Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

8. november 1999

Ny russisk luftoffensiv mod Grosnij
*Ruslands militær sendte i går bombe- og jagerfly ind i en ny, massiv angrebsbølge på Tjetjeniens hovedstad, Grosnij.
Samtidig fortsatte tusinder af flygtninge fredag for anden dag i træk med at krydse grænsen mellem Tjetjenien og Ingusjetien efter at de russiske myndigheder genåbnede de overbefolkede grænsesteder.
Det russiske nyhedsbureau Interfax citerede fredag russiske embedsfolk for at sige, at luftangrebene havde dræbt flere hundrede muslimske oprørere og beskadiget deres baser og lejre.
Dansk Røde Kors bevilgede i går 500.000 kroner fra sin katastrofefond som støtte til Det Internationale Røde Kors' aktionsplan, der skal hjælpe tjetjenske flygtninge i det nordlige Kaukasus.
Flygtninge fortsatte fredag med at strømme ud af Tjetjenien i forbindelse med Ruslands fortsatte luftangreb på hovedstaden Grosnij og omkringliggende landsbyer. I Tjetjeniens naborepublikker Dagestan og Ingusjetien vil Røde Kors øge sin distribution af nødhjælp og blandt andet uddele fødevarer og hygiejneartikler til 100.000 fordrevne tjetjenere.
Artikel på forsiden

Et skridt nærmere Barsebäck-lukning
*Byretten i Stockholm sagde i går nej til at stille lukningen af reaktor 1 på atomkraftværket Barsebäck i bero indtil EU-kommissionen har taget stilling til, om lukningen er i strid med EU's konkurrenceregler.
Værkets ejer, Sydkraft, appellerede dommen.
"Vi håber på en afgørelse i vores favør inden fristen udløber den 30. november," siger Sydkrafts topjurist, Ulla-Karin Jönsson. En anden mulighed er, at EU-kommissionen kan bede EU-domstolen udsætte lukningen, siger hun. Desuden har Sydkraft begæret hele sagen taget op en gang til i forvaltningsdomstolen Regeringsretten.
Men afgørelsen i går var meget klar, siger Lena Warrer fra Energibevægelsen OOA's 'Stop Barsebäck'-kontor i Malmø. "Nu tør vi næsten tro på, at reaktor 1 virkelig står stille den 30. november i år," siger hun.

NATO vil udskyde tilbagetrækning
*NATO har besluttet at forsinke den planlagte reduktion af de fredsbevarende styrker i Bosnien-Hercegovina indtil efter kommunalvalgene i april næste år, sagde NATO-kilder fredag.
Beslutningen er truffet på grund af frygt for, at der skal udbryde nye kamphandlinger mellem de bosniske muslimer, serbere og kroater.
Bosnien har kommunalvalg den 8. april næste år, og tidligere erfaringer viser, at der er stigende bekymring for uro i forbindelse med et valg.
Det danske forsvarsministerium havde i går endnu ikke hørt om NATO's planer.

Tvind-skole stopper særaftaler
*Den Internationale Efterskole Bustrup i Viborg Amt forsøger nu at overbevise Undervisningsministeriet om sin uafhængighed. Skolen har fyret sin Tvind-forstander og droppet sine særaftaler med Tvindfonden Fælleseje, skriver Berlingske Tidende.
Efterskolen håber dermed at blive godkendt som en selvstændig friskole, sådan som loven kræver, for at der kan gives statstilskud.
Undervisningsministeriet ventes inden jul at afgøre om efterskolen i Bustrup atter kan få tilskud.
Formanden for Fælleseje og Tvinds juridiske rådgiver, Poul Jørgensen, afviser ifølge Berlingske Tidende at have hørt om efterskolens afhopning.

Luften indeholder farligt kviksølv
*Luften over Danmark fyldes stadig med tonsvis af det giftige tungmetal kviksølv. En ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser, som offentliggøres senere på måneden, viser, at der sidste år blev udledt 2,1 ton kviksølv til luften, skriver Ingeniøren.
Luftens indhold af kviksølv, der sammen med cadmium og bly hører til den "beskidte trio" af tungmetaller, er kun faldet med en tredjedel siden 1990.
Det er problematisk, fordi kviksølv kan skade nervesystemet og sætte børn tilbage i udviklingen.

Madsminke-regler bliver lempet
*Fødevareministeriet er inden for et par uger klar med en formel legalisering af de højere EU-grænseværdier for nitrit, nitrat og sulfitter, som kommissionen i sidste måned påtvang Danmark.
Det oplyste fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) fredag efter et møde i Folketingets Europaudvalg.
Hermed risikerer fødevareimportører ingen sanktioner fra myndighederne, hvis de indfører varer med større mængder af den slags "madsminke", end Danmark hidtil har opereret med som grænseværdier. Dam Kristensen understregede, at han havde tiltro til, at den hjemlige fødevarebranche holder sit løfte om at respektere Danmarks gamle, skrappere regler, således at forbrugerne ikke berøres i praksis af EU-Kommissionens afgørelse.

Auken holdes udenfor DR-flytning
*Kulturministeriet regner med, at Danmarks Radio og Gladsaxe Kommune kan enes om indholdet af en ny lokalplan for TV-Byen, så bygningerne kan sælges som kontorhus og indbringe cirka 500 mio. kr. Derfor bliver der ikke brug for, at miljø- og energiminister Svend Auken (S) skal gribe ind i lokalplanlægningen i Gladsaxe Kommune for at virkeliggøre planen om, at DR kan flytte til Ørestaden, siger departementschef Erik Jacobsen, Kulturministeriet, til Ritzau.

Dansk salmonella skræmmer USA
*Det alvorlige salmonella-udbrud i Danmark sidste år har nu rejst debat i USA, hvor de danske erfaringer bruges som et skræmmeeksempel på, hvor galt det kan gå, hvis man giver husdyr antibiotika, skriver Berlingske Tidende.
Debatten kommer efter, at ni danske forskere torsdag fik offentliggjort en artikel om udbruddet af salmonella DT i et af verdens mest ansete lægetidsskrifter New England Journal of Medicin. Artiklen har fået bl.a. New York Times og nyhedsbureauet Bloomberg til at tage debatten op. Ved udbruddet i 1998 fik 25 danskere en salmonella DT104-forgiftning efter at have spist svinekød, og det vakte stor bekymring, da de 25 personer var delvis resistente over for fluoroquinoloner - en form for antibiotika, som læger traditionelt har anset for at være det bedste våben mod hårde tilfælde af salmonella.

Lykketoft overtager DSB-forhandlinger
*Finansminister Mogens Lykketoft (S) har overtaget ansvaret for DSB-forhandlingerne fra Trafikminister Sonja Mikkelsen (S).
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde til TV 2-Nyhederne fredag aften, at han på et møde med finansministeren har indskærpet, at det er finansministeren, der har koordinationen for forhandlingerne nu, hvis tingene skal hænge sammen.
"Nu går vi videre herfra, det er det, der følges op de næste par dage," sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Dansk Folkeparti stormer frem
*Trods statsminister Poul Nyrup Rasmussens kritik af Dansk Folkeparti stormer partiet frem i ny opinionsmåling.
Det viser den seneste politiske meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen.
Partiet, som statsministeren har erklæret for "ikke stuerent", står til en vælgerfremgang på 3,1 procentpoint i forhold til oktobermålingen.
Det betyder, at Dansk Folkeparti ved et valg nu har 12,4 pct. af vælgerne bag sig og ville få 22 mandater i Folketinget.

Fremskridt i mijøforhandlinger
*Det kom til væsentlige fremskridt, men ingen store gennembrud, i de netop afsluttede miljøforhandlinger i Bonn mellem verdens regeringer. På dagsordenen var en nedbringelse af drivhusgasserne. De forskellige delegationer var dog positive overfor, at en verdensaftale kan vedtages ved den næste store miljøkonference i november 2000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her