Læsetid: 3 min.

Han søgte opad

16. november 1999

Vagn Holmboe hyldes med koncerter, symposium og komponistkonkurrence

Hyldest
"Vagn Holmboe havde sin egen verden. Han var slet ikke reaktionær, men han havde ligesom sin egen verden. Vagn havde det med at 'søge opad', og på den måde synes jeg han var en meget, meget stor inspiration."
Sådan siger komponisten Fuzzy om Vagn Holmboe, der for tiden hyldes af flere kulturinstitutioner. Formuleringen om at søge opad giver mening i forbindelse med Holmboes store vokale opus magnum Liber Canticorum - en samling bestående af næsten 100 sange.
Det tager det mest af en eftermiddag at opføre Liber Canticorum. Det skete søndag i Helligåndskirken i København. Foreningen Danske Kammerkor havde samlet seks gode kammerkor i Danmark.
De opførte for første gang Holmboes værk samlet. Korene Carmina, Lille Muko, Camerata, Det Jyske Kammerkor, Hymnia og Sokkelund Sangkor deltog.

Den Gyldne Middelvej
Opførelsen var en del af et større projekt om Holmboes liv og værk, som også bød på workshop, symposium, filmforevisning m.m. "Har man hørt lidt, har man hørt det hele, siger kritikeren om Holmboes musik. Komponisten selv ville opfatte det som et plus, at den stilistiske enhed kan spores i hele produktionen. Hos Holmboe er manden ensbetydende med stilen: Man finder sin vej og bliver der. For Holmboe hed denne vej Den Gyldne Middelvej - billedligt talt midt mellem den udskejende Dionysos og mådeholdets Apollon.
Sådan oplevede man også kormusikken ved de Danske Kammerkors opførelse af Liber Canticorum. Komponisten væver sig gennem stoffet og variationerne sker inden for et afgrænset musikalsk rum. Det skaber en homogenitet i det store værk, der er skabt over en 30-årig periode.
Informations udsendte oplevede første afdeling af koncerten, hvor Kammerkoret Carmina og Lille Muko sang. Man forstår, at korsangere generelt er glade for at synge Holmboes musik. Den er skrevet ideomatisk, den klinger godt i et godt kirkerum eller i en koncertsal, den er ikke urimeligt svær at gå til.
Holmboes musik er svaret på det, man dybest set drømmer om: Fred og ro. Men det er rystelserne der bringer én videre, og dertil er Holmboes musik - med al respekt - ikke anvendelig. Komponisten søger opad i sin musik, mens det levede liv holdes uden for. Måske komponisten havde grund til at holde det levede liv uden for, fortrænge den virkelige virkelighed med det formål at skabe en rolig, afbalanceret verden i sin kunst.

Komponistkonkurrence
De Danske Kammerkor har gjort det muligt for læserne at orientere sig i Holmboes værk i form af et 2 cd-sæt, som kan købes fra den 20. december (komponistens 90-års fødselsdag). Cd'en er udgives på plademærket Danica.
En kollega drillede engang Holmboe med ordene: "Alle elsker vi Vagns rumænske folkerytmer fra Horsensegnen." Komponisten voksede op i Horsens, og nu har byen taget initiativ til en fejring. Holmboe Prisen uddeles for første gang i forbindelse med den klassiske musikfestival Holmboe i Horsens 24.3.-2.4. 2000.

Stakkels dommerpanel
Horsens Kommune har besluttet at den første Holmboe Pris skal anvendes som præmiebeløb i en "konkurrence for unge komponister om et nyt værk for strygekvartet. I betingelserne for konkurrencen hedder det bl.a. "Der stilles ingen særlige krav om den anvendte musikalske stil eller teknik."
"Det er hverken Haydn-, Hindemith- eller Holmboe-imitationer, der efterstræbes! Dog må stof- og formbehandling meget gerne bære spor af en stillingtagen til metamorfosen som musikalsk teknik og æstetisk idé."
Hvem i Horsens kommune, eller for den sags skyld i dommerpanelet, tør afgøre, i hvor høj grad der overbevisende er taget stilling til metamorfosen som musikalsk idé?
Det er den mest klodsede og ukloge deltagerbetingelse, der er set i nyere tid i en komponistkonkurrence. Konkurrencer med den type bindinger fremmer ikke udviklingen.

*Hyldest til Holmboe. Danske Kammerkor opfører Liber Canticorum i København.

*Holmboe Prisen. Konkurrence for unge komponister. Kultur- og Fritidsforvaltningen i Horsens.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu