Læsetid: 3 min.

Minister: Odense fejler i Vollsmose

25. november 1999

Forkert at opgive unge fra Vollsmose, siger socialminister Karen Jespersen,
der ikke vil opfylde Odense Kommunes ønske om flere lukkede institutioner

"I Odense har man gjort den fejl, at man betragter nogle unge som uanbringelige eller uhelbredelige. Man mener, at der ikke er noget at gøre ved dem. Det er jeg uenig i. Jeg mener, at ingen ung er uanbringelig eller ikke til at hjælpe."
Sådan sagde socialminister Karen Jespersen onsdag, da hun sammen med indenrigsminister Thorkild Simonsen og undervisningsminister Margrethe Vestager præsenterede regeringens initiativer over for såkaldt "utilpassede unge".
Socialministeren distancerede sig dermed fra sine partifæller i Odense, borgmester Anker Boye og rådmand Ruth Larsen, og gjorde det samtidig klart, at der ikke er lagt op til flere pladser på lukkede institutioner, sådan som de to fynske politikere har efterlyst gennem mange måneder.
Pressemødet, der var indkaldt i anledning af den første rapport fra regeringens ministerudvalg om integration og utilpassede unge, kom i høj grad til at handle om nogle af de temaer, Information gennem de seneste to måneder har beskrevet i serien om Livet i Mosen - Volssmosebebyggelsen i Odense.
Om Odense-politikernes ønske om flere lukkede institutionspladser sagde Karen Jespersen:
"Der bliver ikke lavet flere lukkede pladser. Der blev ændret i bekendtgørelsen om magtanvendelse for to år siden, og i den forbindelse blev der lavet 11 nye pladser på de sikrede afdelinger. Alle de 11 pladser er ikke åbnet endnu, og der er ikke lagt op til at lave flere."

Ros til Solhaven
Til gengæld blev den åbne institution Solhaven i Farsø i Nordjylland rost til skyerne. Flere unge fra Vollsmose er havnet på Solhaven efter en kriminel løbebane i en tidlig alder. Der skal laves flere institutioner af samme slags, bebudede Karen Jespersen og Thorkild Simonsen.
"Der er gode erfaringer fra Solhaven. Alle unge kan komme på ret køl. De erfaringer skal gives videre. Hvis man først betragter unge som håbløse og uanbringelige, har vi et livslangt problem," sagde socialministeren.
Indenrigsministeren supplerede: "På Solhaven har de nogle af de allermest kriminelle unge. Jeg siger ikke, at vi ikke skal have lukkede institutioner, men på Solhaven oplever man, at unge, der er flygtet fra lukkede institutioner eller fra fængsler, oplever en fremgang ved at komme på Solhaven."
Flere institutioner af Solhaven-typen har været planlagt længe, men er løbet ind i modstand hos planlæggere og naboer. Ministerudvalget håber nu, at en kontakt til miljøministeren kan bane vejen for flere institutioner efter Solhaven-modellen.
"Sådan en institution er ikke noget, der behøver at belaste nærsamfundet, som man tror, den gør," sagde Simonsen.

Tvangsanbringelser
Selv om Odense Kommune altså ikke skal sætte næsen op efter nye lukkede institutionspladser, kan Ruth Larsen se frem til et nyt lovforslag, som regeringen fremlægger til januar. Hun foreslog i sommer, at kommunerne skal kunne tvangsfjerne børn fra flygtninge- og indvandrerfamilier, hvis familiens store brødre er kriminelle.
Der kommer nu et forslag om en øget adgang til tvangsanbringelse af børn, men Karen Jespersen kunne ikke præcist svare på, om forslaget vil opfylde Odense-rådmandens ønsker:
"Det er meget, meget svært at ramme nogle formuleringer, som tilgodeser barnets interesser uden at komme i strid med forældrenes interesser, som de er formuleret i menneskerettighedskonventionen," sagde Karen Jespersen.

FAKTA
Utilpassede unge
Regeringens initiativer over for utilpassede unge
* Forstærket SSP-indsats over for 18-24-årige kriminelle
* SSP-samarbejde styrkes
* Tidlig anbringelse af børn
*18-23-årige støttes særligt
* Nye redskaber i lovgivningen
* Bypolitiske forsøg
* Forbedret ungdomsvejledning
* Produktionsskoler
* Oprettelse af TAMU-center på Fyn
* Forældreuddannelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her