Læsetid: 3 min.

Livsværdier for 12-15-årige

27. november 1999

Kvalitetsnoveller om tidens store emner, som med fordel vil kunne bruges i skolerne

Nye bøger
Forlagene Høst & Søn og Gyldendal har uafhængigt af hinanden udgivet tematiske novellesamlinger, begge yderst anvendelige til brug i folkeskolen. Høsts med temaet børn og fædre, Gyldendals med temaet "livsværdier".
Kvalitetsniveauet er højt, ikke mindst i betragtning af, at der har været tale om en bunden opgave for forfatterne, en række kendte og erfarne, men også nyere som indfrier forventningerne om spændende, appellerende og varierede temanoveller.
I Gyldendals bog vil jeg især fremhæve Ditte Birkemoses hudløse fortælling Forandringen, om den stærke pige, der gennem symbolske handlinger og beslutninger bliver i stand til at modstå stedfaderens seksuelle misbrug. Hun vender dermed den forandring, hun undergik ved hans første voldtægt til en forandring, hun selv er herre over.
Også Flemming Jarlskovs morsomme 'æventyr' Vampyrfyr om den anæmiske, men dæmoniske Vladimir, der langsomt og systematisk overtager den feterede sportshelt Jens' adfærd, udseende og position, udmærker sig.
I lærervejledningen har Helle Poulsen angivet temaet for den enkelte novelle, et kort resumé af novellen, en behandling af temaets brug i novellen samt nogle få arbejdsspørgsmål. De enkelte dele arbejder godt sammen, og spørgsmålene åbner for en viderebearbejdning, mere end de lukker teksterne af, hvilket er vigtigt, ikke mindst når de skal bruges i aldersgruppen 12-15 år.

Fokus på fædrene
I Høsts antologi er det især portrætterne af fædrene, der tiltrækker sig opmærksomhed, mere end af børnene. Der er ikke mange positive fædreskildringer, faktisk får vi et generelt billede af en enten fraværende, tyrannisk eller utåleligt bedrevidende far. Hele otte ud af de 11 noveller falder faktisk ind under denne kategori. Af de sidste tre er den ene af den velvillige, men hjælpeløse type, der ikke kan komme ind på livet af sit teenage-barn (Bent Haller), den anden en sød, men lidt forvirret far, der finder sig en ny kæreste efter at moderen er død (Bent Rasmussen), og den sidste en mytisk figur, der inddrages i sønnens faderopgør (Louis Jensen).
I disse tre fortællinger er det imidlertid barnet, der tiltrækker sig langt den største opmærksomhed.
Grum og samtidig forfriskende i al sin socialrealistiske tone er Kim Fupz Aakesons Læreplads om den tyranniske fader, der gør alt for at sætte sin søn på plads, men ender med selv at blive sat på plads. Også Jens Peder Larsens Venter på far om den svagt begavede, ensomme dreng Leonard, der drømmer om, at den far, han aldrig har mødt, en dag vil træde ind ad døren, er smerteligt virkningsfuld.

Vilde fædre
I svenske Kristoffer Leanders nye roman Et par etager oppe møder vi en tilsvarende ensomhed hos drengen David. Han begiver sig ud på en fantasy-ride, væk fra det hus, hvor hans mor er ved at føde ham en lillesøster. David er ensom og føler sig forladt af alle - herunder af sin far - og da han får chancen for at bringe sin afdøde veninde tilbage fra en anden verden, er han villg til at sælge sin sjæl som en anden Faust. Imidlertid indser han umuligheden i projektet, og i stedet får hans lillesøster venindens navn. En noget forskruet historie, der ikke rigtigt lever, men kvæles i typologisering og renden rundt i labyrintagtige gange.
Tomas Møllehave har et alternativt bud på en faderskikkelse i sin nye roman Vild far. Den noget vrangvillige, men flegmatiske hovedperson følger sin far i hans vilde eventyr, skønt han egentlig helst ville tilbringe tiden foran fjernsynsskærmen eller ved nintendo-spillet. Faderen har lært sig selv ikke så helt lidt: Føre en flyvemaskine, bygge både og huse, dykke og meget andet. For hans slagord er, at alt kan lade sig gøre, og at intet er umuligt. Han er en kærlig og rodet, evigt aktiv og voldsomt temperamentsfuld far. Som drengen siger: Muligvis er han den bedste far i verden, han er i hvert fald den mærkeligste mand, jeg har mødt. Deres fælles eventyr rundt i Danmark og omegn er fyldt med dramatik og farer i god gammeldags forstand: De går både i Tycho Brahes, kaptajn Nemos og de tyske gammelnazisters fodspor, og de finder indtil flere skatte. Ikke nogen stor kunstnerisk bedrift, men solid og god underholdning.

*Stjernekiggeren og andre noveller om livsværdier
Helle Poulsen: Lærervejledning til Stjernekiggeren. Red. af Nils Hartmann. Ill. af Lilian Brøgger. 148 + 32 s., 165 + 128 kr. Gyldendal uddannelse
*MEN FAR ... Historier om børn og fædre. Red. af Anne Mørch-Hansen. 112 s., 198 kr.
*Tomas Møllehave: Vild far. Sesam, 124 s., 199 kr. Høst & Søn
*Kristoffer Leander: Et par etager oppe. Oversat fra svensk af Klavs Brøndum.
144 s., 178 kr. Carlsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her