Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

20. november 1999

Noget i retning af et statskup
*De to regeringskolleger Poul Schlüter og Uffe Ellemann har ikke sluppet hinanden helt.
I Schlüters netop udkomne erindringsbog fremgår det, at Ellemann opfordrede Schlüter til at konstituere Ellemann som statsminister, indtil de konservative og Venstre havde fundet den varige afløser. Schlüter har betegnet Ellemanns forslag fra de dramatiske januar-dage som "noget i retning af et statskup" og som statsretligt "meget usædvanligt".
Uffe Ellemann-Jensen siger til ritzau, at han er helt uenig med sin tidligere regeringskollega i den sag.

Pakistans ministerpræsident erklærer sig uskyldig
*Pakistans styrtede ministerpræsident Nawaz Sharif nægtede sig skyldig, da han blev afhørt i en anti-terror domstol i Karachi i en sag, der kan føre til dødsstraf. Det er første gang, han optræder offentligt siden militærkuppet den 12. oktober.
Sharif, der har siddet fængslet, siden militæret overtog magten, blev konfronteret med en lang række anklagepunkter, der også omfatter forræderi og delagtighed i drab, bortførelse og kapring af et fly.
"Jeg har ikke været med i nogen sammensværgelse om at kapre et fly," sagde Sharif i retten i Karachi under den 20 minutter lange afhøring.
"Kapring er noget, man gør ved at pege med skydevåben. I dette tilfælde er hele den demokratiske regering blevet kapret," tilføjede Sharif, der virkede frisk og uskadt, selv om han bag lukkede døre fortalte, at han havde været holdt i isolation under ofte barske forhold. Hundredevis af politifolk havde omringet retten, og bombehold undersøgte bygningen minutiøst inden retsmødet. Flere pansrede mandskabsvogne blev placeret på gaden udenfor.
Den tidligere ministerpræsident er anklaget for at have forsøgt at forhindre et Pakistan International Airlines fly i at lande i lufthavnen i Karachi.

Barsebäck et skridt nærmere lukning
*Ejeren af Barsebäck-værket, Sydkraft, tabte fredag endnu et slag i den indviklede juridiske strid, om hvorvidt værkets ene atomreaktor som planlagt skal lukkes pr. 30. november.
Regeringsrätten i Stockholm, den svanske forfatningsdomstol, har nu afslået Sydkrafts og Barsebäcks ansøgning om at få genoptaget sagen. Retten har også bestemt, at en klage fra Sydkraft ikke skal have opsættende virkning for lukningen.
Sydkraft har klaget over, at Regeringsrätten i juni godkendte regeringens beslutning om, at værket skal afvikles, og at reaktor 1 skal lukkes ned inden udgangen af november 1999.

Større tilslutning til Dansk Folkeparti
*Dansk Folkeparti har nået sit højeste niveau i meningsmålingerne siden de turbulente dage omkring kommunalvalget i 1997. Trods statsminister Poul Nyrup Rasmussens voldsomme kritik af partiet for ikke at være stuerent belønner vælgerne partiet, og det ligger nu til 11,4 pct. af stemmerne, hvis der blev folketingsvalg i denne uge. Det viser en meningsmåling, som Vilstrup Research har foretaget for Politiken. Tallet er en fremgang fra 9,5 pct. i sidste måned. Socialdemokratiet er nede på 25,4 pct. mod 26,7 pct. i oktober, og partiet er mere end 10 pct. under resultatet af valget i marts 1998. Omregnet i mandater giver det et solidt borgerligt flertal.
Artikel side 4

Flere danskere får arbejdsskader
*123.000 danskere har været ude for en arbejdsulykke inden for det seneste år. Det viser en helt ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort fredag.
Undersøgelsen skiller sig ud fra de normale opgørelser af arbejdsskader, der udelukkende har været baseret på antallet af anmeldte arbejdsulykker til Arbejdstilsynet. Den nye undersøgelse, der er den første af sin art, bygger i stedet for på interview med 11.000 danskere i alderen 15-66 år.
De 123.000 personer, der inden for det seneste år har været ramt af en arbejdsulykker, svarer til 4,1 procent af den samlede arbejdsstyrke på lige knap tre millioner personer. Undersøgelsen viser også, at mændene er mere udsat for arbejdsskader end kvinder. Fem procent af mændene har været udsat for en arbejdsulykke mod 3,2 procent af kvinderne.

Clinton møder protesterer i Athen
*Tusinder af venstreorienterede grækere marcherede fredag gennem det centrale Athen for at demonstrere mod den amerikanske præsident Bill Clintons besøg. Det skete, mens demonstranterne råbte antiamerikanske slagord og viftede med røde kommunistiske bannere.
Demonstranterne samledes i det centrale Athen og forsøgte at marchere til den amerikanske ambassade. Hundredevis af politifolk i kampklar uniform affyrede flere gange tåregas mod demonstranterne for at forhindre dem i at nå ambassaden. Og demonstranterne svarede igen med brandbomber. Unge grupper smadrede også butiksvinduer og satte ild til affald.
Clintons officielle besøg, som er planlagt til ét døgn, måtte udsættes i en uge og forkortes fra planlagt tre dages ophold på baggrund af udsigten til antiamerikanske demonstrationer.

Tyskerne svigtede Danmark
*Sommeren blev en slem øretæve for dansk turisme. En pæn stigning i antallet af danske og svenske turister kunne slet ikke opveje tilbagegangen af tyske turister, der traditionelt udgør omkring 40 pct. af samtlige overnatninger. Det samlede resultat betegnes af Turismens Fællesråd som "chokerende dårligt".
Tilbagegangen af tyske turister anslås at medføre en nedgang i valutaindtjeningen på 600 mio. kr., hvoraf de offentlige kasser går glip af halvdelen. Specielt bemærkelsesværdigt er omfanget af tyske turister, der i år har vendt Danmark ryggen i stor stil. Ikke mindre end 17 pct. færre tyskere har holdt ferie i Danmark. Det svarer til, at hver sjette tyske gæst, der sidste år besøgte Danmark, i år har holdt sig væk.

Nye grænser for bakterier i mad
*Der bliver nu sat grænser for alle sygdomsfremkaldende bakterier i alle fødevarer. Vejledningen er skruet sammen, så grænsen er lavere, jo værre bakterien er. Alvoren af de sygdomme, bakterien er skyld i, vurderes, og det vurderes ligeledes, hvor mange bakterier der skal være til stede, før man bliver syg.
Fødevaredirektoratet har netop udsendt vejledningen med grænserne for, hvor mange sygdomsfremkaldende bakterier, der må være i den enkelte fødevare. Myndigheder har dermed sat grænser for alle væsentlige sygdomsfremkaldende bakterier og for alle fødevarer. Hidtil har der kun været regler for nogle bakterier i nogle fødevarer.

Mobilix får kontrakt med København
*Teleselskaberne Mobilix og Sonofon overtager telefonikontrakten med Københavns Kommune fra Tele Danmark. Mobilix overtager fastnettrafikken, og mobilsamtalerne deles mellem Mobilix og Sonofon, oplyser Mobilix fredag.
Kontrakten er indgået mellem Københavns Kommune, Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) og Mobilix , og den omfatter fastnettelefoni i Københavns Kommune i områderne Indre Østerbro, Indre Nørrebro, Valby og Kongens Enghave samt på HS' hospitaler.
I alt omfatter kontrakten 33.000 abonnenter, hvoraf 20.000 er tilknyttet Københavns Kommunes eget netværk Komnet.

Ulovlig handel med nazisterne
*Våbenfabrikken Dansk Industri Syndikat trodsede et forbud mod eksport af krigsmateriel til lande i krig og sendte ammunition til Tyskland allerede inden besættelsen af Danmark. På det tidspunkt var det efter alt at dømme også indgået ulovlige aftaler om egentligt våbensalg, skriver Berlingske Tidende.
De nye oplysninger underbygger, at Syndikatet handlede uden om den danske regering, hvilket i de efterfølgende snart 55 år er blevet fortiet af virksomheden og dens ejerkreds.

Miss Danmark har tyrkisk baggrund
*Dette års Miss Danmark er langt fra lyshåret og blåøjet. Hun har derimod mørkt hår, brune øjne og hedder Zahadi Bayram.
Den unge, mørke skønhed bor til daglig i Ishøj hos hendes forældre, der begge er af tyrkisk afstamning.

Rettelse
*Vi skrev i gårsdagens avis, at Jørgen Pedersens videoserie, Plads til os alle, koster 1250 kr. plus moms. Prisen er 1250 kr. ialt.
Inf. beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her