Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

26. november 1999

Dødsdom over Öcalan står ved magt
*En tyrkisk appeldomstol opretholdt torsdag som forventet en dødsdom over den kurdiske oprørsleder, Abdullah Öcalan.
Appeldomstolens kendelse, som de fem dommere var enige om, kommer kun to uger før EU holder topmøde i Finlands hovedstad, Helsinki, og hvor regeringen i Ankara håber på, at Tyrkiet bliver udpeget som officiel medlemskandidat. Dommen kan spille en rolle i debatten om tyrkisk medlemskab af EU.
Trods dommen er Abdullah Öcalan dog ikke umiddelbart på vej til galgen. Domstolens kendelse skal først godkendes af det tyrkiske parlament og af præsident Suleyman Demirel, før kurderlederen kan henrettes.
Desuden har hans advokater appelleret dødsdommen til Den Europæiske Menneskeretsdomstol, som næste uge skal udtale sig om dødsdommen over Öcalan.
Den tyrkiske regeringsleder Bulent Ecevit og præsident Suleyman Demirel har sagt, at de vil overveje en eventuel afgørelse fra Menneskeretsdomstolen.
Appeldomstolens afgørelse førte i går til demonstrationer blandt kurdere i flere af Europas hovedstæder.
Leder på bagsiden

Grosnij under kraftig beskydning
*Russiske soldater indledte torsdag, hvad de russiske soldater selv beskrev som det hidtil voldsomste bombardement af den tjetjenske hovedstad Grosnij.
Fra en russisk militærstilling med udsyn over det vestlige Grosnij, kunne man se granaterne ramme inde i byen og efterlade voldsomme flammer og røgskyer op mod nattehimlen.
Artilleri-soldater sagde, at det første gang under Ruslands otte uger lange militæraktion, at de var blevet beordret til at udføre et bombardement mod Grosnij af denne styrke.

150.000 vil demonstrere mod WTO
*Næste uges WTO-topmøde i Seattle ventes at trække mere end 150.000 demonstranter til byen - det vil i givet fald blive den største demonstration i USA siden demonstrationerne mod Vietnamkrigen.
WTO anklages for protektionisme over for Den Tredie Verden, og i et forsøg på at komme de kritiske røster i møde har WTO-lederen Mike Moore sagt, at vesten i højere grad skal åbne markedet for Den Tredie Verden.
"De rige lande bliver nødt til at indse, at der er nye spilleregler. De (Den Tredie Verden) har brug for ting, og de har rettigheder. Ikke alle kritikere tager fejl. Der er store uligheder," siger han til The Guardian.
I en kommentar til Moore udtaler Alex Milner fra Christian Aid, at han hilser Moores bekymring for de fattige velkommen men frygter at dagsordenen vil falde til jorden.
Artikel på forsiden
og nyhedsanalyse her på siden

Genforsker meldt til politiet
*Efter mere end to måneders selvstændig efterforskning har Den Videnskabsetiske Komité i Århus Amt nu meldt den ansvarlige professor i génterapi-sagen fra Århus Kommunehospital til politiet.
Det betyder, at det nu er op til politiet, om der skal rejses tiltale mod professor Steen Lindkær Jensen, der var leder af et projekt med génterapi til patienter med fremskreden leverkræft, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Professoren er meldt til politiet, fordi Den Videnskabsetiske Komité mener, at behandlingerne ulovligt havde karakter af videnskabelige forsøg.
Blandt andet har professoren taget blodprøver og leverbiopsier på patienter uden at de skriftligt havde givet lov.

Vellykket bistand trods dårlig kontrol
*Effektiv, omkostningsbevidst, fleksibel og apolitisk. De rosende ord gælder de milliarder af kroner, som Danmark yder i bistand til ofre for krig og katastrofer. En pæn del af den humanitære bistand er blevet evalueret, og det overordende billede er positivt.
Et hold af konsulenter fra ind- og udland har for Danida evalueret omkring 40 procent af den nødhjælp, som Danmark finansierede i årene 1992-'98.
I evalueringen bliver det påpeget, at Danidas kontrol med kvaliteten af de mange nødhjælpsindsater er utilstrækkelig, og der bliver henvist til eksempler i Sudan og Afghanistan.
Trøjborg lover en tættere og mere målrettet opfølgning på, hvad organisationerne foretager sig med de danske bidrag. Han vil dog ikke stille i udsigt, at der bliver udstationeret flere danske nødhjælpskontrollører.

NATO-chef advarer mod nedskæringer
*De drastiske nedskæringer på forsvarsbudgetterne overalt i Europa må bremses nu, og samtidig må landene gøre op med værnepligten som et bærende element i forsvarsstrukturen.
Det siger NATOs nye generalsekretær, briten George Robertson, i et interview med Berlingske Tidende.
"Man kan ikke blive ved med at hæve fredsdividenden, når der ikke er fred - vi kan ikke fortsætte med at skære i forsvarsbudgetterne," siger George Robertson.
NATO's luftangreb mod Jugoslavien i foråret afslørede tydeligere end nogensinde, hvor langt Europa halter militært efter USA, påpeger generalsekretæren.
Artikel på forsiden og side 5

Færøsk velstand betinget af tilskud
*Bortfalder det danske bloktilskud til Færøerne på godt en milliard om året ventes konsekvensen at blive, at velfærdet på Færøerne falder med næsten 17 procent.
Det viser en opgørelse, som Færøernes selvstyrelandsstyre i anledning af de færøske suverænitetsplaner har fået udarbejdet i Island.
Udregningerne, der er lavet af Institut for Økonomiske Studier på Háskóla Islands fastslår, at hvis milliardtilskuddet fra Danmark fjernes samtidig med, at det offentlige forbrug forbliver uændret, vil det på langt sigt medføre en skattestigning på op til 27 procent og en nedgang for den enkelte families økonomi på i gennemsnit 24 procent.

Apotekers monopol skal brydes
*Sundhedsminister Carsten Koch vil i næste uge offentligøre en kontroversiel rapport fra et embedsmandsudvalg, som lægger op til en omfattende liberalisering af apotekerne.
Store dele af udvalgets anbefalinger indgår allerede i de aktuelle forhandlinger om næste års finanslov.
Apotekerne skal ikke længere have eneret på at lange panodiler, mavesårsmedicin og andre præparater til et årligt beløb af omkring otte mia. kr. over disken.
Det kan butikker som Matas eller supermarkeder også gøre fremover. De kan få autorisation til at drive apotekervirksomhed under visse betingelser. For eksempel skal der være personale med de nødvendige farmaceutiske kvalifikationer.

Otte såret efter bombe på Korsika
*Otte mennesker blev såret, da mindst to bomber torsdag eksploderede i byen Ajaccio på Korsika. Ifølge nyhedsbureauet Reuter drejede det sig om i alt tre bomber, og den ene var rettet mod et skattekontor i byen. Bombesprængningerne fandt sted samtidig med, at statsanklageren anmodede en domstol i Paris om at idømme den korsikanske separatist Charles Santoni 28 års fængsel. Santoni er anklaget for at have dræbt en politimand i Ajaccio for tre år siden.

36 omkommetaf kulde
*Vintervejret fortsætter med at hærge Centraleuropa, og myndighederne i Polen meddelte onsdag, at mindst 36 personer er omkommet som følge af kulden. Mange af de omkomne var hjemløse og alkoholikere. Samtidig har vejrliget skabt trafikkaos i flere lande.
I Tjekkiet omkom adskillige ved trafikulykker som følge af vejret. Meteorologer melder, at sneen og kulden fortsætter sin march mod nordøst efter at indbyggere i Spanien, Frankrig, Italien og Schweiz tidligere på ugen blev overrasket af vinterforholdene.

Selvmord blandt unge stiger
*Det årlige antal selvmord pr. 100.000 danskere er nu lavere end nogensinde i de 75 år, selvmord er registreret. Det viser nye tal fra Center for Selvmordsforskning, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag. Der er især sket en positiv udvikling inden for antallet af midaldrende, der tager deres eget liv. Til gengæld dækker den samlede nedgang over en stigning i antallet af selvmord blandt unge - især unge piger.
Siden 1980 er det samlede antal af selvmord mere end halveret - fra 39,8 til 18,7 pr. 100.000 indbyggere -, og dermed er raten lavere end den hidtidige bundrekord fra 1924.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her