Læsetid: 4 min.

Mor Danmark udfordrer Nyrup

12. november 1999

Poul Nyrup Rasmussen søsatte i går ØMU-kampagnen ved et debatmøde, der viste, at han har brug for meget god tid til at overbevise skeptikerne

Poul Nyrup Rasmussen optræder nu i rollen som lektoren, der vil lære sine elever at sige ja til dansk medlemskab af EU's Økonomiske og Monetære Union og udskifte danske kroner med europæiske euro.
Torsdag fremlagde statsministeren sit budskab for næsten 100 ansatte ved Herlev Sygehus i en tour de force af argumenter overhead-plancher og rigtige meninger.
Resultatet overbeviste tilsyneladende ikke.
"Jeg tænker mere på det nære. Det er det, jeg beskæftiger mig med til daglig. Her beskæftiger jeg mig ikke så meget med penge," siger sygeplejerske Guri Spiegelhauer til Information efter statsministerens lektion.
Heller ikke oversygeplejerske Lone Ammentorp kunne forbinde Nyrups lektion med sin hverdag: "Måske er det mere det nære, der interesserer. Det her ligger uden for det, jeg normalt kan forholde mig til," sagde Lone Ammentorp til statsministeren i lektionens spørgetid.
"Det kan jeg meget vel sætte mig ind i," svarede statsministeren og mente ikke, at dansk medlemsskab "vil være særlig synligt i dagligdagen," og henviste til, at de fleste ville bruge deres Dankort og mønter og sedler, når de betalte for deres benzin på vej hjem fra mødet i bilen.
Så det er ikke her, på det nære, at statsministeren henter sine argumenter for et ja.
Det er heller ikke sikkert, at statsministerens forsøg på at fremstille ØMU som et fundament for velfærd og omsorg.
"Herlev Sygehus ville ikke være hvad det er, hvis ikke Danmark havde en stærk eksport," prøvede statsministeren.
Kun sygeplejerskernes vilje til at tage udgangspunkt i deres hverdag og statsministerens blik for de store linjer kan forklare den store afstand mellem oplæg og tilhørere.
Torsdagens lektion satte gang i statsministerens og Socialdemokratiets kampagne for dansk medlemskab af ØMU og euro.

Personlig kampagne
Poul Nyrup Rasmussen lagde ikke skjul på, at han havde valgt at starte kampagnen på Herlev Sygehus, fordi han her kunne møde de skeptiske kvinder og offentligt ansatte, der siger nej eller tvivler på fordelene ved at sige ja til ØMU og euro.
Meningsmåling på meningsmåling fortæller, at offentligt ansatte og kvinder er tvivlende, nølende og skeptiske.
Og, som for at understrege alvoren, så offentliggjorde Dagbladet Børsen fredag en meningsmåling fra Analyseinstituttet Greens, der viste, at færre og færre socialdemokratiske kvinder nu siger ja.
Mor Danmark er i tvivl som aldrig før. Det kan være en tvivl, som bliver afgørende. Som torsdagens lektion viser. så er langt fra givet, at Nyrup kan få sine kvindelige og tvivlrådige vælgere i tale.
Der bliver ellers gjort noget for at få særligt de kvindelige vælgere i tale og lade deres skepsis og tvivl få udtryk.

Følelser mod EU
På en euro-konference mandag i det store kvindeforbund HK, lagde flere tillidsrepræsentanter ud med kritik af ØMU og euro. Her er der både følelser og fornuft på spil og helt afgørende, HK-kvinderne begynder deres argumentation et helt andet sted end Poul Nyrup Rasmussen.
"Jeg føler, at den danske krone er den arv, jeg fik fra mine forældre og som jeg vil give videre til mine børn. Jeg ved, hvad jeg har og ikke, hvad jeg får," sagde Nini Boesen, tillidsrepræsentant i Magasin i Lyngby.
Hun mener, at et ja til ØMU og euro er, "som at vælge den sidste rest af danskhed fra."
Charlotte Meyer Hansen, tillidsrepræsentant i Arbejdernes Landsbank sagde, at "at hun stemmer ud fra følelserne, når jeg føler afmagt."
Hun føler sig "truet af alle mulige skrækscenarier" og det påvirker hende, og så bliver det et nej.
Også ja-sigere blandt HK-tillidsrepræsentanterne tager udgangspunkt i det nære. Tillidsrepræsentant Maj Britt Mathiesen fra Rudbjerg Kommune føler ikke, hun "bliver mindre dansk af at have euroer i lommen i stedet for kroner."

På tværs af grænser
Kun en enkelt, Lene Andersen fra industrivirksomheden Codan Gummi snakkede arbejdspladser og beskæftigelse.
Codan Gummi har produktion i flere EU-lande. Som tillidsrepræsentant arbejder Lene Andersen derfor for overenskomster på tværs af landegrænser. Hun vil sige ja til ØMU og euro.

Fakta - Nyrups kamp for danskernes ja
Poul Nyrup Rasmussen mødte torsdag for første gang i sin kampagne for et dansk ja til euroen vælgerne. Selve kampagnen blev lanceret fredag i sidste uge som en intern debat i Socialdemokratiet. Partiet tager officielt først stilling til et ja eller et nej til dansk medlemskab på partiets kongres i september år 2000. Inden da skal partiet debattere fordele og ulemper ved både et ja og et nej.
Personligt har Nyrup og hans debat- og kampagneleder mere end svært ved at pege på ulemper i projektet. Til gengæld får Socialdemokratiske skeptikere plads i pjecer og debatmateriale fra partiet. Statsministerens udadvendte aktiviteter som torsdagens på Herlev Sygehus minder meget om vælgermøder sådan som de fandt sted op til særligt folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten.jr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her