Læsetid: 2 min.

Rod i rapport om gadebander

2. november 1999

Påfaldende modstrid mellem politikredsenes indberetninger og Rigspolitiets opstilling af situationen

"Aktuelt har vi ikke problemer med gadebander i Frederikssund Politikreds," siger Frederikssunds politimester Preben Aarø-Hansen.
Frederikssund er ellers en af de 25 danske politikredse, der i Rigspolitiets opgørelse er kategoriseret som præget af problemer med gadebandekriminalitet. Kategoriseringen blev foretaget i rapporten Gadebander i Danmark 1999, som Rigspolitiet færdiggjorde i september.
Men som ekstern lektor i kriminologi ved Københavns Universitet, Ida Koch, konstaterer på side 10 i dagens avis, står der i rapporten også, at der i Frederikssund ikke er sket dannelse af gadebander.
Frederikssunds politimester siger, at det "godt kan tænkes", at det havde været rimeligere at placere Frederikssund i en anden kategori.
Information har kontaktet politichefer i seks politikredse, som alle af Rigspolitiet er placeret i kategorien "Politikredse med mindre alvorlige problemer med gadebander" - den næstalvorligste af fire kategorier på skalaen.

Bestemt ikke
Hobros politimester, Venstre-politikeren Svend Aage Jensby, mener "bestemt ikke", at Rigspolitiet har begået en fejl ved at kategorisere Hobro som en politikreds med bandeproblemer. I rapportens tekst står ellers, at "Hobro Politikreds har ikke problemer med lokale gadebander", og at de tilrejsende medlemmer af Cerberus-banden fra Randers "antageligvis" ikke har "forøvet anden kriminalitet end uroskabende adfærd":
"Fordi vi har håndteret det, som vi har gjort, er det ikke blevet et aktuelt problem med gadebandekriminalitet. Men hvis ikke vi havde taget så håndfast fat, havde der gået folk rundt og slået ældre mennesker ned her i byen," siger Svend Aage Jensby.
Også Skive er kategoriseret som en politikreds med gadebandeproblemer, selv om der i rapportens tekst står, at Skive "har haft mindre problemer med en enkelt gadebande", og at gruppens kriminalitet stort set er ophørt:
"Den rimeligste kategorisering af Skive ville være en femte kategori, for man kan ikke sige, at problemerne er helt ophørt. Men det er ikke så slemt, som det har været," siger vicepolitimester Jan Palsgaard Pedersen.
Trods formuleringen "Esbjerg har ingen problemer med gadebander", er også den vestjyske havneby placeret i kategorien med gadebandeproblemer. Byens politimester Jørgen Ilum kalder det "et definitionsspørgsmål":
"Når man forsøger at beskrive de meget komplekse situationer rundt omkring i politikredsene ved fire kategorier, må der forekomme en vis generalisering. Om Esbjerg er placeret rigtigt det ene eller det andet sted, vil jeg lade hænge lidt i luften," siger Jørgen Ilum.

I den nedre ende
Hvidovres politimester, Herman Langlouis, mener, at hans kreds hører hjemme "i den nedre ende" af kategorien med "mindre alvorlige problemer med gadebander":
"Vi har faktisk nedkæmpet dem, men der er hele tiden nogle, der har ansigtet oppe over kanten, og dem holder vi uroligt godt øje med i samarbejde med kommunen. Men lige nu er der ingen ko på isen," siger han.
Vicepolitimester Jens O. Skov-Madsen, Holbæk, bekræfter den beskrivelse, som er gengivet i rapportens tekst ("Holbæk Politikreds har ikke problemer med gadebander"), men ønsker ikke at kommentere Rigspolitiets kategorisering af Holbæk som en politikreds med bandeproblemer.
Politimester Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitiet, afviser, at kategoriseringen af de forskellige politikredse er forkert, eller at rapporten overdramatiserer gadebandeproblemerne:
"Der kan da godt være en eller to kredse, hvor man kan diskutere, om den hører til i den ene eller den anden rubrik. Men jeg mener ikke, det forskubber det samlede billede," siger Jens Henrik Højbjerg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her