Læsetid: 1 min.

Krenz: Mod historiens hensigt

9. november 1999

Det tidligere politbureau-medlem Egon Krenz er skyldig i fire døde ved Belin-muren, fastslog Tysklands højesteret i går

BERLIN - Samtidig med at Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatjov på Berlins rådhus i går blev hyldet for sin indsats under den tyske genforening, blev DDR's kortvarige leder Egon Krenz idømt seks et halvt års fængsel for drab ved Muren.
Den tyske højesteret stadfæstede i går dommen over det tidligere medlem af SED's Politbureau, DDR's øverste organ, som blev afsagt af Berlins landsret i 1997. Højesteretsdommerne mener, at Politbureauet ikke alene så bort fra menneskerettighederne men også brød DDR's egne love ved at beslutte, at ubevæbnede flygtninge skulle stoppes med våben. Uden den hårde fremfærd ved grænsen var staten og dens funktionærer bukket under længe før, mener dommerne.
"Dem, der intet havde at gøre med åbningen af Muren, fejrer den i morgen, vi andre får en dom i dag," sagde en bitter Egon Krenz i går og henviste dermed til festen for Murens fald den 9. november 1989, der i dag afholdes med deltagelse af Gorbatjov,
USA's tidligere præsident George Bush samt den tidligere kansler Helmut Kohl.
Dommerne sagde, at de i strafudmålingen tog hensyn til Egon Krenz rolle under den fredelige revolution: "Faktum er, at ham der traf beslutningen (om at åbne DDR's grænser, red.), nu skal seks og et halvt år i fængsel. Jeg synes, at forbundsrepublikken skulle tænke over, om det er i overensstemmelse med historiens hensigt," mente Krenz.
I retten blev han trøstet af flere gamle kammerater, der mener, at dommen var udtryk for vesttyskernes 'sejrsjustits'. Dommen har øjeblikkelig retsgyldighed, men Krenz agter at rejse sag ved menneskerettighedsdomstolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her