Læsetid: 3 min.

SF vil nu helt ind i varmen

27. november 1999

Trafikforliget er hjemme, og SF er langt inde i forhandlinger om politiet. Nu vil Jes Lunde
have SF med på alle områder

SF er på vej til at blive finanslovens store vinder. I går sikrede partiet sammen med Enhedslisten et rødt trafikforlig, der giver fem milliarder kroner ekstra til skinnenettet, nye tog og nærbaner.
Aftalen bryder med mange års tradition for, at trafikpolitik bliver aftalt med de borgerlige.
Og SF's politiske ordfører Jes Lunde har nu virkelig fået blod på tanden.
Nu går SF også efter at få indflydelse på et andet af de borgerlige Danmark hjertesager: politiet.
Det er Venstres afvisning af nye afgifter eller afgiftsforhøjelser, der har givet SF chancen for at komme med ind på områder, der ellers er borgerlig hjemmebane.

SF vil gerne betale
Venstre vil ikke betale for flere betjente med afgifter. Det vil SF gerne. Men så skal regeringen til gengæld ryste op med en aftale om politiet. SF vil have papir på, at de er gode nok til at indgå aftaler med. Også om ordensmagten.
"Nu går vi efter det hele. Vi vil lave aftaler på alle de store felter, der er i spil i øjeblikket. Det er muligt, at der ikke kommer et egentligt forlig om politiet. Men hvis SF skal hjælpe regeringen med at finde flere penge til politiet, skal vi have en aftale, der giver os indflydelse på, hvordan pengene bliver brugt," siger Jes Lunde til Information.
Ud over trafik er SF allerede med i forliget om sundhedspolitikken og en aftale om reform af førtidspensionen. Og Jes Lunde ser frem til i de kommende dage at indgå en aftale med regeringen om aktivering og seniorjob sammen med Enhedslisten og CD.
Endelig er der voksen- og efteruddannelserne, hvor SF også ligger betydeligt tættere på regeringen end de borgerlige. Her er forhandlingerne dog stadig ret langt fra målet.
"Men måske er der også andre ting, der skal i spil," siger Jes Lunde uden dog at ville forklare sig nærmere.
En oplagt mulighed er den lange stribe af initiativer på miljøområdet, som partiet har prioriteret meget højt i sit forslag til finanslov.
SF har tidligere på året bejlet til CD som en mulig samarbejdspartner. Sammen kan de to partier give regeringen flertal. Det er aktuelt i forhandlingerne omkring seniorjobbene. Det er reelle job med statsstøtte til ledige 50-58-årige.

Uenighhed om trafikken
Derimod er de ikke enige om trafikken. CD har endnu ikke afgjort, om de vil stemme for gårsdagens forlig. Og CD's leder. Mimi Jakobsen, mener ikke, at SF reelt får noge særlig indflydelse.
"SF har af strategiske grunde været helt syge for at komme i forlig. Dem, der er det, får aldrig så meget ud af det," siger Mimi Jakobsen.
Det afviser Jes Lunde dog:
"Det er jo helt surrealistisk. Vi har lige lavet en milliardaftale om kollektiv trafik. Vi har lavet en aftale om førtidspension, der skal skabe et helt nyt system. Vi har lavet en sundhedsaftale, med et stort beløb til kræft. Og
pointen er, at vi ikke en gang er færdige," siger Jes Lunde.
Og SF'erne får da også ros for sin måde at håndtere finanslovsforhandlingerne på. Den radikale retsordfører Elisabeth Arnold mener, de har opført sig klogt i forhandingerne om et nyt politiforlig.
"SF har gjort det rigtige i denne omgang. De har ikke stillet store krav. De krav, de er kommet med, er fornuftige, og de har vist muligheder for finansiering. De har gjort deres arbejde godt. Men deres image som samfundsomstyrtere er nok lidt mod dem," siger Elisabeth Arnold til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her