Læsetid: 3 min.

K'NYT

12. november 1999

Heidi Ryoms store aften
*En række ledende balletfolk har bidraget til en usædvanlig fotobog, der udkommer i morgen på forlaget Per Kofod, nemlig Tine Hardens fotodokumentariske fremstilling af solodanserinden Heidi Ryoms 25-års jubilæumsforestilling på Det Kgl. Teater. Der er tekstbidrag (på både dansk og engelsk) i En aften jeg aldrig glemmer fra bl.a. Nikolaj Hübbe, Alexander Kølpin, og Peter Martins, hvoraf man kan slutte, at forlaget også satser på det udenlandske marked. Erik Aschengreen har skrevet forordet.

Og det var Inger...
*Der er gået sport i kunsten. Det sker op mod millenium i form af et hav af kåringer og ranglistninger. Senest har et litterært tidsskrift i München, Das Gedicht, bedt 50 tyske forfattere og kritikere kåre de vigtigste ikke-tyske digtere i det 20. årh. Det fortæller noget om Inger Christensens internationale position, at hun er nummer fire på listen og eneste skandinav. Hun kommer lige efter Ezra Pound, Apollinaire og Mandelstam (!). Så set fra et dansk synspunkt er disse kåringer måske ikke så tossede endda...

Op af billedsuppen
*Den 37-årige billedkunster Nils Erik Gjerdevik, København, har modtaget det traditionsrige Niels Larsen Stevns-legat på Den Frie Udstillings årlige generalforsamling. Hædersprisen har siden 1942 været tildelt for "en betydelig kunstnerisk indsats". Gjerdevik, der udtrykker sig i såvel maleri, grafik som keramik, er bl.a. uddannet på Kunstakademiet i Prag. - I denne søde video-tid er det at være maler et helt utroligt slid. Men Gjerdevik er i stand til at hale nogle prægtige overraskelser op af den store billedsuppe, hedder det bl.a. i Den Fries motivation. Med hæderen følger en check på 10.000 kr. ritzau

Nyt foran Thorvaldsen
*Københavnerne kan inden for få år se frem til, at der sker en gennemgribende fornyelse af byrummet foran Thorvaldsens Museum, efter at museet og Københavns Kommune netop har modtaget tilsagn fra Legatet Albertina og Ny Carlsbergfondet om, at der kan udføres en kunstnerisk bearbejdning af pladsen og rummet foran Thorvaldsens Museum for ca. fire mio. kr. Et forslag, udført af billedkunstneren Jørn Larsen, kan realiseres og færdiggøres senest i juni 2002. Det er udpeget blandt forslag fra seks kunstnere, der har deltaget i konkurrencen. De øvrige kunstnere, der har deltaget i konkurrencen, er Jørgen Haugen Sørensen, Erik Heide, Per Kirkeby, Øyvind Nygård og Morten Stræde. Alle seks kunstnere er blevet honoreret ens for deres forslag. Alle forslag vil være udstillet i Thorvaldsens Museums forhal indtil den 28. november.
ritzau

Kunstfremstød på landet
*Byggeriet af 'Janus Bygningen i stationsbyen Tistrup er nu en realitet. Bygningen skal bl.a. danne rammen om den censurerede Kunstnernes Sommerudstilling, Vestjysk Kunstforenings udstillinger og aktiviteter, Museet Tistrup Samlingen, kunsttidsskriftet Hrymfaxe samt et bibliotek for kunstformidling. Projektet blev lanceret som en udfordring til hovedstadens kulturmonopol, og som det hedder i en leder i Hrymfaxe, er projektet stort set båret igennem ved lokal støtte samt et tilskud fra Lokale- og Anlægsfonden. I marts 1996 kunne Information berette om den lille by med 1.200 indbyggere i det vestjyskes kamp for at samle midler til kunst- og kulturhuset.
meth

Afstemning om danske film
*Danske biografgængere får i den kommende tid lejlighed til at lege Oscar-jury og stemme i kategorierne bedste danske skuespiller, skuespillerinde, instruktør og film i en landsomfattende afstemning frem til år 2000. Hver 14. dag sættes nye stemmekort op i biograferne, og der vil afsluttende blive trukket lod om filmrelaterede præmier blandt deltagerne. Danske Biografers Fællesforening, som står bag, siger i en pressemeddelelse, at om nogen så må danske biografgængere og film-fans være de rette til at stemme om de bedste. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her