Læsetid: 3 min.

Sjursen vil ikke klemmes af de store

25. november 1999

Finanslov uden V og K kan afhænge af Kr. Folkeparti og CD. Resultater er vigtigere end hensyn til bestemte partier, siger Jann Sjursen, formand for Kr. Folkeparti

Kristeligt Folkeparti og Centrumdemokraterne kan med deres tolv mandater i Folketinget blive afgørende i forhandlingerne om finansloven. De to midterpartier ønsker ikke at udkæmpe V og K's mere ideologisk betonede kamp for at undgå nye skatter og afgifter.
I sin yderste konsekvens kan det betyde, at de to partier stemmer sammen med regeringen om en række delforlig, der kommer til at udgøre den samlede finanslov.
Det er dog også muligt, at de to partiers mere imødekommende linje over for regeringen kan tvinge Venstre og de konservative til nye forhandlinger om finansloven.
"Det vigtigste for os er at opnå resultater i den her finanslov. Det kan vi gøre med de partier, der bliver enige. Vi har ikke deponeret vores handlefrihed hos andre," siger Kr. Folkepartis formand Jann Sjursen til Information.
Heller ikke CD's Mimi Jakobsen er meget for at blive kanonføde i et opgør mellem de to regeringspartier på den ene side og Venstre og Konservative på den anden side.
Over for Ritzau betegner Mimi Jakobsen V og K's afvisning af nye afgifter som "vanvittig." Hun kritiserer hårdt, at Venstre ikke vil sige ja til nye skatter og afgifter, heller ikke selv om pengene bruges til forbedringer inden for politiet.

Tre kristelige hovedkrav
Midt under de tilspidsede forhandlinger om finansloven opstiller Jann Sjursen tre hovedkrav for at lægge stemmer til en mere omfattende aftale med regeringen. Her er det ikke hensynet til V og K, der tæller, men hensynet til Kristeligt Folkepartis mærkesag nummer et, børnefamilierne, der vejer tungest.
"Vi går målrettet efter forbedringer til børnefamilierne og kræver, at regeringen sætter det på dagsordenen nu i forbindelse med forhandlingerne om finansloven," siger Jann Sjursen.
For Kristeligt Folkeparti drejer det sig særligt om tre forbedringer.
*Barselsorloven skal forlænges fra seks måneder og helst op til 12 måneder på 80 procent af dagpengeniveauet i hele perioden.
*Studerende med børn skal have ekstra tilskud.
*Børnechecken skal fordobles til hjemmearbejdende forældre, der ikke anvender daginstitutioner
Kristeligt Folkeparti vil finansiere forbedringerne ved at skære i børnechecken til forældre med børn over tretten år.
"Pengene til børnefamilier er skævt fordelt. Børnefamilier er samlet set ikke en svag gruppe," siger Jann Sjursen.
De tre krav er helt centrale for, om Kristeligt Folkeparti vil levere stemmer til en finanslov. Hvor Sjursen tidligere har afvist en finanslov sammensat af en række forlig på delområder, så siger han nu, at de kristelige godt kan stemme for et sådant kludetæppe, hvis "jeg kan se et samlet hele foran mig."
Selv om det ikke er "livet om at gøre" for Kristeligt Folkeparti at være med, så kan Sjursen blive en af parterne i Lykketofts alliance bag en finanslov for næste år, hvis et "robust flertal" står bag den.
Mens Jann Sjursen nu markerer klare krav, så er Mimi Jakobsen traditionen tro mere optaget af at forhindre forhandlingerne i at ende med det opgør mellem regering og den borgerlige opposition, der ellers tegner sig.
Derfor håber Mimi Jakobsen, at hun kan mægle mellem de to blokke. Hun "kan ikke forestille sig et forlig om politiet med SF og de to regeringspartier," som der ellers kunne opnås enighed om.
Istedet kræver hun indrømmelser fra begge blokke. Regeringen skal altså acceptere nogle af de spareforslag, V og K møder op med, mens særligt V skal acceptere nogle af de nye skatter og afgifter, regeringen har lagt frem.
Ledende Venstre-politikere siger, at de har svært ved at se, hvad Venstre får ud af at indgå forlig om finansloven. Der er for mange af de skatter og afgifter, som Anders Fogh Rasmussen har lovet ikke at hæve og for få liberale mærkesager på spil.
Venstres uvilje vurderes at kunne trække de konservative med over i afvisningens front. Slår K følge med V, sker det kun for at undgå splittelse mellem partierne.
I den situation kommer Mimi Jakobsen til at overveje sin modvilje over for forlig, hvor SF og Enhedslisten deltager. Særligt SF'erne har indtil nu accepteret store dele af regeringens forslag til forlig om trafik, politi og reform af voksenuddannelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her