekenden udlagde betydningen.
Egentlig var det ment som en beskrivelse af principperne i den konservative retspolitik. Men de stod som en passende ramme om et meget kontrolleret landsråd.
Efter to år præget af konstant intern splid var det et krav, at den nye ledelse kunne vise, at de har "viljen til at komme fremad igen," som den nye politiske leder Bendt Bendtsen sagde det i sin første landsrådstale.
De delegerede måtte til gengæld svare med konsekvens og bakke op om den nye ledelse på alle fronter. Hvilket de gjorde.
Kun Palle Trauelsen fra Græsted-Gillelejekredsen kritiserede forsigtigt partiets ledelse.
"Vi har i for mange år været for uopmærksomme og for ukritiske, når vi har valgt medlemmer af partiets ledelse og opstillet kandidater til Folketinget. Vi har ikke stillet de fornødne krav. Vi har stiltiende fundet os i en udviskning af partiets profil," sagde Trauelsen.
Men umiddelbart efter blev hans kritik manet i jorden af Helle Tving Willadsen:
"Jeg vil opfordre til, at landsrådet tager skarpt afstand fra hr. Trauelsens synspunkt. Bendt Bendtsens tale viste, at vi er på vej frem. Der skal tales politik ikke personspørgsmål," rasede hun.

Larmende tavshed
Bortset fra dette enkelte optrin var enigheden var så udbredt, at landsrådet sluttede fire timer før end planlagt. Der var ikke mere at sige. Den nye ledelse var blevet hyldet og deres politiske program rost.
Efter de sidste par års tumult var der ikke brug for mere snak, efter kærligheden til partiet var blevet bekræftet.
"Jeg er blevet spurgt af en journalist, om der ikke har været en larmende tavshed på dette landsråd. Jeg svarede, at det er en larm jeg godt kan leve med," sagde partiets organisatoriske leder, landsformand Poul Andreassen til afslutning.
Og Bendt Bendtsen fulgte op.
"Nogen vil måske sige, at det er et utroligt kort landsråd, men jeg foretrækker kvalitet frem for kvantitet," sagde han og fik opbakning fra Pia Christmas-Møller, der blev presset af posten som leder i sommer.
"Det er klart, at efter den tid, vi har haft, har det været vigtigt for alle, at netop dette landsråd bliver et godt møde," sagde hun til Information.
Men ellers tog hverken hun eller de andre detroniserede konservative ledere, Per Stig Møller og Hans Engell, ordet på landsrådet. Der skulle ikke skabes tvivl om Bendt Bendtsens autoritet som leder.

Tør sige skattelettelser
Og Bendt Bendtsen gav forsamlingen det, den ville have. Han slog fast, at skattelettelser, hård kurs over for voldsforbrydere, strammere udlændingepolitik og bedre sygehuse er klar konservativ politik.
"Jeg siger: der er grænser for befolkningens tålmodighed. Der er grænser for, hvornår det bliver decideret uanstændigt at pålægge befolkningen flere skatter og afgifter," sagde han og afleverede det første af mange stikpiller til den traditionelle samarbejdspartner Venstre, der har droppet ambitionen om hurtige skattelettelser:
"Det er upassende, urealistisk og gammeldags, har vi fået at vide. Men vi tør godt sige ordet: Skattelettelser!" sagde Bendt Bendtsen til salens begejstring.
Det var et krav, der gik igen i mange taleres indlæg. Lige som skuffelsen over Venstre.
Men trods drillerier over for Venstre var der ingen tvivl om, at den første og største ambition er at vælte Nyrup ved næste folketingsvalg. Og de sidste dages bryderier med CD og Kristeligt Folkeparti om udlændingepolitikken skal ikke forhindre det.
Bendt Bendtsen afvise, at partiet har nærmet sig Dansk Folkeparti på det område:
"De to midterpartier trænger nok til at få genopfrisket hukommelsen fra de gode firkløverdage. Vores politik er ikke ændret synderligt, siden de to partier sad i regering med os."

Sådan nogle rigtig røde
Men han understregede alligevel - for en sikkerheds skyld - at "det yderste højre" ikke er blevet mere spiseligt for Det Konservative Folkeparti.
"Glistrup og Kjærsgaard kommer aldrig - aldrig - ind i noget formelt samarbejde med en borgerlig regering. De kan få lov at pege på os, og de kan få lov til at lægge stemmer til vores politik. Får de indflydelse? Svaret er nej. De kan stemme for vores forslag eller de kan stemme sammen med de røde," sagde Bendt Bendtsen.
I det hele taget fik "de røde" deres del af kritikken. Både Bendtsen, den politiske ordfører Lene Espersen og flere delegerede angreb skarpt venstrefløjen og statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der kritiserer de borgerlige for at ville danne regering med Dansk Folkepartis støtte.
"Der er en ting socialdemokraterne glemmer at fortælle i den forbindelse: den nuværende regering lever udelukkende, fordi de støttes af kommunister - SAP'ere, KAP'ere og VS'ere. Sådan nogle rigtigt røde... dem med fane, Maos lille røde og troen på kooperativernes frelse af befolkningen," tordnede Bendt Bendtsen og fik kontante klapsalver fra salen.
Opbakningen fra salen viste sig næsten demonstrativt, da kun et par delegerede stemte imod fem indstillinger om lavere skat, bedre sundhedsvæsen og mere undervisning i sprog og naturvidenskabsfag i folkeskolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her