Læsetid: 6 min.

overblik

3. november 1999

Politiet efterlyser utilfredse borgere
*'At spare på trygheden er dummere end politiet tillader...' Sådan lyder budskabet fra Politiforbundet, der som de politiske forhandlinger om et nyt politiforlig går i gang, har kørt sig selv i stilling i diverse helsides annoncer i danske dagblade. Her refereres til de gode gamle dage, hvor min og din politibetjent "færdedes på gader og stræder - ikke mindst efter mørkets frembrud." Politiforbundet opfordrer alle gode samfundsborgere til at klage deres nød over den åbenlyse mangel på ro og orden ved at ringe til relevante medier og politikere Inf.

Beograds studenter kræver Milosevic' afgang
*Omkring 2.000 serbiske studerende demonstrerede i går mod Serbiens præsident Slobodan Milosevic.
De studerende kræver snarlige og retfærdige valg og afskaffelse af en række upopulære medie- og universitets-love, hvis formål efter studenternes opfattelse primært er at holde kritikken nede. I følge Reuters marcherede de 2.000 studerende til til Milosevic' parti-hovedkvarter, hvor de råbte, "Slobodan til Haag."
Studenternes demonstration kommer som den politiske oppositions landsdækkende protesmarcher har mistet tilslutning. De studerende vil fremlægge deres krav for det serbiske parlament, og studenterlederen Ivan Marovic lovede i går flere protester, hvis kravene overhøres.
Næste tirsdag, når parlamentet træder sammen for første gang i tre måneder, vil de studerende igen demonstrere.

Politiet når
næsten i mål
*Politiet har nået mange af målene i det fire-årige politi-forlig, som udløber til nytår. Det gælder især indsatsen med at skabe tryghed, at omlægge vagterne samt at anskaffe teknologi. Det konkluderer firmaet Deloitte Consulting i Finansministeriets "Budgetanalyse af politiet", som justitsminister Frank Jensen (S) tirsdag aften præsenterede for de retspolitiske ordførere. Rapporten danner grundlag for forhandlingerne om et nyt flerårigt politiforlig. Det skal afløse aftalen for 1996-99, som regeringen i efteråret 1995 indgik med de konservative og CD - men uden Venstre.
Til gengæld er målene ikke nået helt, når det gælder politiets administrative tilrettelæggelse af arbejdet, mere aktivitet, bedre vagtplanlægning, styring af ressourcer og andre forhold.

Bøfstrid
trækker ud
*En mulig løsning på bøfstriden mellem Frankrig og Storbritannien blev tirsdag udskudt på ubestemt tid efter et godt tre timer langt møde mellem EU's forbrugerkommissær, David Byrne, den britiske landbrugsminister Nick Brown, den franske landbrugsminister Jean Glavany og den franske vice-sundhedsminister, Dominique Gillot.

Frivillig aftale skal sikre forbrugere
*Der var enighed hele vejen rundt om bordet, da detailhandelen, Forbrugerrådet og fødevareministeren tirsdag formiddag mødtes. Danskerne skal ikke have mere nitrat, nitrit og sulfit i maden, selv om EU-Kommissionen i sidste uge nedstemte Danmark på dette punkt.
De lave danske grænseværdier for tilsætningsstofferne bliver fastholdt. Det gav detailhandelen fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) håndslag på i form af en frivillig aftale.
På mødet deltog repræsentanter for FDB, Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd, Danske Slagtermestres Landsforening og Forbrugerrådet.

Fransk minister går efter skandale
*Frankrigs finansminister, Dominique Strauss-Kahn, gik i går af efter beskyldninger om, at han er involveret i en større finansskandale. Dominique Strauss-Kahn afviser beskyldningerne.
"Når jeg går af, og det kan jeg sige med overbevisning, så er det på ingen måde, fordi jeg føler mig skyldig (i anklagerne, red.)," sagde han i går.
Artikel på forsiden og artikler side 5

Ingen klar besked bag Folkets Park
*Nabo-orienteringen om dispensationer fra lokalplanen i forbindelse med det planlagte byggeri i Folkets Park på Nørrebro i København nærmer sig det løgnagtige, mener Folkets Park Initiativet. Orienteringen bryder med intentionerne i lokalplanen på flere punkter, og den undlader helt at forholde sig til, at der ikke er taget højde for kravet om etablering af parkeringspladser, mener Initiativet. Foreningens klage til Naturklagenævnet og indsigelse overfor kommunen kan læses på www.folketshus.dk
Artikel side 4

Auken angriber atomkraftindustri
*Den danske miljøminister, Svend Auken (S), gik tirsdag til angreb på den vestlige verdens atomkraftindustri, da han talte til de delegerede fra 150 lande på FN's klimakonference i Bonn. Svend Auken kritiserede atomkraftindustrien for at forsøge at få den såkaldte Fond for Ren Udvikling (CDM) til at finansiere opførelsen af nye kernekræftværker i udviklingslandene. "Det må understreges, at CDM handler om ren udvikling, og atomkraft-energi hører ingen steder hjemme i den sammenhæng. Atomkraft-energi er kun ren med hensyn til CO2-udslip," fastslog Svend Auken.

Fortsat uro hos Danmarks Radio
*Journalisterne på Danmarks Radios ni regionaler genoptog tirsdag eftermiddag arbejdet. Men dermed har uroen ikke lagt sig - journalisterne afventer resultatet af et forhandlingsmøde tirsdag aften mellem DR-ledelsen og Dansk Journalistforbund. Mødet skulle gerne munde ud i enighed om tolkningen af overenskomsten.
Journalisterne på DR-nyheder, omfattende journalister på TV-Avisen, 19-direkte, Radioavisen og DR2-Nyhederne, ligeledes et kort møde tirsdag formiddag.
Herfra blev der udtalt sympati med de strejkendes aktion, samt en kraftig advarsel til ledelsen i DR.

Rohde-sagen for Højesteret
*Helt ekstraordinært har Procesbevillingsnævnet besluttet, at sagen om eks-svømmeren Peter Rohde skal for Højesteret. Peter Rohde blev i august af Østre Landsret tilkendt 1,3 millioner kroner i erstatning, fordi han var uberettiget fængslet i en større narkosag.
Efter opholdet i Vestre Fængsel fik han stillet diagnosen paranoid psykose, der ifølge landsretten især skyldtes 11 måneders ophold i en isolationscelle i fængslet.
Hans advokat har ønsket Højesterets ord for, at myndighederne overtrådte Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel tre, som forbyder tortur og nedværdigende behandling af borgerne.

JP mistænkt for ulovlige kneb
*Konkurrencestyrelsen var tirsdag på besøg hos Morgenavisen Jyllands-Posten i Viby. Styrelsen mistænker avisen for at bruge ulovlige kneb i kampen mod Århus Stiftstidende om de østjyske ejendomsannoncer.
"Jeg kan bekræfte, at vi har foretaget en kontrolundersøgelse hos Jyllands-Posten og en række ejendomsmæglere i Århus. Vi har en begrundet mistanke om, at avisen har givet store annoncerabatter til ejendomsmæglere mod, at de ikke annoncerer i andre medier, siger vicedirektør i Konkurrencestyrelsen, Niels Erik Monrad, til Ritzau. De angiveligt ulovlige aftaler skal være indgået mellem Ejendomsavisen, som er et annoncetillæg i Jyllands-Posten, og et antal unavngivne ejendomsmæglere.

Gymnasieelever vil indsamle fem mio.
*Operation Dagsværk, danske skoleelevers årlige indsamlingsaktivitet til fordel for uddannelsesprojekter i udviklingslandene, gælder i år Sydsudan tæt ved grænsen til Uganda. Det er 12. gang Dagsværk er på banen. Aktionen onsdag ventes at indbringe fire-fem mio. kr.
25.000 danske elever i gymnasier, HF/HTX/VUC skønnes at deltage i dagens indsamling.

Information retter
*I iveren for at rette datoen for fakkeltoget til ære for Benny Andersen kom der i gårsdagens avis fejlagtigt til at stå fredag den 5. oktober - det er selvfølgelig fredag den 5. november - i år.
Vi beklager, red.

Journalist fængslet i Beograd
*Den 74-årige britisk-jugoslaviske journalist Dessa Trevisan, der er en skarp kritiker af Jugoslaviens præsident Milosevic , blev mandag arresteret i Beograd og idømt 10 dages fængsel for ikke at have det rigtige stempel i sit pas.
Trevisan var kommet ind i Jugoslavien via den provestlige republik Montenegro, men da hun senere ville registrere sig hos politiet i Beograd, blev hun anholdt, fordi hun ikke havde noget indgangsstempel i sit pas. Hendes visum var i orden.
Trevisan har i mange år skrevet om Balkan for avisen The Times.

Argentinske ledere
*En spansk international arrestordre blev tirsdag udstedt for de tidligere argentinske militærjunta-ledere Jorge Videla og Leopoldo Galtieri.
Endnu engang er det den spanske dommer Baltasar Garzon, der er den onde ånd for de tidligere så urørlige militærchefer fra Sydamerikas militærdiktaturer i 1970'erne. Det er Garzons udleveringsbegæring, der i et år har tvunget Chiles eks-diktator Augusto Pinochet i husarrest i London. Arrestordrerne omfatter ydermere 95 øvrige personer, der havde forbindelse med det argentinske militærregime 1976-1983.

Journalister sdælØAÆøaø
*Journalisterne og andre medarbejdere på landets 32 aviser kan lige så godt først som sidst skrue forventningerne til resultatet af de kommende overenskomstforhandlinger ned.
"Avisernes økonomiske vilkår gør, at det er helt nødvendigt, at avisernes medarbejdere ikke spænder deres forventninger for højt," sagde Jens Stampe, formand for Danske Dagblades Forenings Forhandlingsorganisation, DDFF, tirsdag på foreningens generalforsamling i Vejle. "Dagbladenes situation kræver en realistisk indstilling hos medarbejdergrupperne, og den tror vi, også er til stede," sagde Jens Stampe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her