Læsetid: 6 min.

En steppebrand ude af kontrol

2. november 1999

Der er ikke én, men mange grunde til at aids-epidemien er nærmest umulig at bremse for landene i det sydlige Afrika. Nogle af grundene virker absurde og uforståelige på udenforstående

NAMIBIA - Tør sex, flerkoneri, kønssygdomme, voldtægter, herunder gruppevoldtægter, fattigdom, migration, promiskuitet, kvindeundertrykkelse, mangel på oplysning og uddannelse, myter og overtro er nogle af de almindeligst nævnte forklaringer på, hvorfor aids i dag spredes med en hast, der er en trussel imod selve stabiliteten i landene i det sydlige Afrika.
At emnet sex er tabu medvirker yderligere til, at aids breder sig som en steppebrand. Endelig tyder nogle nyere undersøgelser på, at den type af hiv-virus, der florerer i landene syd for Sahara, er mere smitsom end de forskellige vira på den nordlige halvkugle.
Det er dog stadig en gåde for forskere, hvorfor aids tilsyneladende ikke har spredt sig på tilsvarende måde i Vestafrika som i det sydlige Afrika. Den kulturbetingede undertrykkelse af kvinder og fattigdommen, som er de to største spredningsfaktorer, er kendetegnende for langt de fleste afrikanske lande.

Voldtægter
Voldtægtsraten i det sydlige Afrika er blandt verdens højeste. Statistisk voldtages hver anden kvinde i Namibia én gang i løbet af sit liv og forholdene i Sydafrika er ikke bedre: Her voldtages en kvinde hvert minut døgnet rundt.
Hovedparten af voldtægtsforbryderne er hiv-positive, og de smitter i mange tilfælde deres ofre, da en voldtægt i sagens natur er voldelig og blodig.
'Gang-rapes' udgør næsten en tredjedel af voldtægterne i Sydafrika med op til 15-20 mænd om et offer. Gruppevoldtægterne er ofte et udtryk for hævn fra en tidligere kæreste, der er blevet lagt på is. Ved gruppevoldtægter smittes ikke bare offeret, men ligeledes de efterfølgende voldtægtsforbrydere.
Journalist Charlene Smith fra den sydafrikanske ugeavis The Mail & Guardian fortæller sin alt for typiske historie:
"Jeg blev voldtaget for tre måneder siden, og jeg valgte efter svære overvejelser at offentliggøre min historie i de sydafrikanske medier. Det har hele tiden været mit håb, at min historie kan bruges af andre kvinder hernede til at komme frem".
"Min voldtægt var ikke speciel hård eller voldelig sammenlignet med mange andres, alligevel er jeg overbevist om, at grunden til at jeg stadig er i live er, at jeg i de fire timer, mareridtet varede, aldrig gik i panik, men talte roligt til forbryderen".
"Hele voldtægtsfænomenet er et ekstremt udtryk for en undertrykt, selvhadende, mandsdomineret kultur", siger Charlene, der kæmper for, at samtlige voldtægtsofre får adgang til gratis AZT.
AZT mindsker risikoen for overførsel af hiv-virus, hvis medicinen vel at mærke indtages inden 24 timer efter samlejet.
Selv nåede Charlene at få fat i AZT i 23. time efter en hård kamp imod bureaukrati, forsikringsselskaber og myndigheder.
Charlene fortsætter: "Jeg er foreløbig testet negativ, men jeg har fået bevis for, at manden, der voldtog mig, er hiv-positiv, da han lige er blevet dømt for mord og adskillige voldtægter. Jeg ved også, at der skal gå et helt år, inden jeg kan føle sig sikker på ikke at være blevet smittet".
Hendes historie har skabt en enorm debat i Sydafrika og ført til etableringen af en masse-protestbevægelse for voldtægtsofre, helsides avisannoncer, dannelsen af i hundredevis af støttegrupper og store demonstrationer.
Det har ført til, at regeringen har bebudet en stramning af lovgivningen.

'Tør sex'
'Tør sex' praktiseres først og fremmest i Zimbabwe, Zambia, Congo-Kinshasa, Malawi og i nogen grad i Botswana, og er en af de medvirkende årsager til udbredelsen af hiv-smitte. Tør sex går ud på, at kvinderne ved hjælp af urter udtørrer skeden før samleje, så friktionen bliver optimal - som regel med blod og smerter til følge. Denne praksis kræver mændene af kvinderne, da det efter sigende forlænger samlejet og forhøjer nydelsen for mændene.
Ifølge en nyere undersøgelse, foretaget af læger og aids-forskere i Zimbabwe, praktiseres tør sex i mere end halvdelen af alle samlejer.
Zimbabwe indtager en skræmmende førsteplads i verden, hvad angår det procentvise antal af hiv-positive i befolkningen, og Botswana følger lige efter.
Den tørre sex er utvivlsomt en medvirkende kulturel faktor til den skræmmende statistik. I Zimbabwe er over en tredjedel af den seksuelt aktive del af befolkningen smittet med hiv.
En kvinde blev for nylig i Højesteret idømt en bod for ikke at ville gå i seng med sin kommende svigerfar natten før sit bryllup.
En anden kulturbestemt tradition er, at enker overtages af den afdødes brødre. Hvis manden døde af aids, er sandsynligheden for at konerne også er hiv-positive stor.

Medicinmænd
Traditionelle healere eller medicinmænd hævder i vid udstrækning at de kan kurere aids. Et eksempel er Andima Hango, der har sin praksis ved landevejen ca. 45 minutters kørsel syd for Oshakati i det nordlige Namibia.
De fleste af patienterne, der opsøger klinikken, er ifølge 'doktoren' hiv-positive eller har aids i udbrud. Han hævder, at han helbreder alle patienterne uanset deres sygdom, da han har fået særlige evner af Gud. Hango bruger urter og håndspålæggelse, og det koster 3200 kr. at blive helbredt for aids.
Mange mennesker i landene i det sydlige Afrika tror på heksedoktorer og ånder. De tror også, at det er onde ånder, der er på spil, når aids rammer et familiemedlem. Uddannelsesniveauet er lavt, og folk er et let bytte for udspekulerede svindlere, der kalder sig healere. Andre myter, der er med til at sprede smitten, er, at sex med jomfruer (børn) helbreder sygdommen.
En kvindelig skoleleder i Oshakati fortalte, at det er almindeligt, at børn ikke bor hos deres forældre, men hos slægtninge. Disse slægtninge misbruger i stor stil børnene seksuelt, i mange tilfælde for selv at blive helbredt. Den slags myter var skolelederen overbevist om, at en massiv oplysningskampagne kan hjælpe til at mane grundigt i jorden.

Succeshistorien Uganda
I Uganda er det lykkedes at udskyde den gennemsnitlige seksuelle debut hos teenagere fra det 14. til det 16. år og på få år halvere antallet af hiv- positive. Det er sket ved hjælp af en massiv oplysningskampagne.
Måske er hundredetusindevis af døde mennesker det seneste årti som følge af aids også en medvirkende faktor i succeshistorien.
Uganda er et af de få afrikanske lande, som har formået at vende den stejlt stigende aids-kurve. I Uganda har man valgt at tackle problemet fra et tværsektorielt perspektiv med involvering af alle grupper i samfundet lige fra præsidenten til skolelæreren. Desuden har man på samme tid lagt vægt på at gøre op med alle tabuerne om sex.
Der er også gjort meget ud af at bekæmpe andre kønssygdomme, da der har vist sig at være en klar sammenhæng imellem antallet af kønssygdomme og antallet af hiv-positive. Ligeledes er antallet af tuberkulosepatienter faldet i takt med, at hiv-virussen er for nedadgående, da op imod halvdelen af alle hiv-positive dør af tuberkulose.

Desperate og ensomme
Socioøkonomiske faktorer og følgerne af disse er ifølge den jødiske professor Clive Evian, der til daglig forsker i hiv/aids-problematikker, den vigtigste årsag til den hurtige spredning af den dødelige virus.
Til disse faktorer hører migration, familieopsplitning, en skyhøj arbejdsløshed og deraf følgende sociale problemer som prostitution og alkoholmisbrug.
"Overalt i byerne ser vi i dag desperate, ensomme mennesker, der igennem sex søger en smule identitet og intimitet. Derudover er mennesker i det sydlige Afrika vant til at have mange partnere og dyrker sex langt hyppigere end europæere og amerikanere, hvilket formodentlig er kulturbetinget".
"Vi besejrede apartheidsystemet, men står over for et nyt problem af gigantiske dimensioner, et problem jeg ikke tror, vi kan oplyse os fra. Først når folk dør som fluer rundt om én, ændrer man på de helt nære og fundamentale behov såsom sexvaner", lyder den pessimistiske melding fra Clive Evian.

Halfdan Muurholm er informationsmedarbejder for u-landsorganisationen Ibis i Namibia

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her