Læsetid: 2 min.

K'NYT

23. november 1999

Hundenavne før og nu
*Tyrk, Sultan og Pasop var hunde-yndlingsnavne i 1824. I dag kan man til gengæld træffe på Asterix, Cirkeline og Kermit. Lena P. Hansen, selv ejer af Mus (!), udsender den 30. november Hvad hedder hunden? på Gyldendal. Bogen undersøger, hvorfor hunden hedder som den gør, der er et særligt afsnit om Christianias hunde, hvor vi træffer den musikalske foxterrier Jimi, opkaldt efter Jimi Hendrix, og et kapitel om, hvad man kulturhistorisk kan udlæse af hundenavne. Vovra!

Skygger af Glas
*Temaudstillingen Skygger af Glas handler om skyggelandet mellem fortid og nutid og håbet om en fremtid. Det er Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), der ved hjælp af fotos og tekst tegner et billede af livet som flygtning fra flugtens begyndelse til opholdet i Danmark. Udstillingen har fernisering onsdag den 24. november kl. 15 i Jyllands-Postens lokaler på Kgs. Nytorv i København.

Den andalusiske hund lever
*Salvador Dalis og Luis Bunuels to film fra slutningen af 20'rne, Den andalusiske hund (1928) og Guldalderen (udvalgte klip) (1930) vises i morgen kl. 19 på Arken. Filmene foregår i et surrealistisk, drømmeagtigt univers, hvor uhyrligheder bliver vist, som om de var dagligdags begivenheder - eksempelvis det berømte klip af et øje, som gennemskæres af et barberblad. Cand. phil. Lars Bo Kimergård fortæller om Dalis og Bunuels film og om deres indflydelse på filmhistorien, og han viser klip fra Hitchcocks Spellbound, som Dali scenograferede og instruerede en mareridtsscene til.

Henrik Wivel ny kulturredaktør på Weekendavisen
*Berlingske Tidendes litteraturredaktør, dr.phil. Henrik Wivel, er pr. 1. januar udnævnt til kulturredaktør på Weekendavisen. Henrik Wivel efterfølger journalist Poul Erik Tøjner, der netop er blevet hentet til jobbet som direktør for kunstmuseet Louisiana. Weekendavisens chefredaktion består herefter af ansvarshavende chefredaktør Anne Knudsen og redaktørerne Martin Krasnik, Lili Ochsner og Henrik Wivel.

Moderne kunst på udsalg
*På Netto-gult papir kronet af opråbet: "SPAR 30-80% ved køb af MODERNE KUNST", inviterer Galleri Heede & Moestrup i Gothersgade, København til udsalg af dansk og udenlandsk moderne kunst. Det foregår den 25. og 26. november kl. 15-18 samt den 27. og 28. kl. 12-15.

Hæderslegat til Fluxus-kunstner
*Den danske Fluxus-kunstner, performer og komponist Henning Christiansen bliver dette års modtager af Arthur Köpckes mindelegat. Henning Christiansen, født i 1932, blev tilknyttet den internationale konceptkunst-bevægelse Fluxus i 1962, hvor han havde et performance-samarbejde med bl.a. Arthur Köpcke og Eric Andersen. Fra 1985 til 1997 var han professor på Hamburg Kunstakademi.

Nu kan man gå i skole i Tivoli
*I Tivoli springer springvandet, rutschebanen rutscher, karrusellen drejer, og abonninerne hiver i de enarmede. Alt dette og mere til vil Tivoli nu udnytte ved at tilbyde opgavehæfter inden for fagene matematik og fysik. Opgaverne ligger inden for områder som sandsynlighedsberegning (hvor stor er sandsynligheden for jackpot på den enarmede?) - geometri (mål højderne af Det kinesiske Tårn), bevægelse og hastighed mv. Det er lektor Klaus Nielsen, der har fået ideen og tilrettelagt hæfterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her