Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

5. november 1999

Danmark som bagstræberland
*Det såkaldte Kompetenceråd giver i sit nye regnskab over Danmarks menneskelige kapital landet et samlet otte-tal. "I vores egen selvforståelse er og skal vi være de bedste. Men når vi objektivt prøver at måle, hvor Danmark ligger, når vi til det resultat, at vi ikke er bedre end den bløde mellemvare," siger Lars Kolind, formand for rådet. Det fag, der trækker mest ned i karakterbogen er indsats for innovation og fornyelse. Danskerne skal også arbejde mere ihærdigt med arbejdskulturens kreativitet, lederes evne til fornyelse og iværksætterlysten

Arbejdsmiljøet er værst for helbredet
*Dårligt arbejdsmiljø er lige så farligt for helbredet som rygning, alkohol, usunde kostvaner og mangel på motion, viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet (AMI).
Undersøgelsen har stået på siden 1990 og omfatter 6.000 danske lønmodtagere, som med fem års mellemrum er blevet udspurgt om deres helbred. Den afslører, at et dårligt arbejdsmiljø er den hyppigste årsag til helbredsproblemer, mens rygning og overvægt først kommer i anden række.
Institutchef på AMI Ib Andersen mener, at resultatet af undersøgelsen bør få regeringen til at overveje at justere sin folkesundhedsplan. Den sigter i dag først og fremmest på at forbedre danskernes sundhed gennem en massiv indsats over for rygning, alkohol, motion og kostvaner.

USA klar til tilbagetrækning af a-våben
*USA forbereder sig på at trække de sidste atomvåben tilbage fra syv europæiske NATO-lande, sagde diplomatiske og militære kilder torsdag.
"I dag er det svært at se, hvorfor de amerikanske atomvåben befinder sig i Europa," sagde en militærkilde.
Tre amerikanske eksperter afslørede for nylig, at amerikanske atomsprænghoveder fortsat er oplagret i syv europæiske lande: Tyskland, Belgien, Storbritannien, Holland, Italien, Grækenland og Tyrkiet.

Højere rente i Europa
*Den Europæiske Centralbank (ECB) strammede torsdag renteskruen for første gang, siden banken ved årsskiftet overtog eneansvaret for pengepolitikken i ØMU-området.
Bankens ledende rente blev sat op med et halvt procentpoint til tre pct. og Danmarks Nationalbank fulgte straks trop, fordi kronen er bundet til euroen. Den toneangivende danske rente blev hævet med 0,45 pct. til 3,30 pct.
Chefen i den Europæiske Central Bank, Wim Duisenberg, vurderede rentestigningen som nødvendig for at bekæmpe en snigende inflation i euro-området.
Tidligere torsdag hævede Storbritanniens nationalbank, Bank of England, som ventet bankens toneangivende rente med et kvart procentpoint til 5,5 pct. - den anden britiske renteforhøjelse på kort tid.
Nyhedsanalyse her på siden

Minister tvivler på hospicelov
*Sundhedsminister Carsten Koch (S) er ikke begejstret for et forslag til en hospicelov, som et flertal uden om regeringen vil fremsætte i næste uge.
"Hver uge kommer de konservative med nye udgiftskrævende forslag, og jeg undrer mig over, hvorfor forslagene ikke kommer frem i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Og hvorfor var der ikke den slags forslag op gennem 80'erne, hvor de borgerlige sad på regeringsmagten," siger Carsten Koch til Ritzau.
"Jeg er ikke overbevist om, at der er brug for en hospicelov. Generelt ser vi en tendens til, at folk ønsker at være længst muligt i eget hjem," siger Carsten Koch.

DN: Læg afgift på miljøfjendsk sæbe
*Når Dansk Supermarked (Føtex, Bilka, Netto og Salling) og Dagrofa (købmændene) svigter miljøet ved at sige nej til at sælge miljømærket vaskepulver, så må politikerne gribe ind, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), der foreslår, at der lægges afgifter på alle de vaske- og rengøringsprodukter, der ikke er miljømærkede.
"En sådan afgift ville være i tråd med princippet om, at forureneren betaler. Når detailhandlen og producenterne svigter miljøet og ikke vil arbejde for udbredelse af miljømærkning i Danmark, må politikerne tage ansvaret," siger afdelingsleder i DN, Thomas Færgeman.
I Sverige har miljømærkningen betydet, at 45 procent af de problematiske kemikalier i vaskemidler er erstattet med mindre miljøbelastende stoffer.

CD deltager i DSB-forhandlinger
*Centrum-Demokraterne deltager i DSB-forhandlingerne, som trafikminister Sonja Mikkelsen (S) fredag fortsætter med venstrefløjen samt Kristeligt Folkeparti, oplyser trafikordfører Arne Melchior.
CD afviser modsat VK ikke at hæve dieselafgiften med 25 øre pr. liter. Til gengæld afviser CD, at DSB og Banestyrelsen skal finansieres ved "et hav af grønne afgifter på trafikområdet", som SF's trafikordfører Margrete Auken mener.
"SF's ordfører er ikke medlem af regeringen. Det er ikke noget, der har været talt om ved bordet. Jeg tror ikke engang, at det står for SF's regning. Det står for Margrete Aukens regning. Jeg tror, at fru Margrete Auken forhaster sig - det har vi jo set før," siger Arne Melchior.

'Rå nedskæring' af førtidspension
*Mens flere end 29.000 mennesker fik tildelt en førtidspension i 1996, tyder meget på, at der i år kun bliver omkring 15.000 nye førtidspensionister, hvilket vil være det laveste antal nogensinde.
Ledende socialrådgiver i SiD, Gunvor Auken, betegner det dramatiske fald i tildelingen af førtidspensioner som "det mest rå", hun har oplevet i de mange år, hun har beskæftiget sig med sociale forhold.
"Det er endda værre, end tallene umiddelbart giver udtryk for. For det er især de dårligst stillede grupper i samfundet, der er blevet ramt," siger Gunvor Auken.
Alene fra første halvår 1998 til første halvår 1999 er den samlede tildeling af førtidspension faldet med 35 pct.
For kontanthjælpsmodtagere, der ikke har været på det almindelige arbejdsmarked de seneste fem år, er der givet over 50 pct. færre førtidspensioner.

Familier på flugt fra anbringelser
*226 familier med 405 børn er i løbet af et år flyttet fra én kommune til en anden for at undgå en forestående anbringelse af deres børn, fremgår det af en rapport om flytninger blandt familier med børn og unge med behov for særlig støtte. Rapporten er lavet af Den sociale Ankestyrelse for Socialministeriet som forarbejde til en kommende lovgivning om en særlig indsats for truede børn.
De 405 børn svarer til tre procent af det samlede antal anbringelser i løbet af 1998.

S ønsker EU-valg om søndagen
*Den socialdemokratiske folketingsgruppe anbefaler, at valgene til Europa-Parlamentet i fremtiden foregår om søndagen - ligesom i de fleste andre EU-lande.
Gruppen afviste Europa-Parlamentets forslag om, at hele EU fremover skal være én stor valgkreds.
Partiets kommunalordfører, Klaus Hækkerup, siger, at baggrunden for beslutningen er, at de hidtidige valgaftener på hverdage, hvor der ikke har været stemmeoptælling, har været "en temmelig flad oplevelse."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her