Læsetid: 4 min.

Overblik

1. november 1999

Grosnij bombet - Gudermes omringet
*Russiske fly angreb søndag den centrale del af Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, mens russiske styrker omringede Tjetjeniens andenstørste by Gudermes, rapporterede nyhedsbureauet Interfax. Samtidig rapporteredes yderligere 20 civile tjetjenere dræbt af russisk artilleriild under deres flugt fra Grosnij.
Interfax citerer sin korrespondent i Grosnij for at sige, at han kunne høre eksplosioner fra det område, hvor Tjetjeniens præsident, Aslan Maskhadov har sin bolig og fra byens hovedbanegård.
Interfax skrev, at de russiske fly, der i flere dage har angrebet Grosnij, havde bombet hovedstaden konstant siden søndag middag.
De russiske styrker er allerede rykket frem mod Grosnij fra nord og nordvest. De russiske generaler siger, at de til sidst vil indtage Grosnij, men at de ingen umiddelbare planer har om at storme byen.

EU-møde om kødstrid
*EU' forbrugerkommissær David Byrne mødes tirsdag kl. 17 i Bruxelles med Frankrigs landbrugsminister Jean Glavany og dennes britiske kollega, Nick Brown, for at drøfte den fransk-britiske kødstrid, oplyste EU-Kommissionen søndag.
Formålet med tirsdagens møde er at finde en mindelig løsning på kødstriden, efter at EU's videnskabelige komite fredag afviste Frankrigs begrundelse for fortsat at forbyde import af oksekød fra Storbritannien.

Antallet af ofre i Kosovo nedjusteret
*Antallet af civile, der blev dræbt under krigen i Kosovo, er formentlig mindre end tidligere antaget, skriver den britiske avis Sunday Times.
Ifølge bladet, der citerer den spanske retsmediciner Emilio Perez Pujol for oplysningerne, kan tallet være så 'lavt' som 2.500. Tallet står i skarp kontrast til de oplysninger, der blev givet, mens konflikten stod på, og hvor bl.a. den amerikanske forsvarsminister, William Cohen, talte om, at op imod 100.000 Kosovo-albanske mænd var "savnet og måske myrdet."
Senere blev antallet af dræbte nedjusteret til 10.000 af det britiske udenrigsministerium.
Perez Pujol, der blev sendt til Kosovo, umiddelbart efter krigshandlingerne blev afsluttet i sommer, sagde, at antallet af døde ligger langt under de 44.000, som han var blevet advaret om, at han ville finde i massegravene.

Kroater evakueret fra Kosovo
*Kroatiens regering evakuerede lørdag flere hundrede etniske kroater fra Kosovo-provinsen. Ifølge det kroatiske nyhedsbureau, Hina, ankom 288 kroater til lufthavnen i hovedstaden Zagreb i to fly.
De etniske kroater var blevet truet og mishandlet i Kosovo-landsbyerne Vrnavkol og Letnica, skriver det kroatiske nyhedsbureau.
Kroaterne klager over, at de blev forfulgt af yderligtgående albanere.
Kroatiens regering oplyste desuden, at den vil øge indsatsen for at støtte og beskytte de kroater, som har valgt at forblive i Kosovo-provinsen.

KRF imod en Femer-forbindelse
*Kristeligt Folkeparti er imod en fast forbindelse over Femer Bælt, fremgår det af en udtalelse fra et hovedbestyrelsesmøde lørdag.
"En Femer-forbindelse vil cementere en samfundsudvikling med øget økonomisk vækst, som ikke er miljømæssigt bæredygtig. Den vil give mere biltrafik med personer og gods, og den vil være i modstrid med regeringens CO2-målsætninger," hedder det.
"Endvidere vil Sjælland komme til at fungere som korridor for trafik fra Sverige til Tyskland med de gener, den øgede trafikbelastning vil give," udtaler KRF's hovedbestyrelse.

FRP lægger låg på Glistrup-diskussion
*Fremskridtspartiet er klar til at samle vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget til et kommende folketingsvalg. Men partiets repræsentantskab besluttede på et møde i Odense søndag at afvente en vurdering fra Indenrigsministeriet.
Partiet håber på at slippe for at samle de nødvendige knap 20.000 underskrifter.
Et flertal på repræsentantskabsmødet tog ved en afstemning afstand fra Mogens Glistrups ekstreme udtalelser om muslimer, men der var ikke flertal for at indkalde et landsmøde for at ekskludere Mogens Glistrup en gang til.

Lavere dansk moms har lange udsigter
*Skatteminister Ole Stavad (S) sagde i weekenden, at han er begyndt at overveje, hvordan et langsigtet opgør med den høje danske moms vil kunne tage sig ud, når det bliver nødvendigt om 10 måske 15 år.
Men skatteministeren ville ikke komme ind på, hvordan han mener, at en lempelse af momsen til sin tid skal finansieres.
Den danske moms på 25 pct. er bortset fra den svenske moms på samme niveau den højeste i EU. Det betyder, at danskere med fordel kan købe ind via Internet til lavere moms i resten af EU. I takt med at den elektroniske handel vokser, vil statskassen gå glip af et stadigt større beløb.
De høje danske afgifter på tobak og alkohol trues allerede om fire år, når 24 timers-reglen forsvinder.

Læger raser over statsadvokat
*Lægeforeningen kalder det skandaløst, at statsadvokat Karsten Hjorth anklager en 52-årig læge for uagtsomt manddrab i den såkaldte Plejebo-sag, skriver Politiken Søndag. Sundhedsstyrelsen vurderede lægens rolle på Plejebo og har ikke fundet grund til at fratage hende retten til at praktisere. Derfor kritiserer Den Almindelige Danske Lægeforening statsadvokatens beslutning om at tiltale den tilsynsførende læge for fem tilfælde af uagtsomt manddrab.

Færre skader anerkendes
*Forholdsvis færre danskere får i dag anerkendt erhvervsskader og arbejdsulykker i sammenligning med 1992. Sådan har udviklingen været gennem 1990'erne. Det oplyser Arbejdsskadestyrelsen på baggrund af en større analyse af spørgsmålet.
For erhvervssygdomme er der næsten sket en halvering af den procentandel, der får tilkendt erstatning, i forhold til det samlede antal anmeldelser, idet anerkendelsesprocenten i 1998 var 14,8 mod 25,8 i 1992. Styrelsen peger på, at faldet bl.a. skyldes et skift i de sygdomme, der anmeldes som erhvervssygdomme.

Information retter
*I en forsidehenvisning lørdag kom vi ved en fejl til at citere arkitekt Jørgen Stærmose for, at flere træer "kunne have givet noget mindre slum." Arkitekten har - som det korrekt er citeret i selve artiklen - sagt, at flere træer kunne have "skabt nogle mindre rum".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her