Læsetid: 3 min.

K'NYT

8. november 1999

Dansk lyrik på tysk
*En lille dannebrogsindbundet bog, betitlet Idylle, katastrophal. Det er en ny dansk-tysk lyrikantologi og i øvrigt et citat, lånt fra Per Højholt. Samlingen, der naturligvis også bringer Højholt digt, er udgivet i anledning af åbningen af den danske ambassade i Berlin. Bogen rummer digte af de vigtigste danske digtere fra 1943 til i dag. I 1943 blev den danske idyl i mønsterprotektoratet katastrofal, men karakteristikken forekommer stadig gyldig i lyrikken, mener de to redaktører, Peter Urban-Halle og Henning Vangsgaard, som også har oversat et flertal af digtene. ks

Murspætternes kronede dage
*I dagene efter åbningen af Muren undergik også DDR's nationalsymbol en mirakuløs forvandling. Hammer- og cirkelsymbolet dukkede i en let forgrovet udgave op igen i hænderne på en hærskare af berlinere og turister i Berlin. I vid omkreds kan man fra tidlig morgen til langt ud på natten høre, at der bliver banket på den pludselig værgeløse væg, hverken 10 graders kulde eller øsende regn holder murspætterne borte. Ømme fingerled og blå tommelfingernegle har siden den 9. november hørt til dagens orden i Berlin.
Af: Peter Schneider: Betonrusen (forkortet)

Debatten om ophavsret raser
*Debatten om musikeres, komponisters og andre auditive kunstneres ophavsrettigheder i en Internet-tid raser. De to seneste numre af Dansk Musik Tidsskrift har haft emnet helt fremme på beatet. Komponisten Karl Aage Rasmussen gjorde sig i forrige nummer til talsmand for en ophævelse af ophavsretten. Den beskytter investeringer og kun i minimalt omfang indholdssiden af kunstværket, mente han. I det nye nummer, der nu er på gaden, svarer en lang række fagfolk Rasmussen. Der er delte meninger.

Vindere af romankonkurrence
*Vinderne af Det kongelige Bibliotek og Gyldendals konkurrence om at skrive en middelalderroman i middelalderåret er fundet. Førsteprisen på 100.000 kroner gik til Anne Marie Têtevide med romanen Mellem himmel og verden, baseret på danske folkeviser. Andenprisen gik til en korstogs- og kærlighedsroman, skrevet af Anne-Marie Vedsø Olesen og endelig fik Martin Jensen tredjeprisen på 25.000 for sin roman om en ung kvindes rejse gennem et krigshærget land. I dommerkomiteen sad forfatteren Mette Winge, historikeren Steffen Heiberg og kritikeren Henrik Wivel.

Kritik om halvfemserne
*Det nye nymmer af tidsskriftet Kritik ser tibage på halvfemserne. Sociologen Henrik Dahl tager de fænomenologiske briller på, lektor Hans Hauge tager sig af teoridannelser indenfor litteratur- og bevidsthedsteori, mens professor Anne Marie Mai skriver om halvfemsernes litteratur, og digter og anmelder Lars Bukdahl karakteriserer halvfemser-generationen som "Ritter Sport generationen": god, praktisk og kvadratisk.

Statens Museum for Kunst udsender blad
*Samtidig med at det nye Statens Museum for Kunst har et års fødselsdag, udsender museet det første nummer af et nyt blad, Indtryk. Det første nummer indeholder blandt andet artikler om trompe l'oeil, om 20.000 nederlandske kobberstik fra Chr. V's tid, der først skal udforskes, og om Liv-død-udstillingen i Børnenes Kunstmuseum. Bladet skal underbygge de udenoms-aktiviteter, der er sat i gang sammen med udbygningen af museet og desuden fortælle om konservering, samlingerne og andet af det, der foregår bag kulisserne. Det vil blive sendt ud til samtlige biblioteker, gymnasier og universiteter.

Udstillingshus om kongernes Jelling
*De kendte sten i Jelling får i løbet af et års tid følgeskab af et udstillingshus om kongernes Jelling med gravhøje, runesten og kirke. Første spadestik bliver taget den 10. november, og byggeriet ventes færdigt i december 2000. De mere end 100.000 årlige besøgende skal kunne følge hvert enkelt monuments historie og se, hvad arkæologer og historikere i nutiden har forstået om anlægget. Den samlede pris for byggeriet ventes at blive 65 mio. kr.

100-års musik-jubilæum
*Danmarks største amatørmusikerforening er Akademisk Orkester & Kor, stiftet i 1899. Siden 1910 har foreningen dog også omfattet ikke-akademikere, men det er stiftelsestidspunktet, man regner med, og derfor fejres 100-året den 7. november kl. 20.00 i Tivolis Koncertsal. Programmet omfatter Brahms' 4. symfoni, samt hans Ein deutsches Requiem.
Det er Akademisk Orkester & Kor, der står ffor den årlige jule-opførelse af Händels Messias i Københavns Domkirke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her