Læsetid: 2 min.

K vil lave rockerlov for gadebander

3. november 1999

De konservative vil forbyde unge at samles offentligt ved mistanke om, at de vil begå kriminalitet

Det Konservative Folkeparti vil slå hårdt ned på gadebander. Partiet vil gøre det muligt at forbyde unge at mødes på offentlige steder, hvis politiet mener, det kan føre til kriminalitet.
Det fremgår af oplægget "Konsekvens, fasthed og retssikkerhed" fra partiets folketingsgruppe, der fremlægges på landsmødet i weekenden.
De konservative vil "give politiet en udvidet adgang til at forbyde bandemedlemmer at opholde sig i flok på nærmere bestemte offentlige steder."
"Man skal kende sine lus på gangen. Når nogle personer i banderne ikke er straffede, er det jo ofte fordi, man ikke har fundet noget at hænge dem op på. Politiet skal have mulighed for at skønne, om der er begrundet frygt for, at de vil lave noget kriminelt og forbyde dem at opholde sig bestemte steder i et halvt eller helt år," siger partiets retspolitiske ordfører, Helge Adam Møller.
I dag kan politiet give en person forbud mod at opholde sig det sted, denne har udført en kriminel handling eller overtrådt politivedtægten. Politiet kan bortvise folk fra "kortere strækninger" i op til to år.
De konservative vil udvide den mulighed, så politiet kan udstede forbud, der gælder for større områder for eksempel banegårde og offentlige pladser. Og så skal politiet kunne forbyde personer at holde sig væk, selv om de ikke har overtrådt loven, forklarer Helge Adam Møller.

Alvorlig indskrænkning
Juraprofessor ved Københavns Universitet Flemming Balvig mener, at forslaget vil betyde en alvorlig indskrænkning i unges rettigheder. Han sammenligner med rockerloven:
"Rockerforbudet var man meget påpasselige med at gøre midlertidigt, for det er en indskrænkning i fundamentale rettigheder for mennesker, der ikke har begået kriminalitet. Nu vil de konservative lade tanken bag rockerloven udbrede til at gælde alment for unge mennesker i flok," siger Flemming Balvig.
"Der er selvfølgelig den forskel til rockerloven, at det nye forslag ikke omhandler private områder. Men idéen om, at man kan forbyde mennesker at færdes i bestemte områder på den blotte mistanke om, at der kan opstå et kriminelt forhold, er den samme," siger han.
Medlem af Folketingets Retsudvalg for Socialde-
mokratiet, Dorte Bennedsen, afviser det konservative forslag.
"Rockerloven var et stort indgreb, som jeg i øvrigt synes var ansvarligt baggrunden taget i betragtning. Men at udbrede det generelt vil vi ikke være med til."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu