Læsetid: 2 min.

Nye russiske bombeangreb rammer civile

8. november 1999

Rusland fortsatte i weekenden sine bombardementer af Tjetjenien. Samtidig afviser Rusland, at en delegation fra OSCE er på vej til Tjetjenien

Rusland fortsatte i weekenden med massive angreb i Tjetjenien. Russiske krigsfly bomber videre på næsten forladte landsbyer, mens artilleri-stillingerne omkring hovedstaden fortsat overdænger byen med granater. Også byen Sernovodsk blev hårdt ramt af angreb i weekenden.
"Soldaterne befæster kontrollen med deres stillinger i Tjetjenien. Luft- og artilleri-ild ødelægger fortsat guerillaerne, deres baser og lejre," sagde en talsmand for den russiske hær til nyhedsbureauet Reuter.
Ifølge nyhedsbureauet AFP er adskillige civile blevet dræbt under bombardementerne, som ifølge de lokale kun kan ramme netop civilbefolkningen, fordi alle tjetjenske oprørere forlængst har forladt byen.
Rusland afviste i weekenden atter opfordringer til at indlede fredsforhandlinger med Tjetjenien.
"Vi venter at slutte den primære del af militæroperationen ved årets udgang. Men vi kan ikke afvise, at det kan komme til at vare længere, hvis vi ikke får standset forsyningen af penge, våben og soldater til terroristerne," sagde den russiske vicestabschef, general Valerij Manilov, på et pressemøde.
Kræver Putin dømt
Manilov hævdede, at 162 russiske soldater og 3.500 tjetjenske krigere er blevet dræbt, siden de russiske angreb begyndte 5. september.
Omvendt lyder det fra tjetjensk hold, at 3.200 civile er blevet dræbt under de russiske bombninger. Fredag kom rapporter om, at russiske soldater skyder mod civile.
Samtidig afviste Rusland lørdag forlydender om, at en delegation fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skulle være på vej til Tjetjenien.
Det blev på et møde i Oslo i mandags besluttet, at sende en delegation afsted til Tjetjenien i denne uge, men kilder fra den russiske delegation siger til det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS, at hverken dato, rejseplan eller deltagere endnu er blevet fastlagt.
Den tjetjenske præsident Aslan Maskhadov krævede i går, at Ruslands ministerpræsident Vladimir Putin bliver sat for en international domstol.
"Vi kræver, at russerne bliver dømt hårdt som kriminelle af de internationale domstole. Hvorfor skulle Milosevic være den eneste? Sæt Putin for en domstol også. Han er endnu mere villig til at slå civile ihjel," sagde Maskhadov søndag til den russiske tv-kanal NTV.

Side 5: Maskhadov: 'Rusland
vil aldrig vinde krigen
Dialogen er vigtigst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her