Læsetid: 2 min.

K'NYT

20. november 1999

Sonningpris til Barba
*Eugenio Barba, som i 60'erne grundlagde Odin-Teatret i den fremmelige kulturby, Holstebro, vil 19. april 2000 modtage Sonning-Prisen på 500.000 kroner. Den uddeles hvert andet år af Københavns Universitet for en betydelig indsats for europæisk kultur. Den dansk-italienske teaterleder satte Holstebro på verdenskortet med sit Grotowski-inspirererede 'laboratorieteater', som der ofte er bud efter internationalt. Senest er Sonning-Prisen givet til Jørn Utzon og Günter Grass.

Disputats om Blixen
*Lektor Bo Hakon Jørgensen forsvarer den 4. februar 2000 en doktordisputats om tidssynet og tidsrytmen i Karen Blixens historier. Men allerede på fredag udkommer værket med titlen Siden hen - om Karen Blixen fra Odense Universitetsforlag. Jørgensen har modstræbende ændret "sidenhen" til "siden hen" i to ord. Blixen stavede det ofte i et ord og brugte det på vigtige pladser i sine romaner - ifølge doktoranden for at "begrænse rækkevidden af det fortalte ved at udsætte det for tabet af tid."

Bogmesse i Brumleby
*En bogmesse holdes i morgen kl. 14-18 samt 20-22 i Kostalden i Brumleby på Østerbro i København. Arrangementet er et alternativ til bogmessen denne weekend i Forum. Lyrikeren Niels Lyngsø holder om aftenen en tale til det 21. århundrede. Pia Tafdrup, Jørgen Gustava Brandt, Kirsten Thorup og Søren Ulrik Thomsen er blandt forfatterne, der deltager med oplæsning. Fra kl. 23 underholder Mette Smidel og sigøjnervenner. Kirsten Dufour og Finn Thybo Andersen har en usædvanlig scenografi, der betegnes som "rablende".

Salmedigters erindringer
*Af en lyriker, der aldrig er løbet i hælene på tidens trend, men til gengæld regnes for dette århundredes førende salmedigter, nemlig Karl Lauritz Aastrup, udgives i den kommende uge en erindringsbog på Gads Forlag. Erindringer fortæller fra barndommen i Ulfborg til slutembedet som domprovst i Odense. Der er et stort afsnit om tiden under besættelsen, hvor Aastrup var ven med nabopræsten Kaj Munk samt senere præst blandt flygtninge i Sverige. På 100-års fødsels- og udgivelsesdagen fredag hyldes Aastrup i Odense, hvor der også vil være en gudstjeneste med musikalske indslag i domkirken.

Steen Eiler Rasmussen på cd
*Christian Ejlers Forlag har udsendt en sædvanlig cd, Om Karen Blixen, hvor man hører arkitekten Steen Eiler Rasmussen læser sit eget essay, Med venlig hilsen, om forfatterbaronessen. Det betegnes af forlaget som et særdeles vittigt essay, et causeri om at sende hilsner, om jakkesæt og om at diskutere identitetsproblemer i en træskoforretning. Arkitektkollegaen Michael Varming stod for denne og andre bånd- samt videoindspilninger om Tingbjerg, Hirtshals, trafik, sanering og kunst med Rasmussen i 1986.

Akademiet uddeler priser
*Det danske Akademi uddeler den 26. november følgende litterære priser: Gelsted-prisen til Niels Frank, Hvass-prisen til Hans Hertel, Selskabets Pris til Thomas Bredsdorff. Desuden bliver Karen Blixen Medaljen tildelt Einar Már Gudmundsson og Thór Vilhjalmsson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her