Læsetid: 2 min.

Sociolog: Indvandrerforældre må gerne revse deres børn

11. november 1999

Børnerådet vil bekæmpe vold mod børn af indvandrere og flygtninge. Sociolog forsvarer indvandreres ret til egne opdragelsesmetoder

Børnerådet indleder snart en kampagne, som skal oplyse indvandrere og flygtninge om, at det i Danmark er strafbart at slå sine børn.
Kultursociolog Mehmet Necef fra Syddansk Universitet mener, at myndighederne ikke skal blande sig i, hvordan indvandrerne opdrager deres børn.
Der er tilsyneladende ikke nogle i Danmark, som ved, om f.eks. forældre med tyrkisk, somalisk eller pakistansk baggrund slår deres børn mere end danske forældre. Derfor lægger man i Børnerådet stor vægt på, at det blot er for at oplyse ikke-dansksprogede forældre, at man snart udgiver 40.000 foldere om forbudet mod revselse, der har været i kraft siden 1997. Nogle indvandrerrepræsentanter mener, at det er et reelt problem, at visse førstegenerations indvandrere er tilbøjelige til at revse børn og børnebørn.

Respekt nødvendig
Mehmet Necef mener, at det er nødvendigt at respektere indvandrernes egen opdragelseskultur. Og det gælder også de kulturelle traditioner med at benytte fysisk afstraffelse af børnene, så længe det ikke foregår systematisk.
"Det må familierne selv om," siger han, og fortsætter: "Vi opdrager vores børn, som vi selv er blevet opdraget - det er det, vi kender. Men når vi gør det, siger vores børn, at så vil de ringe til politiet, og det er problematisk."
"Så længe revselsen af børnene ikke foregår systematisk - og det gælder også til en vis grad, hvis den unge kontakter myndighederne - skal vi være meget tilbageholdende med at gribe ind."
"Vi må indse, at det er ikke er politibetjente eller det danske samfunds opgave at opdrage indvandrerbørn - det er deres forældres ansvar."
Tolk og medlem af Københavns Borgerrepræsentation Taner Yilmaz hilser derimod Børnerådets udgivelse velkommen. "Det er vigtigt at indvandrerforældre lærer at respektere dansk lovgivning, også selv om de måske mener, at den danske opdragelsesform er slap."
Pædagogmedhjælper Sajid Ali fra Høje Tåstrup er med i bestyrelsen for Organisationen for Pakistanske Studerende. Han siger: "Anden generation af indvandrere ved godt, at dialogens vej er langt mere farbar end magtens vej, når det gælder opdragelse af børn. Blandt den ældre generation er holdningen nok mindre pædagogisk."

Side 4: Lussinger gives
også på tyrkisk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her