Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

29. november 1999

Nordirland på vej ind i ny politisk æra
*Gamle fjender i Nordirland arbejdede i går med at få de sidste brikker på plads i en plan, der lægger op til, at de skal dele magten i den britiske provins efter årtier med stridigheder.
Pro-britiske protestanter og pro-irske katolikker lagde sidste hånd på forberedelsen af udnævnelse mandag af ministre til en koalitionsregering, der skal træde i funktiont tirsdag, når Storbritannien giver Nordirland den første smagsprøve på hjemmestyre i 25 år.
Håbet om en varig fred steg lørdag, efter at pro-britiske unionstilhængere gav deres foreløbige godkendelse til dannelsen af et kabinet, hvor katolikker og protestanter skal dele magten.
Men skarpe meningsudvekslinger mellem de to sider viste, at gammel mistillid med hensyn til afvæbningen af IRA endnu ikke var udryddet.
Midt i bryderierne mellem Ulster Unionisterne (UUP) og Sinn Fein sagde Storbritanniens minister for Nordirland, Peter Mandelson, at han har tillid til, at en proces, som fører til nedrustning, begynder i denne uge.
"Når overdragelsen begynder tirsdag, vil IRA - så vidt jeg ved - udpege deres egen repræsentant til afviklings-kommissionen," sagde Mandelson.
David Trimble, der er leder af det pro-britiske UUP, opnåede lørdag grønt lys til en deling af magten. Det skete med 58 procents opbakning fra hans partis 860 mand store råd

Aktieejere snyder for millioner
*Aktieejere snyder hver år skattevæsnet for millioner af kroner. Det viser en stikprøvekontrol, som skattevæsnet i de 14 kommuner i Ribe Amt har gennemført.
Ved stikprøver i aktieejernes selvangivelser fandt skattevæsnet, at skattepligtige beløb på 30 mio. kr. ikke er ført på selvangivelsen.
Nogle kender ikke reglerne, mens andre udnytter dem og snyder statskassen, og det er ret let at snyde med fortjenester på aktiesalg, siger formanden for skattekontroludvalget for de 14 kommuner, Carsten Schultz til DR-Syd.
Han siger, at det er svært for skattevæsnet at opdage fortjenester på aktier, der købes og sælges samme år. De kommer nemlig ikke med på bankernes pligtige indberetning.

Krig bringer IMF-lån til Rusland i fare
*Direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF), Michel Camdessus, sagde lørdag, at verdens negative reaktion på Ruslands militære intervention i Tjetjenien kan sætte Ruslands IMF-lån i fare.
"Vi kan ikke blive ved med at finansiere, hvis resten af verden ikke vil," sagde Camdessus til journalister ved et erhvervsseminar i Madrid.
Rusland har lagt pres på IMF for at frigive den anden rate på 640 mio. dollar (4,5 mia. kr.) ud af den lånepakke på i alt 4,5 mia. dollar (32 mia. kr.), der blev opnået enighed om i juli. Men den ni uger lange russiske militæroffensiv i Tjetjenien har vakt international fordømmelse.
"Den voldelige militære kampagne i Tjetjenien skaber meget negative reaktioner mod Rusland i verden, sagde Camdessus.
"Jeg vil tro, at når tiden er inde for en beslutning om låneprogrammet, vil IMF-direktørerne holdning afspejle verdensopinionen i dette spørgsmål," sagde Michel Camdessus.

EU-skeptikere danner netværk
*Socialdemokratiets Netværk Europa (SNE) er navnet på et nyt landsdækkende socialdemokratisk netværk for partiets EU-skeptikere, som blev stiftet søndag ved et møde i Odense.
Netværket er dannet, fordi de socialdemokratiske EU-skeptikere føler, at det har været utroligt svært, at trænge igennem i partiet og komme til orde med de mere EU-skeptiske synspunkter, som går store dele af partitoppen imod. De har manglet en decideret platform i partiet, men det er der nu rettet op med med dannelsen af SNE, som vil sikre, at EU-skeptikerne også vil kunne føle sig repræsenteret i det store regeringsparti.
SNE er et kritisk debatforum for socialdemokrater, som udover at være repræsenteret i samtlige amter og kredse i Danmark allerede har udformet en liste med en lang række navne, der kan deltage både som debattører og foredragsholdere, når de lokale partiforeninger rundt om i landet sætter dansk tilslutning til euroen på dagsordenen.

Stort våbenfund i Kosovo
*Den internationale styrke i Kosovo (KFOR) har fundet et kæmpe våbenlager i et forladt hus i Rogova i det sydvestlige Kosovo, sagde KFOR-talsmanden Roland Lavoie i går. Det var italienske tropper, som fandt våbenlageret i huset lørdag.
Lavoie sagde, at det drejer sig om 10.000 projektiler, 300 granater, 20 raketdrevne granater, 200 detonatorer samt sprængstof. Desuden var der tre rifler og materiale til bombefælder.
Væbnede angreb og overfald er udbredte i den serbiske provins, hvor etnisk vold og hævnaktioner mod serberne efter det serbiske regimes undertrykkelse af Kosovos etniske albanere sker jævnligt.
Efter at FN har overtaget administrationen af Kosovo, er den oprørske etniske Kosovos Befrielseshær officielt blevet demilitariseret og forvandlet til en civil styrke.

Rekord i fængselsstraf
*Domstolene er på vej til at sætte ny rekord. Samlet set vil mængden af ubetinget fængselsstraf i år nå det højeste niveau i de sidste 25 år. Udviklingen med hårdere domme afspejler blandt andet den skærpede holdning i samfundet til grov vold og narkotika, mener professor, dr. jur. Flemming Balvig.
Ifølge en prognose udarbejdet af Kriminalforsorgen vil domstolene i år idømme lovovertrædere i alt 53.500 måneder ubetinget fængselsstraf. I 1998 var tallet 52.886 måneder, og i 1997 blev det til 48.251 måneder. Tendensen er meget markant, idet antallet af domme med ubetinget fængselsstraf i de tre år er stort set det samme - nemlig 7.450.
"Vi forventer en strafmasse, som er den højeste i de sidste 20-25 år, "oplyser fuldmægtig i Kriminalforsorgen Bo Kielstrup til Ritzau. At de ubetingede fængselsstraffe stiger, kan bl.a. ses i røveri- og narkotikasager, tilføjer han.
Østasien vil knytte tættere bånd
n13 asiatiske nationer bekendtgjorde i går, at de vil styrke de økonomiske og politiske bånd for at bringe fred, stabilitet og velstand til to femtedele af verdens befolkning.
I en enestående fælles erklæring lovede Japan, Kina, Sydkorea og de 10 lande i sammenslutningen af sydøstasiatiske nationer (ASEAN) højtideligt at lægge kræfterne sammen for at skabe "en mærkbar forbedring af livskvaliteten" og stabiliteten i Østasien i det næste århundrede. Værten på topmødet, Filippinernes præsident, Joseph Estrada, sagde, at samarbejdet en dag kan føre til et "et østasiatisk marked, en østasiatisk fælles mønt, og et østasiatisk samfund."

New Zealands nye regering på vej
*Efter en komfortabel valgsejr med et flertal på seks pladser, var New Zealands centrum-venstre partier i går begyndt at udforme den nye koalitionsregering og dens program. En skatteforhøjelse står øverst på dagsordenen.
Den nyvalgte premierminister fra Labour, Helen Clark, hendes kommende finansminister, Michael Cullen, samt leder for partiet Alliance - og den sandsynlige parlamentsformand - Jim Anderton. Bagefter offentliggjorde de planer om ved juletid at fremsætte lovforslag om Labours lovede skatteforhøjelse på højere indkomster. En højere minimumsløn og færre renter på studielån blev også drøftet.
Arbejderpartiet Labour bliver den dominerende partner i den nye regering. Af de to partiers 63 pladser i det 120 pladser store parlament, sidder Labour på 52, mens Alliancen har 11.

Fælles bøn for regnvejr
*Jordans Kong Abdullah II og lederen af det Muslimske Broderskab så for en stund bort fra deres forskelligheder og bad søndag sammen med 1000 troende for regn i det tørkeramte kongerige.
Abdullah inviterede Abdel Mejid Zuneibat til at bede ved sin side efter at have spottet den muslimske leder i mængden af tilbedere, der bad Gud om den hårdt tiltrængte nedbør.
Jordan har i det seneste år været plaget af tørke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her