Læsetid: 3 min.

Den ny inderlighed

15. november 1999

Nykomponeret amerikansk og dansk musik sat
i perspektiv ved Musikhøst- festivalen i Odense

Festival
Den minimalistiske teknik resulterer let i langtrukne kompositioner. Den minimalistiske teknik resulterer let i langtrukne kompositioner. Den minimalistiske teknik resulterer let i langtrukne kompositioner.
Så sandt så sandt. Sætningen står at læse i den udmærkede programbog, som festivalen Musikhøst har produceret i forbindelse med årets arrangementer i Odense. De amerikanske komponister Gunther Schuller, George Crumb og John Adams blev suppleret af yngre danske komponister.
Som festivalen så ud i år må man konstatere, at Musikhøst er en vigtig informationskilde, når det gælder den helt nykomponerede musik. Lyset var denne gang sat på et hjørne af amerikansk musik, som vi har hørt og læst om, men kun delvist kender.
Det var velgørende at høre dybt originalt musik af
Adams og Crumb - desværre nåede jeg ikke at høre Schullers værker.
Musikhøst bør følge den tematiske tråd op med en præsentation af vigtige amerikanske komponister som Augusta Reed Thomas og Christopher Rouse - navne som stort set er ukendte i det danske musikmiljø.

Musik med appel
Hvad enten det var et lykketræf, eller en nøje planlagt sammenhæng, så blev der kastet et heldigt lys på sammenhængen mellem dansk og amerikansk musik i kraft af valget af de unge danske komponister, som på flere måder havde ikke så lidt til fælles med gæstekomponisterne.
Selvfølgelig er de unge eller yngre danske komponister forskellige, det ville være en fornærmelse at påstå det modsatte, men der er en fælles vilje til at bearbejde traditionen, som er bemærkelsesværdig. Det gælder komponister som Peter Bruun, Jesper Koch, Bo Gunge, Lasse Laursen, John Frandsen, Andy Pape og Svend Hvidtfelt Nielsen.
Musikalsk drejer det sig bl.a. om fornyet interesse for tonalitet, gentagelser, forskydninger og rytmisk plus. Flere af de nævnte har spillet rock-musik i de helt unge år. For alle de nævnte gælder det, at det ville være helt urimeligt at hævde, at deres musik lyder fortænkt. De skriver musik med en direkte appel til lytteren.
Undertiden har man fornemmelsen af at en bølge af ny inderlighed er ved at skylle ind over landet. Dette med en radikalt gammeldags musik til følge. Så tilbageskuende er den, at man til tider ikke tror sine egne ører. En kollega foreslog at man skulle tilbyde komponisterne et kanindræber-kursus, men så let går det vist ikke i kunstens verden.

Meditativ musik
De udvalgte danske komponisters musik fungerede altså ikke blot som et pligttillæg i den overordnede tematik. Nej, de danske værker indgik i et musikalsk samspil, hvor forskelle og ligheder lod sig udfolde.
Af de største oplevelser under besøget fredag og lørdag, må pianisten David Burges præstation nævnes.
Hans opførelse af Crumbs Makrokosmos I og II var noget af det stærkeste, jeg længe har oplevet. Adams Gnarly Buttons med Esbjerg Ensemble lød også som et værk, der med tilstrækkelig prøvetid kunne vise sig at være en lille perle.
Et andet tema i årets Musikhøst var cross over-musik. I den afdeling nåede Deres udsendte at stifte bekendtskab med Michael Vetter og Natascha Nikprelevic, som førte tilhørerne ind i et helt specielt univers af overtoner. Med en formidabel teknik kunne de frembringe grundtoner og dele af deres overtonespektrum - dette så smukt og så velgørende anderledes, at koncerten fungerede som en meditativ ø midt i festival-aktiviteterne.
Et tredie tema i festivalen er arbejdet med 'vækstlaget', fremtidens musikere og komponister. Gennem flere år har komponisten Ivar Frounberg arbejdet med elever fra Odense Musikskole. De måske egnede komponister in spe gav lørdag et indblik i metoderne. Projektet kan ikke overvurderes. Godt at opleve at det pædagogiske kan gå hånd i hånd med det kunstneriske.

Musikhøst 1999. Værker af amerikanske og danske komponister. Seminarer og work shops. Kunstnerisk ledelse: Per Erland Rasmussen og Bertel Krarup. Odense 10.-14. november.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu