Læsetid: 2 min.

Sjælens musik

3. november 1999

'Manden med tubaen' går under huden på en stille mand med et stort instrument
Novellefilm

I 1997 modtog Anders Gustafsson ved festivalen Nordisk Panorama en pris for sin afgangsfilm fra Den danske Filmskole, Svensk Roulette. Den godt tredive minutter lange novellefilm hørte givetvis til årgangens mest vellykkede, og den bød ikke blot på en af Iben Hjejles første markante roller, men var tillige præget af en fortællemæssig nerve og et professionelt håndelag.
Nu er Gustafsson klar med sin første fiktionsfilm efter Filmskolen, Manden med tubaen, en 22 minutter lang novellefilm om en indadvendt stenhugger, der i musikken finder kompensation for sine vanskeligheder ved at kommunikere med omgivelserne.
Søren Sætter-Lassen leverer fuldt bæredygtigt spil og et fascinerende furet ansigt til den fåmælte hovedperson. Finn er arbejdsmand. Han hugger tekst i gravsten, men er ikke videre populær hos kollegerne, fordi han holder sig uden for fællesskabet. Desuden staver han dårligt, hvilket koster af lønningsposen, hver gang en sten må kasseres.
En mislykket druktur fører den vankelmodige Finn til at kaste sin kærlighed på en tuba. Og kort efter leder tilfældet ham i armene på selvmordskandidaten Line, gennem hvem han opdager, at selv om han teknisk set ikke behersker tubaen, kan han røre et andet menneskes følelser med sit spil.

Musikalsk og indfølende
Umiddelbart er det ikke den film, man havde forventet fra Gustafssons hånd, men forsøget på at finde ind til en af hverdagens mere stille eksistenser bekræfter indtrykket af Gustafsson som en solid håndværker, og specielt instruktionen af Søren Sætter-Lassen viser talent for selv inden for novellefilmens korte format at fremkalde en fornemmelse af ægthed i følelser og personkarakteristik.
Som i de fleste korte novellefilm er der for mange ender, der skal snøres sammen inden for en snæver ramme, ligesom der spores en snert af noget gemacht i selve filmens grundidé. Men fortællemæssigt afvikles historien med en musikalitet og en indfølelse, som peger frem mod noget større.
Manden med tubaen var annonceret i Filmhusets oktober-program, men måtte holdes tilbage pga. tekniske problemer. Nu indgår den i stedet i en lille instruktørpræsentation, der tillige omfatter Svensk Roulette samt et tidligere værk, novellefilmen I natt går jorden under fra 1994.

*Manden med tubaen. Instr.: Anders Gustafsson. 22 min. Distr.: Det Danske Filminstitut. Vises i Filmhuset, København, 2.-14. nov., alle dage kl. 19.30, dog ikke ma. og to.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her