Læsetid: 3 min.

Russiske mafiabosser søger ly i Duma'en

29. november 1999

Parlamentarisk immunitet, gode bi-indtægter og returkommission gør en plads i Duma'en attraktiv for Ruslands kriminelle

Skt. Petersborg - En prominent mafia-boss med dobbelt statsborgerskab, en gennem-korrupt borgmester, der har betalt for likvideringen af førende erhvervsfolk, en syfilitisk svindler med en magisk indflydelse på landets præsident og en gal blikkenslager, der tidligere har prøvet at skyde hovedet af en verdenskendt statsmand. Er dette rolle-listen til en horror-film af tvivlsom karat? Nej, hvis man skal tro russisk presse, er det såmænd bare en kort karakteristik af nogle af de kandidater, der har søgt opstilling til næste måneds valg til Duma'en, det russiske parlaments underhus.
Det har givet den Centrale Valgkommission i Moskva, der forestår gennemførelsen af valget, nok at se til. Den har forment dusinvis af kandidater med en kriminel fortid eller rod i skatte-regnskabet adgang til valgene. Men den kan ikke skride ind overfor alle de kandidater, der angiveligt har kriminelle forbindelser, for der er godt 6.000 opstillede fordelt på 28 lister til valget den 19. december, og beskyldningerne fyger konstant i både den landsdækkende og regionale presse.

Lyssky elementer
At et stort antal lyssky elementer ønsker at sikre sig en plads i Duma'en er der ikke meget tvivl om. Et Duma-mandat giver parlamentarisk immunitet, og den er næsten umulig at få ophævet. Derudover er der gode muligheder for at sikre sig biindtægter ved lobby-virksomhed og modtagelse af returkommission. Politiske analytikere i Moskva påpeger, at der trods Valgkommissionens anstrengelser fortsat er mange kandidater med tilknytning til Ruslands mafia på listerne.
"De kriminelle ledere, der ønskede at opstille, har gjort det. De formelle kriterier, man har anvendt for at udelukke de værste banditter, er ikke effektive overfor kriminelle med orden i papirerne," siger Vladimir Pribylovskij.
Han er analytiker hos Panorama-tænketanken.
Det er sket, selvom Valgkommissionen har stoppet flere kandidater med direkte tilknytning til mafiaen. En af dem er Sergej Mikhailov, der ifølge russisk presse er en af landets ledende gangstere, kendt under kælenavnet 'Mikhas'. Det var dog ikke Mikhailovs angivelige mafia- tilknytning, men det faktum, at han også har græsk statsborgerskab, der gav valgkommissionen en chance for at slette ham. En anden figur med forbindelser til mafiaen, aluminiumskongen Anatolij Bykov, der mistænkes for delagtighed i flere lejemord, fik også sit kandidatur annulleret og er nu i varetægtsarrest.
Det er dog ikke kun politisk relativt marginale figurer, der fremstilles som forbrydere i medie-valgkampagnen. Et populært nyhedsprogram på Ruslands største tv-kanal ORT har de seneste uger hævdet, at Moskvas borgmester Jurij Lusjkov står bag likvideringen af en amerikansk hotelejer, Paul Tatum, i 1996. Ifølge programmet var Tatums sidste ord: "Lusjkov er ansvarlig. Det er ham, der har gjort det her mod mig."
Den Lusjkov-kontrollerede presse har givet ORT's bagmand, finansfyrsten Boris Beresovskij, der også opstiller til Duma-valget, råt for usødet. Da en tiltale mod Beresovskij for million-svindel med flyselskabet Aeroflots midler blev frafaldet for nylig sagde Lusjkovs talsmand:
"Lusjkov lykønsker Beresovskij, den hovedmistænkte i Aeroflot tyverisagen, med at han har kunnet undslippe retfærdigheden på grund af sine unikke kontakter."
Lavine af snavs
Avisen Moskovskij Komsomolets hævder også, at Beresovskij, som menes at have stor indflydelse på Jeltsin, har bestilt snigmord på sine politiske modstandere.
"Er der noget i den lavine af snavs som Kreml og oppositionen dynger på hinanden, der er 100 procent falsk? Formentlig ikke. Der er overdrivelser, journalistiske sjuskefejl og forvridninger af fakta. Men, næsten helt uden undtagelser, er der ingen komplette løgne," skriver Julia Latynina, politisk kommentator ved dagbladet Sevodnja.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her