Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

19. november 1999

170 tjetjenere dræbt af raketter
*Omkring 170 personer er blevet dræbt i flere russiske raketangreb mod Grosnij og Urus-Martan sydvest for den tjetjenske hovedstad, oplyste det tjetjenske militære pressecenter torsdag.
70 personer blev dræbt, da fem jord-til-jord raketter sent onsdag aften bragede ned i Grosnij. Andre hundrede mennesker blev dræbt, da yderligere fem raketter ramte Urus-Martan, 20 kilometer fra oprørsrepublikkens hovedstad.
Det var ikke umiddelbart muligt fra andre kilder at få dødstallene bekræftet, men en AFP-reporter i Grosnij så ødelæggelser, der var forårsaget af mindst en raket.
Artikel side 6
Leder på forsiden

Forskere presset af institutleder
*To forskere fra Aarhus Universitet, der har gennemført et Dandy-støttet forskningsprojekt, følte sig stærkt pressede til at kalde deres resultater tilbage og udskyde offentliggørelsen til en senere videnskabelig artikel.
Presset kom især fra forskernes chef, den tidligere leder af Odontologisk Institut, Thorkild Karring, og i mindre grad fra universitetets rektor Henning Lehmann, fremgår det af en redegøresle fra de to forskere.
Ifølge redegørelsen fremhævede Thorkild Karring sammen med kontorchef Per Møller Madsen på et møde med de to forskere den 23. september, at "såfremt der ikke kunne findes en acceptabel løsning for Dandy, ville universitetets muligheder for fremtidigt samarbejde med eksterne sponsorer være stærkt forringede."

Læger kritiserer kræftforskning
*Et antisvampemiddel til kræftpatienter er i en række videnskabelige undersøgelser blevet fremstillet som mere effektivt end konkurrenternes. Men det er det ikke, mener to danske læger, efter en systematisk gennemgang af 15 undersøgelser af medicinalfirmaet Pfizers produkt fluconazol. 12 af de 15 undersøgelser er støttet af medicinalfirmaet, skriver bladet Dagens Medicin.
Ifølge den ene læge bag den danske undersøgelse, Peter Gøtzsche, der er chef for Det Nordiske Cohrane Center, er sagens forløb endnu et eksempel på "den umådelige indflydelse, som industrien i dag har på den medicinske forskning."

Jurister: Værnemagersag bremset
*Selv om tre jurister var ansat i den afdeling hos statsadvokaten, der efter krigen rejste straffesager mod formodede værnemagere, hørte de aldrig om en sag mod våbenfabrikken Dansk Industri Syndikat. De er først blevet bekendt med sagen nu og mener derfor, at nogen ulovligt har holdt den væk fra statsadvokaten, skriver Berlingske Tidende.
"Det her er en af de klareste værnemagersager, jeg har set. Hvis den ikke var blevet bremset, ville den formentlig have udløst en af de strengeste straffe for værnemageri. Sagen kan kun være overset, fordi nogen har lukket øjnene. Der er sket noget ulovligt," siger den 82-årige Niels Christian Tyndeskov, der stadig er aktiv advokat.

Guerrillaer i offensiv i Colombia
*I Colombia er mindst 40 mennesker blevet dræbt i det seneste døgn, efter at landets største guerillabevægelse, FARC (Colombias Revolutionære Væbnede Styrker) har gennemført en række større angreb og sprængstofattentater, netop som en ny runde fredsforhandlinger skal i gang.
Ved grænsen til Brasilien i den østlige Guainia-provins havde en større gruppe FARC-guerillaer i kanoer og flodbåde sneget sig ind i den lille junglelandsby Puerto Inrida, hvor de onsdag aften angreb en amerikansk-trænet marine-enhed på cirka 300 mand. Rapporterne om dræbte er meget modstridende. Militæret sagde, at 35 guerillaer og en marinesoldat var blevet dræbt i Puerto Inrida, mens fire marinesoldater var blevet lettere såret. Antallet af dræbte stod dog i kontrast til de tilsyneladende voldsomme kampe, hvor der blev brugt både artilleri og maskinpistoler.

LO og DA i indvandrerfremstød
*LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) starter nu en kampagne for at få integreret flere flygtninge og indvandrere på det danske arbejdsmarked.
"Vi skal have fjernet barriererne i hovederne på folk ude på de enkelte arbejdspladser, sagde LO's formand, Hans Jensen, da han torsdag sammen med sin modpart hos DA, Niels Fog, præsenterede kampagnen. Begge formænd erkendte dog, at den fælles kampagne rummer få konkrete initiativer.
Foreløbig sender de to organisationer hver sin pjece ud til medlemmerne om integration på arbejdsmarkedet. Og så vil de på en konference om ét år gøre regnskabet op og se, om det har hjulpet.

EU-bank åbner for svindelundersøgelse
*Den Europæiske Investeringsbank har indvilget i at lade EU's særlige svindelbekæmpelseskontor, OLAF, undersøge banken for svindel og andre uregelmæssigheder. Banken har givet sig efter, at Europa-parlamentets Budgetkontroludvalg truede med at blokere for en række lånegarantier.
Freddy Blak, der er medlem af Europa-parlamentet for Socialdemokratiet, kalder bankens indvilgelse i undersøgelserne for en stor sejr.

Styrket dansk kontrol med WTO
*Folketinget skal have et særligt udvalg, som tager sig af sagerne i verdenshandelsorganisationen WTO, mener SF's Jørn Jespersen, og der tegner sig et flertal for forslaget. Udvalget skal sikre, at Folketinget følger den kommende forhandlingsrunde i WTO så tæt som muligt, fordi den kan få stor betydning for danske mærkesager som miljø, sundhed og forbrugerbeskyttelse, skriver Politiken.
Regeringen med udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i spidsen støtter forslaget sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Kommune fjerner sociale boliger
*Nordborg byråd har besluttet, at 54 lejligheder i almennyttigt boligbyggeri i kommunen skal rives ned. Byrådet traf beslutningen, fordi der er overskud af almennyttige boliger i kommunen. 30 lejligheder står nu tomme. Borgmester Jan Prokopek Jensen (S) siger, at de tomme lejligheder tiltrækker socialt belastede familier til kommunen, som dermed får større sociale udgifter end man kan magte.

Rejsekongen på konkurskurs
*Rejsebureauet Rejsekongen er i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at det fredag angiveligt vil resultere i enten en betalingsstandsning eller en konkurs. Rejsegarantifonden var torsdag aften i færd med at forberede hjemtransport af kunder, som Rejsekongen i øjeblikket har på forskellige rejsemål.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu