Læsetid: 2 min.

Rapport oppusterbande-problem

2. november 1999

Rigspolitiets rapport om gadebande-kriminalitet giver et fortegnet billede af problemernes omfang, mener kriminolog

Sjusket, misvisende og direkte farlig.
Sådan beskriver ekstern lektor i kriminologi Ida Koch Rigspolitiets rapport Gadebander i Danmark 1999, som blev udarbejdet i september.
I dagens kronik i Information kritiserer Ida Koch rapporten for at operere med så uklare definitioner af begreberne bande, kriminalitet og 'uroskabende adfærd,' at den ikke giver et klart billede af problemernes omfang.
Det er uklart, hvor mange unge, der skal til for, at de udgør en bande, hvor godt de skal kende hinanden, og hvor ofte de skal være sammen for at kvalificere sig til at optræde som et problem i rapporten, mener hun. Ligesom det ikke fremgår klart, om man skal være dømt for kriminalitet eller kun mistænkt for at blive talt med som kriminelt bandemedlem.
"Med dette korthus som basis tælles ikke desto mindre bander, gruppemedlemmer med forskellig grad af gruppetilhørsforhold og antal af bandebelastede politikredse. Og ingen djævel ved, hvad det er, man har talt og vurderet," skriver hun.
Ida Koch kritiserer også rapporten for at beskrive problemer, der allerede er løst, som aktuelle og for at indberette personer, som ikke falder ind under de ellers brede definitioner, men som man vurderer er potentielle gadebandemedlemmer.
"Alt dette indebærer, at opgørelsen over de bandebelastede politikredse forekommer helt fortegnet," skriver hun.
Rapporten blev bestilt af justitsminister Frank Jensen (S) i kølvandet på sommerens problemer i Odensebydelen Vollsmose. Politikredsene fik 14 dage til at give rigspolitichef Ivar Boye en beskrivelse af gadebandeproblemerne.
Den korte tidsfrist taget i betragtning giver rapporten et udmærket og retvisende øjebliksbillede af problemerne, mener politimester i Rigspolitiet Jens Henrik Højbjerg.
"Den skal læses og forstås rigtigt. Det understreges flere gange, at den er behæftet med usikkerhedsmomenter, for det er meget svært at gøre det her op," siger han og henviser til, at der er stor udskiftning i det kriminelle miljø. Derfor er nødvendigt både at beskrive de problemer, der er løst, og de problemer, man forudser, mener han.
"Man bliver nødt til at lægge lidt til på begge sider for at give et reelt billede af problemerne. For en vigtig del af politiets arbejde med det her er den kriminalpræventive indsats, der retter sig mod randgruppen og medløbergruppen. Dem bliver man derfor også nødt til at tælle med," siger Jens Henrik Højbjerg.

Afviser skævt billede
Han afviser, at rapporten skulle give et fortegnet billede af problemerne.
"Vi har gjort os umage for, at den ikke skulle kunne bruges til at piske stemningen op. Den beskriver nøgternt og roligt de problemer, der er. Vi har ikke beskrevet konkrete sager og ikke medtaget nogle af de voldsomme eksempler for netop at holde det så neutralt som muligt," siger han.
- Man kunne godt forledes til at tro, at I havde interesse i at gøre problemerne lidt større for at få flere ressourcer i forbindelse med det kommende politiforlig?
"Rapporten er ikke et partsindlæg i ressourcedebatten. Det var i hvert fald ikke meningen. Men det er da klart, at den vil indgå i diskussionen sammen med så meget andet," siger politimesteren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her