Læsetid: 2 min.

Lussinger gives også på tyrkisk

11. november 1999

Ny kampagne skal nå ældre indvandrere, der bruger korporlig afstraffelse i opdragelsen

Børnerådet indleder snart en kampagne for at oplyse flygtninge og indvandrere om, at det i Danmark siden 1997 har været forbudt at slå eller ruske sine børn. Kampagnen hilses velkommen af indvandrer-repræsentanter. De afviser, at vold mod børn skulle være et specielt stort problem blandt de nye danskere. Nogle af dem mener dog, at ældre indvandrere kan være tilbøjelige til at revse børn.
Børnerådet udgiver snart folderen Forældre må ikke slå børn på tyrkisk, arabisk, serbo-kroatisk og engelsk. Folderen oplyser om, at det siden juni 1997 har været strafbart i Danmark at revse sine børn. Det vil sige give dem en endefuld, lussing eller ruske dem. Folderen kommer i et oplag på 40.000.
Om udgivelsen siger fuldmægtig Søren Gade Hansen fra Børnerådet:
"Folderen er en opfølgning på 'Nej til bank'-kampagnen, som vi kørte i fjor. Vi vil gerne nå ud til ikke-dansksprogede forældre. I folderen omgås vi emnet meget varsomt, fordi vi ved, at tilbøjeligheden til at revse sine børn er større i visse etniske grupper end i andre."
Formanden for Nævnet for Etnisk Ligestilling, Mandana Zarrehparvar, har været med i udarbejdelsen af folderen. Hun siger: "Den her folder har så absolut ikke til hensigt at pege fingre ad nogen. Indvandrerne og flygtningene er grundlæggende som andre forældre: Ingen har lyst til at slå deres børn. Hvis indvandrerne/flygtninge slår deres børn mere, og det har jeg intet belæg for at sige, så er det fordi, de er nederst i det sociale hierarki, hvor man også finder de socialt belastede danske familier, hvor vold mod børn er mere udbredt."

32 procent slår
Den seneste undersøgelse af revselse blev foretaget af foreningen Børns Vilkår i 1998, et år efter loven mod revselse blev vedtaget. I undersøgelsen fandt man frem til, at 32 procent af forældrene i Danmark revser deres børn fysisk.
Specifikke tal for, hvad indvandrer/flygtningeforældre gør eller mener findes tilsyneladende ikke.
Taner Yilmaz er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og har tyrkisk baggrund. Han siger:
"Mit indtryk er, at blandt den yngre generation af tyrkere er man meget bevidste om, at man ikke bruger vold i sin opdragelse af børn. Blandt den ældre generation er revselse af børn og børnebørn mere almindeligt. For de ældre er disciplin og respekt uhyre vigtigt, og hvis de ikke kan opnå det med at råbe ad børnene, så er en endefuld nærliggende for dem. Blandt de yngre indvandrere er der selvfølgelig også nogle, som revser deres børn. Men det er mit indtryk, at her er årsagen ligesom blandt dansk-talende familier, at det ofte skyldes sociale problemer som druk og afmagt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu