Læsetid: 5 min.

Overblik

30. november 1999

Barsebäck lukker den ene reaktor
*Sveriges Højesteret afslog mandag at lade en klage over lukningen af atomkraftværket Barsebäck få opsættende virkning. Dermed står det nu helt fast, at værkets reaktor 1 lukkes ned i løbet af tirsdag den 30. november.
Højesteret besluttede dog samtidig, at den vil behandle Sydkrafts klage til EU-Kommissionen - det skal dog ikke have opsættende virkning på afgørelsen.

Strauss-Kahn indkaldt til forhør
*En undersøgelsesdommer har indkaldt Frankrigs tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn til afhøring og iværksætter en formel efterforskning af hans rolle i en svindelskandale, sagde retslige kilder mandag.
Strauss-Kahn trådte tilbage som minister 2. november for at rense sit navn for mistanke i forbindelse med svindelsagen, hvor Strauss-Kahn angiveligt skal have forfalsket nogle forsikringspapirer.
Kilderne kunne ikke sige, hvornår afhøringen af Strauss-Kahn indledes.

Mahathir kan se frem til modstand
*Malaysias ministerpræsident, Mahathir Mohamads koalition vandt mandag valget i Malaysia, men Asiens længstsiddende regeringschef kommer til at stå ansigt til ansigt med større modstand i parlamentet, hvor det islamisk fundamentalistiske parti Islam se-Malaysia (PAS) er gået frem i flere nordlige provinser.
Mahathirs 14 partier store koalitionsregering vandt 110 af de 139 først optalte valgkredse. Parlamentet har i alt 193 pladser.
Mahathir selv blev genvalgt i sin valgkreds i den nordlige Kedah-provins, mens hans valgsejr snævrede sig ind i forhold til det seneste valg i 1995, hvor han fik 17.226 stemmer flere end sin nærmeste modstander. Denne gang var der 10.138 stemmer mellem ham og hans nærmeste rival.

Putin fører præsidentvalgkamp
*Ruslands ministerpræsident, Vladimir Putin, ligger stadig højere i meningsmålingerne i kampen om at blive Ruslands næste præsident efter Boris Jeltsin. Det fremgik af en meningsmåling, som den russiske tv-station NTV offentliggjorde søndag på basis af interviews med 1.500 vælgere.
Tilslutningen til Putin er steget til 42 procent mod blot 30, da en lignende meningsmåling blev foretaget for to uger siden.
Kommunistlederen Gennadij Sjuganov får 13 procent af vælgernes opbakning, mens den tidligere ministerpræsident Jevgenij Primakov får ni procent.

Løjtnant dømt efter kold vandgang
*En tidligere premierløjtnant blev mandag idømt 20 dagbøder på hver 100 kroner ved retten i Sønderborg for sin rolle under en militærøvelse sidste vinter, hvor 40 sergentelever fik forfrysninger. De 40 var blandt en deling på 60 sergentelever, som under en overlevelsesøvelse i februar blev sendt i vandet ved Marina Minde i Egernsund på Als. Der var på det tidspunkt otte-ni graders frost.
Premierløjtnanten, der ikke sendte eleverne i vandet, havde dog det overordnede ansvar for øvelsen, og derfor blev han idømt dagbøderne på i alt 2.000 kroner. Det var kun halvt så stort et beløb som sagens anklager, militærauditør Ib Scheel Tomsen, havde krævet.

Uruguay får ny præsident
*Den 72-årige Jorge Battle blev søndag valgt som Uruguays præsident for de næste fem år, da han i anden valgrunde slog den 59-årige modkandidat Tabara Vazquez.
Med over 98 procent af stemmerne talt op tidligt mandag stod det klart, at Battle, der var kandidat for det regerende Coloradoparti, havde vundet med 52 procent af stemmerne mod Vazquez'44.
Det var Battles femte forsøg på at blive præsident. Vazquez fik flest stemmer i første valgrunde 31. oktober, men i mellemtiden fik Battle støtte fra Nationalpartiet, der hører til centrumhøjre i Uruguays politiske liv.

Amt idømt en mio. i bøde for miljøfusk
*Fyns Amt blev onsdag ved retten i Odense tildelt en bøde på en million kroner for ulovlig drift af forbrændingsanlægget på Odense Universitetshospital fra december 1995 til marts 1997. Retten afviste at konfiskere fire millioner kroner, som anklagemyndigheden ellers påstod, at Fyns Amt havde sparet ved at overtræde loven.
Anlægget blev lukket i marts 1997, da myndighederne konstaterede, at det havde kørt i godt et år uden at have den fornødne miljøgodkendelse. Der har ikke været konstateret overskridelse af grænseværdierne for udledningen af røg.

Bulgarien lukker gamle a-reaktorer
*Bulgarien indvilligede mandag i at lukke fire af landets ældste atomkraftreaktorer tidligere end ventet på atomkraftværket Kozlodj.
Dermed rykkede Bulgarien op i rækken som et muligt bud på det nyeste skud på EU-stammen, når EU i næste måned holder topmøde om de nye medlemslande i Helsinki.
Beslutningen om at lukke de fire reaktorer kom efter et møde i Sofia mellem EU-kommissær med ansvar for udvidelsen, Günter Verheugen, og Bulgariens ministerpræsident, Ivan Kostov, mandag. Reaktor et og to vil nu blive lukket inden 2003 - oprindeligt skulle de to reaktorer først være lukket i 2005 og 2006 ifølge Bulgariens strategier for landets energiressourcer.

God mad giver appetit på livet
*Ældre mennesker lever længere og livligere, når de selv er med til at planlægge og tilberede deres måltider. Nydelsen af måltidet bliver simpelthen større for de ældre, de spiser mere, og det er i sig selv med til at bevare helbreddet, viser en ny undersøgelse, som ergoterapeuterne Boye Top Christensen og Karen Marie Bundgaard står bag. Og der er tilsyneladende masser af livskvalitet, der går tabt på den konto.
Levnedsmiddelstyrelsen anslår, at der i 1996 blev leveret ca. 40.000 portioner mad ud hver dag. Derudover får 43.000 ældre på plejehjem, 30.000 ældre i plejeboliger, 90.000 brugere af dagcentre og 30.000 patienter på sygehusene fuld kostforplejning hver dag. På kort sigt vil det måske være lidt dyrere med individuelle madordninger, men Boye Top Christensen mener, at det i det lange løb alligevel vil være billigere, fordi de ældre vil føle sig friskere og mere raske.

Information retter
*Information skrev i går, at det tyske socialdemokrati, SPD, holder kongres i den kommende weekend. Den finder imidlertid først sted fra den 7.-9. december.
Vi beklager fejlen, red.

Danmark indfører visumpligt for sigøjnere
*Sigøjnere fra Slovakiet kommer ikke længere ind i Danmark, med mindre de har visum. Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) har på baggrund af et stort antal grundløse ansøgninger om asyl besluttet at indføre visumpligt fra midnat natten til tirsdag.
Beslutningen er ifølge ministeren truffet på baggrund af de seneste dages oplysninger om, at grupper af sigøjnere gentagne gange tager færgen fra Swinoujscie i Polen til København, hvor de beder om asyl.
"Vi har de sidste dage haft en meget stor stigning i antallet af ansøgere fra Slovakiet og Dansk Røde Kors har oplyst, at de har svært ved at klare opgaven. Derfor har vi besluttet at indføre visumpligt, da det vil virke med det samme," siger Thorkild Simonsen til Ritzau.
Sigøjnerne kommer fra Slovakiet og rejser til Polen, hvorfra de sejler til Danmark. Her indkvarteres de i lighed med andre asylansøgere i Sandholmlejren, mens deres ansøgning om asyl behandles. I den periode modtager de et mindre pengebeløb. Når afslaget på asyl foreligger i løbet af en til to uger, tager sigøjnerne færgen tilbage til Polen. Nogle venter et par dage i Polen, hvorefter de returnerer til Danmark og igen forgæves beder om asyl. Nogle har søgt asyl op til fem gange. Kun én familie har fået lov til at blive i Danmark. Endnu er det uvist, hvor længe Danmark vil opretholde visumpligten. Indenrigsministeren oplyser, at der nu skal forhandles med Dansk Flygtningehjælp, politiet og Udlændingestyrelsen om, hvordan man skal tackle de grundløse ansøgninger om asyl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu