Læsetid: 4 min.

De sidste kammerater

9. november 1999

De kaldte sig 'historiens sejrherrer'. Nu er DDR's elite enten døde, glemt eller i retten

Glemmebogen
BERLIN - Engang havde de magten, engang havde deres ord vægt. I dag hører man ikke meget til det østtyske kommunistpartis ledende organ, Politbureauet. Kun når der skal afregnes efter DDR-regimet, bliver de overlevende, hvoraf mange er alderssvækkede, medlemmer halet frem i rettens lys.
Hvad skete der med de 22 mænd fra Den Tyske Demokratiske Republiks Socialistiske Enhedsparti, SED's sidste politbureau, der blev indsat den 21. april for 13 år siden?

*Erich Honecker oprindeligt var han tagdækker - svendebrev fik han aldrig - men nåede højere i det kommunistiske partihierarki som leder af DDR, generalsekretær i SED og hærens øverstbefalende i 1971. Hans største bedrifter var rejsningen af den antifascistiske beskyttelsesmur i 1961 og den internationale anerkendelse af DDR 10 år efter.
Efter den tyske genforening bosatte han sig i Chile, hvor han døde i 1994. Hans urne står i enken Margots soveværelse. Retssager mod ham måtte opgives på grund af hans fremskredne kræftsygdom.

*Herman Axen var den udenrigspolitiske ekspert. Ved Murens fald ejede han en million-villa på en 23.500 kvm. stor grund ved Østersøen. Axen døde i 1994, familien blev frakendt arven sidste år.

*Hans-Joachim Böhme (69), partiformand fra Halle, skyr offentligheden. Han bor i betonforstaden Halle-Neustadt og står stadig anklaget i sagen om de dræbte ved Muren.

*Horst Dohlus (73) havde øgenavnet 'Frisøren' og var en profilløs Honecker-mand. Retslæger skal finde ud af, om han kan klare en retssag.

*Werner Eberlein (79), partiformand i Magdeburg, har som det eneste politbureaumedlem meldt sig ind i SED's efterfølgerparti, PDS. Retssager opgivet på grund af helbredsproblemer.

*Werner Felfe blev forskånet for at opleve Murens fald. Han døde i 1988. "Hele hans virke var kendetegnet af et nært, kammeratligt forhold til kollektivbønderne og arbejderne," skrev partiorganet Neues Deutschland i nekrologen.

*Kurt Hager fastholdt til sin død i 1998, at kun et eneste menneske kunne gøre sig til dommer over, om Muren var den rigtige løsning på DDR's problemer: Karl Marx. Hager var SED's chefideolog med opgaven at fremtrylle overensstemmelse mellem Marxismen-Leninismen og Partiets beslutninger. Han fik øgenavnet Tapet-Kurt, fordi han i sin tid afviste Gorbatjovs perestrojka-kurs med ordene "Ville De tapetsere Deres lejlighed, bare fordi Deres nabo tapetserer sin?"

*Joachim Herrmann døde 1992.

*Werner Jarowinski døde 1990.

*Heinz Kessler, general og forsvarsminister, lever tilbagetrukket i Karlshorst, Øst-Berlins kaserne-bydel. Han fik en dom på syvethalvt års fængsel, afsoningen afbrudt på grund af helbredsproblemer.

*Günther Kleiber (67) var ansvarlig for den økonomiske politik. Siden blev han dømt for embedsmisbrug, fordi han scorede Wartburgs testbiler og gav dem til sin søn, der solgte dem på den sorte børs. I 1997 gjorde retten i Berlin ham medskyldig for skuddene ved Muren, anken blev afvist i går. Han skal nu tre år i fængsel.

*Egon Krenz var Politbureauets sekretær for sikkerhedsspørgsmål, den 18. oktober 1989 indsattes han som generalsekretær Erich Honeckers efterfølger. En måned efter var også han historie. I dag er den 62-årige Krenz arbejdsløs. Han bruger sin tid på retsmøder og husbyggeri ved Østersøen. I 1997 blev han idømt seksethalvt års fængsel, afsoningen afbrudt efter anke. I går blev dommen bekræftet og Krenz vil formentlig lægge sag an ved Menneskerettighedsdomstolen i Haag.

*Werner Krolikowski (71) var ansvarlig for land- og skovbrug. Nu undersøges det, om han kan klare en retssag.

*Siegfried Lorenz (68) partiformanden fra Karl Marx Stadt gemmer sig i dag i Berlin. Anklagemyndigheden kræver ham dømt for dødsskuddene ved Muren.

*Erich Mielke (91) hørte alt. Som minister for statssikkerhed (Stasi) havde han et øre i hver en trappeopgang og hobede 180 hylde-kilometer rapporter sammen om de subversive elementer. I dag bor han i en betonsilo i Berlin og er for svækket til at gennemføre retssager.

*Günter Mittag skulle i starten af 60'erne reformere DDR's økonomiske system, men den tro kammerat mærkede hurtigt, at regimet slet ikke var interesseret i reformer og holdt sig siden strengt til kommando-økonomien. Han døde 1994.

*Erich Mückenberger var leder af den vigtige tysk-sovjetiske venskabsforening. Han blev regnet for et beton-hoved og døde 1995.

*Alfred Neumann (89) helbredsundersøges med henblik på en retssag.

*Günther Schabowski (70) bekendtgjorde på et pressemøde den 9. november 1989, at Muren var åben. Siden har han påtaget sig et moralsk ansvar for Murens ofre, og hans gamle kammerater har derfor vendt ham ryggen. Han blev idømt tre års fængsel, afsoningen udsat på grund af anke. I går blev dommen bekræftet. Efter Genforeningen arbejdede den tidligere chefredaktør for SED's partiorgan Neues Deutschland for en ugeavis i Hessen. Han gik på pension i påsken.

*Horst Sindermann var leder af SED's afdeling for propaganda og agitation. Han gik for at være kompromisløs og linjetro - bl.a. da den rebelske sanger og digter Wolf Biermann skulle ekspederes ud af landet. Død 1990.

*Willi Stoph var ministerpræsident med en dyr hobby, hydroponik, grønsagsdyrkning uden jord. Han satte sine Stasi-vagter til at passe forsøgshaven, men havemændene måtte ikke smage så meget som en radise.
Han brugte godt en million kilowatt-timer årligt, bl.a. til at varme sin pool op til 30 grader. Temperaturen blev kontrolleret hver time, men han badede aldrig i den. Død i april 1999.

*Harry Tisch var øverste FDGB-fagforeningsboss for landets millioner af arbejdere. I 1991 fik han 18 måneders fængsel for bedrageri. Han døde 1995.

Kort tid efter Murens fald blev det gamle Politibureau udskiftet og reduceret til 11 mand under ledelse af Hans Modrow.
Politbureauet var så moralsk anløbent og politisk udueligt, at et desperat partimedlem under det sidste møde i centralkommiteen (3. december 1989) foreslog, at genindføre dødsstraffen og gennemføre standretter mod de Politbureau-medlemmer, der havde bragt skam over partiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her