Læsetid: 3 min.

Opgør med hård linje i Odense

3. november 1999

Tvang og lukkede institutioner løser ikke problemerne i Vollsmose, siger behandlere i skarp kritik af Odense Kommunes politik

Socialarbejdere med et tæt kendskab til de unges problemer i Odense-bydelen Vollsmose tager nu et skarpt opgør med Odense Kommunes hårde linje med krav om mere tvang og flere lukkede institutioner.
"Politikerne i Odense ved ikke, hvad de snakker om, når de beder om lukkede institutioner," siger Søren Virenfeldt, der er leder af institutionen Solhaven i Farsø.
"Odense Kommune har i de seneste mange år praktiseret en konsekvenspædagogik, som de har profileret sig på. Men det har ikke virket," siger socialpædagog Helle Øbo Petersen, der i organisationen Ungdommens Vel har været med til at tage initiativ til en kontaktpersonordning, som skal hjælpe unge fra Vollsmose til at finde fodfæste i samfundet.
"Lukkede institutioner er ikke nogen særlig god ide. Det giver ikke noget resultat i længden," siger Lillian Vaaben, afdelingschef i Fyns Amts familieafdeling.
De skarpe tilkendegivelser kommer efter TV 2's udsendelse Forbandede ungdom, der mandag aften ridsede uenigheden mellem de forskellige behandlere op.

Uenige om metode
Eksponent for den hårde linje er Christian Frederiksen, der er leder af Odense Kommunes Projektafsnit. Sammen med rådmand Ruth Larsen (S) og borgmester Anker Boye (S) har han gjort sig til talsmand for øget brug af tvangsanbringelser og lukkede institutioner.
En mindre del af Odense Kommunes midler bruges til den såkaldte netværksopbygning, hvor 14 unge i øjeblikket har voksne kontaktpersoner, som skal hjælpe dem med at finde fodfæste i samfundet. Men samarbejdet mellem netværksopbyggerne og Projektafsnittet er ikke det bedste:
"Vi er uenige metodemæssigt, og det sætter selvfølgelig sine grænser for samarbejdet, at vi ikke vil lave den restriktionspædagogik og konsekvenspædagogik," siger Helle Øbo Petersen. Hun mener, at behovet for kontaktpersoner er langt større end de 14, der er bevilget penge til i øjeblikket og kritiserer Odense Kommune for ikke at ville afsætte de nødvendige penge:
"Netværksopbygning er en billig foranstaltning. I stedet for at tvangsanbringe de unge, når det er gået galt, kunne man give dem tilbuddet. Min personlige vurdering er, at Odense Kommune i mange tilfælde ved, at det må gå galt, men at man ikke bruger de nødvendige ressourcer."
En kontaktperson koster i alt maksimalt 120.000 kroner om året. Til sammenligning koster en plads på en af Fyns Amts nye institutioner en million kroner om året.

Kontrol og sanktion
Psykolog Knud Erik Pedersen, der som ekstern konsulent for Socialministeriet har fulgt projekter, som retter sig mod unge i Vollsmose, opfatter klimaet i Odense Kommune som markant anderledes end i tilsvarende danske bykommuner:
"Man tænker først og fremmest i mistænkeligørelse, kontrol og sanktion. Holdningerne findes hos rådmanden Ruth Larsen og hos Christian Frederiksen, men det går ned i rækkerne blandt de opsøgende socialarbejdere. Mange af dem føler ingen forpligtelse til at tænke i at skabe relationer til de unge eller satse på at få dem med i en udvikling. Tværtimod er der tale om en konfrontation, hvor man vil have de unge til at makke ret," siger Knud Erik Pedersen.
Lederen af Solhaven, hvor man har haft adskillige unge fra Odense i behandling, Søren Virenfeldt, advarer mod at tro, at lukkede institutioner er løsningen.
"I en lukket institution er det altid den voksne, der har ret. Hvis ikke han får ret, kan han bare dreje nøglen. Det er meget simpelt," forklarer Solhavens leder.

Tvang duer ikke
Advarslen mod lukkede institutioner bakkes op af professor i socialt arbejde ved Socialhögskolan ved Lunds Universitet Sune Sunesson. Han var for et par år siden forskningsleder på en omfattende svensk undersøgelse af tvangsbehandling af unge:
"Man kan ikke behandle folk med tvang i praksis. På de afdelinger, vi kender, kommer man til at tiltrække unge og personale, som ønsker at opretholde den hårde stil. De unge begynder at slås, så skal man have personale, der kan håndtere den slags, og så får man en voldsspiral, som ikke hjælper noget som helst," siger Sune Sunesson.
Rådmand Ruth Larsen forsvarer Christian Frederiksens arbejde:
"Min oplevelse af Christian Frederiksen er, at han brænder utrolig meget for børn og unge."
Hun afviser, at Odense Kommune satser ensidigt på tvang og lukkede institutioner, men vil ikke konkret kommentere, om flere penge kunne kanaliseres over i netværksopbygningen:
"Alle unge mennesker kan ikke nås på samme måde, men mange kan da nås ved netværksarbejde. Jo flere der kan nås på en lempelig måde desto bedre," siger Ruth Larsen.
Information forsøgte tirsdagen igennem forgæves at få en kommentar fra Christian Frederiksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her