Læsetid: 4 min.

'Mordet gavner dem, der er imod fred'

25. november 1999

Abdelkar Hachani ønskede en ægte løsning på krisen, en ægte national forsoning. Det var grunden til, at han blev myrdet, vurderer fremtrædende menneskeretsforkæmper

Abdennour Ali Yashia er grundlægger af den uafhængige Algeriske Sammenslutning til Forsvar for Menneskerettighederne og et af de mest fremtrædende medlemmer af Fredskomiteen, som blev dannet for nogle måneder siden.
Den tæller bl.a. Abdelhamid Mehri, tidligere leder af FLN, som indtil 1989 var det eneste tilladte parti, og Abdelaziz Belkadem, tidligere formand for Den Nationale Folkeforsamling (parlamentet). Også Abdelkader Hachani fra Den Islamiske Frelserfront (FIS), som blev myrdet i mandags, var medlem. I en telefonsamtale med Libération svarer han på spørgsmål om situationen i Algeriet.

Pagt var fiasko
- Hvordan skal man fortolke dette mord på et tidspunkt, hvor udlandet havde fået indtryk af, at situationen var blevet bedre?
"Det, der er blevet sagt i udlandet, er ikke sandheden. Sandheden er, at Den Nationale Pagt (en lov om delvis amnesti til væbnede islamister, som blev vedtaget ved en folkeafstemning i september, red.) har været en fiasko."
"Det var udelukkende en lov, der skulle gavne myndighederne: En stærk stat benåder dem, der har 'svigtet'. Den tog ikke hensyn til de pågældendes stolthed og værdighed og især ikke til den overbevisning, der fik dem til at forlade deres familie og risikere døden - hvad enten man nu deler deres overbevisning eller ej. De betragtes nu som 'vildførte' mennesker."
"Loven har ikke haft den virkning, som magthaverne havde regnet med. Abdelkader Hachani var en af dem, der ikke alene blev støttet af det algeriske folk, men også nød almindelig tillid og respekt, fordi han arbejdede for freden."
"Hachani var respekteret for sin intelligens og sin tro: Han var ikke opportunist og fulgte sin overbevisning til den yderste konsekvens."
"Han var et af de vigtigste medlemmer af Fredskomiteen. Han ønskede en åben dialog mellem magthaverne og alle partier med rod i befolkningen med det formål at nå frem til en ægte løsning på krisen, en ægte national forsoning. Det var grunden til, at han blev myrdet."
"I islamistiske kredse både i og uden for Algeriet havde han skabt en dynamik, som virkede i retning af ægte fred. Det førte til splittelse blandt islamisterne; ikke alle accepterede hans linje, og han blev genstand for angreb, som blev udnyttet af magthaverne."

Hachani var imod
- Hvordan stillede Hachani sig til loven om Den Nationale Pagt?
"Abdelkader Hachani var imod loven, og det gav han udtryk for. Han troede ikke, der kunne blive fred, så længe modstanderne af et regime, der er udsprunget af et stats-kup og derfor illegitimt, bliver betragtet som 'vildførte'."
"Uanset om man er enig med disse mennesker eller ej, må man respektere dem og frem for alt forhandle med dem, inden man gennemtvinger en ensidig lov."
"Hachani ville ikke spænde vognen for hesten, men i stedet indlede en dialog mellem alle repræsentative grupperinger, der har noget at bidrage med - hvad enten de er for eller imod fred, for eller imod FIS. Det mente han kunne munde ud i en ægte fred i stedet for i en situation, som regimet kan udnytte."

Tiltrak ungdommen
- Vandt denne holdning stor tilslutning blandt islamisterne?
"Hachani skabte bevægelse inden for den islamistiske strømning. Mange frygtede hans linje, fordi den tiltrak en stor del af ungdommen og tidligere aktivister, som ønsker fred. Det er der ingen i Algeriet, der ikke gør - men det skal være en seriøs, varig fred! "
"Der er sket en splittelse mellem de islamister, der går ind for fred på myndighedernes betingelser, og dem, der vil have en ægte fred. Det var de sidste, der sluttede op bag ham og gjorde ham farlig."
- Hvem gavner mordet?
"Det gavner dem, der ikke ønsker en ægte fred. De, der går ind for loven om Den Nationale Pagt, gjorde Hachani ansvarlig for dens fiasko."
"Efter 'kirkegårdens fred' under (den forrige præsident) Liamine Zéroual kommer præsident Bouteflika med 'de modiges fred' - dvs. 'aflever jeres våben, tag hjem og adlyd myndighedernes ordrer'. Det svarer ikke til virkeligheden i Algeriets islamistiske opposition; den ønsker en forhandlingsfred."
"Det var det, Hachanis modstandere ikke kunne acceptere. Disse modstandere er dem, der støtter loven om Den Nationale Pagt. Det kostede ham livet. Og han vidste, at han var i fare."
- Hvad vil hans død forandre i Algeriet? Kan man forvente en ny periode med vold?
"Der er hele tiden forekommet massemord, uanset hvad der er blevet sagt. Men attentaterne mod enkelte fremtrædende personer var næsten hørt op, og det er dem, vi nu risikerer at se igen. Jeg tror ikke, Hachani bliver det sidste offer, medmindre alle gør noget for at skabe fred."

© 1999 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her