Læsetid: 3 min.

ØMU-bank ofrer job for lave priser

4. november 1999

Den Europæiske Centralbank hæver i dag renten. Dermed toner banken rent flag: Inflationsbekæmpelsen er vigtigere end beskæftigelsen

Når Den Europæiske Centralbank, ECB, i dag beslutter, om bankens toneangivende rente skal hæves, vil den med stor sandsynlighed tone rent flag. Hvis ECB lever op til bankøkonomernes forventninger om en renteforhøjelse på et halvt procentpoint, vil banken bekræfte, at den udelukkende har øje på inflationen og ikke beskæftigelsen, som flere troede, da ECB i april nedsatte renten.
Tværtimod beviser ECB med en rentestigning for alvor, at banken tager målsætningen om at sikre en meget lav inflation meget alvorlig, konstaterer professor i økonomi ved Københavns Universitet, Niels Thygesen.
"ECB viser, at den stiler efter en inflation på mellem en og halvanden procent. Det er meget lavt i forhold til de historiske erfaringer og svarer i virkelighedens verden nærmest til en inflation på nul procent. Men en række undersøgelser viser, at det er en fordel for udviklingen af velfærd at gå ned til en inflation i nærheden af nul," siger han til Information.
Der er altså ikke nødvendigvis en strid mellem hensynet til prisstabilitet og hensynet til beskæftigelse.
Økonomi-professoren, der deltog i arbejdet med at definere kriterierne for ECB's virke i forhandlingerne om Maastricht-traktaten betegner over for Information bankens målsætning som "ambitiøs". Det åbne spørgsmål er imidlertid om inflationen i euro-landene er på vej op over den kriminelle, meget lave grænse.
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Claus Vastrup, tvivler: "Der er ikke mange tegn på, at den europæiske økonomi er ved at løbe af sporet. Derfor vil en renteforhøjelse på et halvt procentpoint efter min mening være i overkanten og udtryk for en unødig forsigtighed i forhold til bekæmpelsen af inflationen. En forhøjelse af renten kan føre til lidt langsommere vækst. Men nu har vi fået bekræftet, at banken er meget forsigtig i forhold til målsætningen om prisstabilitet," siger Vastrup.
Fra sin post på Odense Universitet, raser professor i økonomi Chresten Sørensen mod en renteforhøjelse.
"Der er ingen, der ved sine fulde fem vil sige, at inflationen er et problem i dag. Generaler kæmper fortidens krige, og det gør ECB's styrelse også. Frygten for prisstigninger er ikke dagens problem. Men sætter ECB renten op, så har vi fået den konservative nationalbank, man har udnævnt den til at være i Maastricht-traktaten," siger Chresten Sørensen. Odense-professoren så gerne, at ECB i lighed med den amerikanske centralbank både tog hensyn til prisudvikling og udviklingen af produktionen. Men det gør ECB efter alt at dømme ikke.
Og det koster job.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har for Information beregnet, at 225.000 europæere, hvoraf de 10.000 er danskere vil miste deres job, når effekterne af rentestigningen er slået fuldt igennem om to år.
De positive beskæftigelseseffekter af ØMU'en har været et vigtigt argument for Socialdemokratiet, der netop nu sætter gang i en intern debat om dansk medlemskab af EU's økonomiske og monetære union.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Jakob Buksti, vil alligevel ikke kritisere ECB-beslutningen om at sætte renten op. Heller ikke når beregningerne peger på massive tab af job som en konsekvens.
"Banken forhindrer jo ikke de enkelte lande i at føre en politik, der skaber beskæftigelse. Beregningerne fortæller os, hvad der vil ske, hvis ikke vi reagerer, og det vil vi gøre. Når vi siger ja til ØMU'en, så er det ikke for at ændre bankens politik, men for at skabe os indflydelse i det råd, hvor euro-landenes finansministre mødes. I dag deltager Danmark ikke i de beslutninger," siger Buksti.
Dermed tager han afstand fra Oscar Lafontaine, der før sin afgang som finansminister i Tyskland argumenterede for at banken også skulle tage hensyn til beskæftigelsen. "Det er jo heller ikke Nationalbanken i Danmark, der fører beskæftigelsespolitik," siger Jakob Buksti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her