Læsetid: 4 min.

Kiri fik sin danske Louise

26. november 1999

18-årige Kiri og hans svigerfamilie fra Randers rejste det meste af jorden rundt for at skaffe ham en opholdstilladelse

150.000 kroner og to en halv måneds venten på et billigt hotel i Sri Lankas hovedstad Colombo kostede det familien Fuks at få svigersønnen, den 18-årige Kiritharan Balasubramaniam, hjem til Randers.
Kiri, som den unge tamil hedder i daglig tale, stod i september til tvangsmæssig udsendelse af Danmark - med indrejseforbud i Danmark i en periode. Det stod klart, efter at han havde fået afslag på sin asylansøgning, og politiet havde frihedsberøvet ham.
I et par dage i september kunne man i aviserne se overskrifter som "Hjerteløst at smide min elskede ud" og "De holder bryllup i Sandholm".
Der var kontakt til den kendte flygtningeven, pastor Leif Bork Hansen fra Lyngby, som havde sagt ja til at vie de to i Sandholmlejren, hvor Kiri skulle sidde i Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere, indtil han kunne sendes hjem til Sri Lanka. Problemet var bare, at et bryllup i Sandholmlejren ikke ville give Kiri lov til at bo i Danmark. For som afvist asylansøger uden lovligt ophold i Danmark, kan han ikke indgå et retsgyldigt ægteskab i Danmark.
Hvis man som asylansøger vil have familiesammenføring med en dansker, skal man søge om opholdstilladelse fra udlandet.

I mediernes søgelys
Efter et par dage i mediernes søgelys forsvandt de to 18-årige fra overskrifterne. Forklaringen var, at en politiassistent fra Randers havde foreslået ham en "frivillig" udrejse. På den måde ville han undgå at blive ledsaget af danske politifolk. Han ville kunne rejse mere diskret ind i Sri Lanka og måske undgå de vanskeligheder, som andre unge tamiler er kommet i, når de er rejst hjem. Han ville ikke bagefter blive hængt op på en regning fra de danske myndigheder for de ledsagende betjentes billetter, og han ville slippe for det indrejseforbud, der ville forhindre ham i at blive genforenet med Louise i Danmark i lang tid.
Det tilbud sagde familien Fuks ja til og besluttede at investere sparepengene i at følge Kiri til Colombo og blive der, indtil han var blevet gift med Louise, havde fået et pas og en tilladelse til at komme ind i Danmark igen.
"Vi regnede med, at det nok ville tage 14 dage," fortæller Ivar Fuks, der midt i september lettede fra Kastrup Lufthavn sammen med sin kone, Louise og Kiri.
De første vanskeligheder opstod allerede ved ankomsten, hvor Kiri blev tilbageholdt og afhørt ved indrejsekontrollen i cirka tre kvarter.
"Vi lod Kiri gå mellem os, men de trak ham til side alligevel. Jeg prøvede at blande mig, men de vinkede mig væk," fortæller Ivar Fuks.

Fik lov at rejse ind
Men Kiri fik lov at rejse ind i Sri Lanka. Familien fik et meget tydeligt indtryk af et land præget af undtagelsestilstand, krig og politiske drab.
Via tamilske venner i Danmark var familien Fuks kommet i forbindelse med nogle mellemmænd, der skulle hjælpe med at fremskaffe de nødvendige papirer til Kiri.
Først lykkedes det at fremskaffe en navneattest til Kiri, og efter mindre end en uge blev Kiri og Louise gift på et lille bryllupskontor.
Derefter kom det svære: at skaffe et pas til Kiri. Familien stolede på de mellemmænd, de var kommet i kontakt med, men nu bagefter kan Ivar Fuks godt se, at både mellemmændene og embedsmændene på paskontoret "snød, så vandet drev".

Gebyrer og bestikkelse
Undervejs i forløbet skulle familien betale både egentlige gebyrer og regulær bestikkelse.
Konstant blev de mødt med krav om 1.000 kr. her og 3.000 kr. der. På et tidspunkt fortalte mellemmændene, at politiet jagtede Kiri, og at det kun kunne forhindres mod betaling. Fuks betalte:
"Vi var de små. Vi kunne ikke bare sige: 'Det kan I ikke få'. Det er dem, der bestemmer," siger Ivar Fuks.
Louise og hendes mor rejste hjem i slutningen af oktober. Ivar Fuks og Kiri blev tilbage i Colombo.
Da først Kiri stod med sit pas i hånden mandag den 15. november, gik det hurtigt.
Politiassistenten hjemme i Randers, der havde foreslået Kiris "frivillige" hjemrejse, hjalp med at få sagen usædvanlig hurtigt behandlet i Udlændingestyrelsen, og den honorære, danske konsul i Colombo viste sig også smidig og samarbejdsvillig. Så inden for få dage, fik Kiri stemplet sit nye pas, så han kunne rejse ind i Danmark.
Det meste af de to en halv måned i Colombo blev tilbragt på hotelværelset med samtaler, kort- og ludospil. Af frygt for de mange checkpoints sørgede familien Fuks for at gå så lidt på gaden som muligt.
Nu har Kiri fået arbejds- og opholdstilladelse, CPR-nummer og skattekort. Han er i gang med at søge arbejde.
Ivar Fuks er i dag en glad mand, som synes, de valgte rigtigt, da de tog imod politiets tilbud om frivillig hjemrejse. Men at Kiri og Louise skal rejse til Sri Lanka for at skaffe Kiri den danske opholdstilladelse, som han i den sidste ende har retskrav på, synes han er
"Det er tåbeligt. Jeg ved godt, at regler er regler, men der burde være mulighed for at vurdere den enkelte sag," siger han til Information.

Fakta - Kiri og Louise
Kiri søgte asyl i Danmark i september 1995, da han lige var fyldt 14 år. Udlændingestyrelsen vurderede, at han var moden nok til at få sin asylsag behandlet, og behandlingen endte med et afslag. I efteråret 1998 mødte han den jævnaldrende Louise Fuks fra Randers. De blev kærester, og Kiri flyttede ind i familien Fuks'
parcelhus.
Da det gik op for Kiri og hans svigerfamilie, at politiet ledte efter ham, afbrød han forbindelsen til Dansk Røde Kors' asylafdeling og levede under jorden, indtil to politifolk mødte op i parcelhuset og frihedsberøvede Kiri en mandag morgen i starten af september. Information har fulgt Kiris sag siden marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her