Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. november 1999

Patent til NSA afslører Echelon
*Et nyt patent bevilget til det nationale amerikanske sikkerhedskontor, NSA, afslører, at efterretningstjenesten er i besiddelse af meget avanceret teknologi egnet til automatisk at overvåge og opfange bl.a. telefonsamtaler, der indeholder bestemte nøgleord. Det nye patent - nummer 5,937,422 - bekræfter dermed NSA's ledende rolle i det globale overvågningsnetværk Echelon. Patentet findes i fuld tekst på http://patents.uspto.govjek

EU truer Frankrig med retssag
*EU tog tirsdag det første skridt i en juridisk procedure mod Frankrig, der kan ende med en sag ved EF-Domstolen.
Det skyldes det franske importforbud mod britisk oksekød. Forbrugerkommissær David Byrne sender et såkaldt åbningsbrev til Frankrig, som skal besvares i løbet af de næste to uger. Gør Frankrig ikke det, eller er svaret utilfredsstillende, går kommissionen videre til andet trin i proceduren, og sender en såkaldt begrundet udtalelse til Frankrig. En begrundet udtalelse er sidste skridt, inden sagen går til Europa-domstolen i Luxembourg. EU-Kommissionen sender åbningsbrevet, fordi Frankrig den 1. oktober sagde, at landet ikke ville indordne sig under EU's regler og ophæve forbuddet mod import af britisk oksekød.
EU ophævede forbuddet mod britisk oksekød efter tre og et halvt år, fordi EU's videnskabelige eksperter mener, at det er nu sikkert at spise britisk oksekød.
Et hold af franske eksperter har anbefalet den franske regering at opretholde forbuddet, da der efter deres vurdering ikke er tilstrækkelig sikkerhed for, at det britiske oksekød er sikkert at spise.
Men britiske konservative i Europa-Parlamentet anklager det franske ekspertudvalg for at være farvet af de franske landmænds interesser.

Dybkjær: Forbehold skal til afstemning
*Det radikale medlem af Europa-Parlamentet Lone Dybkjær mener, at de fire danske forbehold skal sendes ud til en samlet folkeafstemning i 2201.
"Jeg mener, at vi skal have en samlet folkeafstemning om forbeholdene. Så kan vi tage stilling til, om vi vil være med," sagde hun i går til TV-Avisen.
Partifællen udenrigsminister Niels Helveg Petersen afviste i går Dybkjærs udspil til en samlet afstemning.

Menneskelige fejl bag atomulykke
*Det var menneskelige fejl og ligegyldighed over for sikkerhedsreglerne, der var skyld i atomulykken i Japan den 30. september, konkluderer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en foreløbig rapport.
Ifølge IAEA var udslippet fra urananlægget til omgivelserne "ikke betydeligt." Men den manual for håndtering af radioaktivt materiale, der brugtes på anlægget, var ulovlig, og de ansatte lod hånt om selv de uautoriserede procedurer. Blandt andet opløste de uranoxid direkte i åbne stålspande, fremgår det af IAEA-rapporten, skriver nyhedsbrevet Nucnet, der udgives af atomindustrien, tirsdag.

Norsk EU-skepsis taber terræn
*Antallet af tilhængerne af norsk EU-medlemskab er ifølge en frisk meningsmåling steget kraftigt i løbet af den seneste måned.
Det normale billede efter den seneste norske EU-folkeafstemning i 1994 har ellers været et solidt nej-flertal. Men nu er der stort set dødt løb mellem ja- og nej-siden.
I dag mener 39 procent af de adspurgte, at Norge ikke bør være medlem, mens 38 procent siger, at landet bør være medlem, fremgår det af en undersøgelse, som opinionsinstituttet MMI har foretaget i november for avisen Dagbladet.

Stop for tysk brugtbilsimport
*Venstrefløjen sikrede tirsdag det snævrest mulige flertal for skatteminister Ole Stavads (S) lovforslag, som skal bremse import af tyske brugtbiler. Folketinget vedtog det med 53 mod 51 stemmer.
Hele højrefløjen stemte imod, fordi lovforslaget efter deres opfattelse rammer brugtbilforhandlere med tilbagevirkende kraft fra den 26. oktober, da det blev fremsat.

Muligvis terror bag flystyrt
*De amerikanske myndigheder overdrog tirsdag at den videre undersøgelse af et EgyptAirs flystyrt den 31. oktober kort efter start fra J. F. Kennedy lufthavnen ved New York til det amerikanske forbundspoliti, FBI.
Direktøren for for USA's nationale transportsikkerhedsråd (NTSB), Jim Hall, oplyste, at den såkaldte sorte boks havde afsløret nogle detaljer om piloternes samtaler inden styrtet - detaljer som skulle undersøges nærmere for at kunne fastslå, hvad der egentlig skete i forbindelse med styrtet. Nogle af detaljerne kan tyde på, at der er sket andre ting end rent tekniske under styrtet, og derfor overdrages sagen formelt til FBI.

Taliban-leder freder FN
*Den radikale, islamiske taliban-bevægelse i Afghanistan opfordrede tirsdag til, at demonstranter freder FN's ejendom. Demonstranterne er vrede over, at FN har indført sanktioner mod landet. En FN-delegation ankom tirsdag til Afghanistans hovedstad, Kabul, for at forsøge at sikre organisationens repræsentanter efter flere dages hærværk mod FN-kontorer forskellige steder i landet.
"Vi håber, at situationen vil køle af nu," sagde FN's koordinator for Afghanistan, Erick de Mul, til nyhedsbureauet AFP.
Som en øjeblikkelig imødekommelse lovede taliban-bevægelsen FN-delegationen, at der vil blive kompenseret for ødelæggelserne.
FN kræver, at Afghanistan udleverer den terrormistænkte saudiaraber Osama bin Laden. USA mener, at han stod bag attentaterne mod amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya.

Danida bør stå for miljø-støtten alene
*Rigsrevisionen mener, at Danida fremover skal varetage miljø- og katastrofestøtten til ulande alene. Hidtil har Danida delt opgaven med Danced under Miljø- og Energiministeriet, men det er ikke nødvendigt, konkluderer Rigsrevisionen tirsdag i sin rapport til statsrevisorerne. Miljøminister Svend Auken forstår ikke Rigsrevisionens vurdering. I et brev til det såkaldte rådgivende udvalg for miljøbistand til udviklingslande, skriver han, at han er "fundamentalt uenig" med Rigsrevisionens konklusion, fordi embedsmændene i ministeriet har særlige faglige forudsætninger for at indgå i et miljøsamarbejde i mellemindkomstlande, hvor væksten har givet miljøproblemer, som kan sammenlignes med situationen i Danmark for år tilbage.

Genopbygning på Østtimor bliver dyr
*Verdensbanken sagde tirsdag, at der vil blive behov for mellem 260 mio. dollar (ca. 1,8 2 mia kr.) og 300 mio. dollar (2,1 mia. kr.) til den langsigtede genopbygning i det ødelagte Østtimor, og at Verdensbanken ville ansøge om de fleste af midlerne hos donorer i Tokyo i den kommende måned.
Beløbet er fraregnet de umiddelbare humanitære behov, som FN har beregnet til 199 mio. dollar (ca .1,4 mia kr.) og omkostningerne ved den FN-administration, som i to-tre år skal administrere Østtimor.

EU's rygere skal skræmmes
*Større og mere iøjnefaldende advarsler på cigaretpakkerne skal få færre mennesker til at begynde at ryge og flere rygere til at tænke sig om en ekstra gang, når de køber en pakke cigaretter.
Det er et af punkterne i det tobaksforslag, som EU-Kommissionen vedtog tirsdag på et møde i Strasbourg.
Fra 2003 skal alle cigaretpakker i EU være dekoreret med advarslen "rygning dræber" i store fede sorte typer på hvid baggrund og indrammet i sort, så rygerne ikke er tvivl om risikoen.

1999 bliver koldere end 1998
*Den globale gennemsnitstemperatur for 1999 kommer til at ligge 0,2 - 0,3 grader under de seneste 30 års gennemsnit.
Dermed bliver 1999 markant køligere end 1998, da den globale gennemsnitstemperatur lå 0,58 grader over gennemsnittet. 1998 var det varmeste år, der nogensinde er registreret, skriver Ingeniøren på sin hjemmeside tirsdag.
Ifølge Eigil Kaas, afdelingsleder ved DMI'ss klimasektion, var dette års fald i temperaturen ventet, fordi vejrfænomenet El Niño, der var medvirkende årsag til varmen i 1998, altid afløses af et modsatrettet fænomen, La Niña, der sænker temperaturerne. Prognosen for 1999 har en usikkerhed på 0,1 grad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her