Læsetid: 2 min.

Nej til faste bogpriser

25. november 1999

Bogbranchens argumenter for opretholdelsen af de faste bogpriser gennemhulles i en længe ventet rapport fra Konkurrencestyrelsen, der udkommer i dag

Bogpriser
Når alle bogbranchens parter i eftermiddag mødes for at diskutere Konkurrencestyrelsens rapport, Bogbranchens erhvervsvilkår, er mange af de forudsigelige argumenter for de faste bogpriser på forhånd fejet af bordet.
Rapporten er nemlig en kritisk gennemgang af det gammelkendte forsvar for de nuværende samhandelsregler. Og hvis ikke der kommer nye argumenter på banen, kan man forvente, at Konkurrencestyrelsen vil indstille over for Konkurrencerådet, at den nuværende dispensation fra konkurrenceloven vil blive afskaffet til fordel for et mere fleksibelt prissystem.

Sikring af kulturen
Kulturspredning er forlæggeres og boghandleres vigtigste argument, hver gang skytset rettes mod de faste bogpriser.
De nuværende samhandelsregler sikrer, at litteraturen kommer ud til alle kroge af landet med et bredt sortiment af titler. Men rapporten fra Konkurrencestyrelsen peger på, at de nuværende samhandelsregler ikke sikrer denne kulturspredning, som ellers er hensigten fra politisk side.
Som tidligere omtalt her i avisen, er svenskerne, der har frie priser, lige så godt dækket ind med boghandlere som danskerne, og samtidig har der i Danmark været en markant nedgang i boghandler inden for de sidste 25 år.
Så rapporten konkluderer, at der ikke er noget, der tyder på, at faste bogpriser giver en større spredning af boghandlere.

Bestsellerisme
Det har i mange år lydt, at de faste bogpriser sikrer, at boghandlerne fører et bredt sortiment, da de får en stor avance på bestsellere som Ib Michael, Jane Aamund og Jens Christian Grøndahl. Denne avance gør det - i følge den samlede bogbranche - muligt at føre et bredt sortiment af den såkaldte smalle litteratur.
Konkurrencestyrelsen hævder det modsatte. De faste bogpriser - med dertilhørende høje avancer på især bestsellere - gør, at boghandlerne i større grad satser på, at bestille og sælge bøger, der med sikkerhed kan sælges.
Som det lyder i rapporten: "Når boghandlerne er afskåret fra at bruge prisnedsættelser til at afsætte bøger, der ikke har kunne sælges, må dette (...) begrænse boghandlernes incitamenter til at hjemtage risikofyldte titler. En sikker avance må nærmere føre til, at man hjemtager flere bestsellere."

Kommerciel interesse
Ydermere argumenterer Konkurrencestyrelsen for, at forlagene agerer ud fra rent kommercielle interesser og dermed negligerer den kulturforpligtelse, der ligger i at udgive bøger.
Sagen er nemlig, at i følge Bogbranchen Fællesråd udgiver forlagene kun de bøger, der kan sælges i boghandlerne.
Konkurrencestyrelsens alternativ til de eksisterende regler er et mere fleksibelt fastprissystem, hvor forlagene selv kan vælge om de vil anvende faste priser.
Om de får opbakning til dette af branchen er nok tvivlsomt, men den endelige afgørelse ligger i Konkurrencerådet i starten af det nye år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her