Læsetid: 3 min.

Tavshedens retorik

18. november 1999

Robert Walser skriver let og lumskt om tavsheden som dannelsesideal

Roman
Den schweiziske forfatter Robert Walser, der døde i 1956, tilbragte sine sidste 20 år på en sindsygeanstalt, et forhold, der ofte er blevet knyttet til hans digtning, på samme måde som det er tilfældet med Hölderlin.
I tiden inden nåede han at skrive flere romaner, og han blev især kendt for sine kortprosastykker. Franz Kafka var en af hans beundrere, Walter Benjamin skrev et gammelklogt essay om ham, Th. W. Adorno mente, at han var en dårlig kopi af Kafka.
Romanen Jakob von Gunten skrev Robert Walser i 1908. Den bygger på et ophold i Berlin, på en tjenerskole, og netop tjenerens rolle overfor herren er romanens tema. Jakob von Gunten skriver efter sin ankomst til tjenerskolen, Institut Benjamenta, et levnedsløb til bestyreren, hr. Benjamenta, hvor han fremhæver som sit livs ideal at være tjener, at "tilpasse sig enhver situation".
Tjenerens fremmeste dyd er imidlertid ikke tale, men tavshed. Og instituttets vigtigste figurer er tavse, hr. Benjamenta er tavs, instituttets mønsterelev Kraus er tavs, og i et afgørende møde mellem Jakob og bestyreren hersker der tavshed. Jakob overbeviser netop ved ikke at sige meget, selvom bestyreren lokker med sit "tal frit".

At være et nul i storbyen
Tavsheden er to ting i denne roman, den er udtryk for en sprogkrise, hvor det at tale meget gør den talende til en hul og overfladisk person. Men tavshed er også et stumt skrig, efter mening og sammenhæng.
Under alle omstændigheder er det afgørende at være et nul, som er tomhed og begyndelse.
Denne dobbelthed gør, at tavsheden både beskytter Jakob mod storbyens anonymitet, og hele tiden også er den talende tavshed, det der forties; hele romanens styrke ligger netop i at meningen og indholdet hele tiden forskyder sig afsted foran romanens strøm af sætninger, der taler og tier på en gang.
Uopnåelighedens billeder er det mest spændende i denne roman, især er fremstillingen af den tjenende mønsterlev Kraus ladet med farlig dybde, fordi hans identitet føres langt tilbage til en religiøs, legendeagtig fortid, hvor han er 'Josef-i-Egypten', med en patriarks ansigt.
Denne rolle som et nul hænger sammen med, at tavsheden i romanen er dannelse. Romanen omtaler selv ordet dannelse, og den, der er tavs, er dannet, fordi han er 'ikke-sladrende', han røber ikke noget om sig selv, eller om andre, han er ikke en del af das Man, men fuld af potentialer, kommende muligheder, der udstyres med gammeltestamentlige billeder af patriarker og profeter.

En dannelsesroman
Det sprog, der skrives i, er på én gang let og lumskt, for det er bevæget af angst; hvis der ikke skrives, er det angst for isolation, hvis der skrives er det angst for den totale integration og tingsliggørelse.
Flere steder i romanen tænker man på den store dannelsesroman over alle, Goethes Wilhelm Meisters Læreår, især fordi Institut Benjamenta minder om det såkaldte tårnselskab hos Goethe, og faktisk er der mange eksempler på den slags citater i Walsers roman.

En dansk Robert Walser
Ved at citere dækker Walser sig ind af en tradition, han gør sig selv til et nul, ved at udviske sig selv.
Men samtidig overlister han sprogets overfladiskhed, for ved at citere tager han en maske på, og spiller på nye muligheder af dannelsen, nemlig på alt det, der kan komme ud af ingenting, såsom fortsættelse, forskydning, foreløbighed, håb.
Der findes en dansk tradition for at bruge Walser, især hos Poul Vad, der i et essay har omtalt Robert Walser som en skælm.
Dette essay omtaler oversætteren Karsten Sand Iversen i sit lille efterord til den danske udgave af Jakob von Gunten. Her kaldes Robert Walser for en "graciøs orddanser", og sådan er han også oversat, som let, flygtig, der er tale om en gendigtning, som er perfekt på sine egne præmisser, og så må man gå til den tyske original, hvis man vil lære den langt mere sprogfilosofiske og traditionsbundne Robert Walser at kende.

*Robert Walser: Jakob von Gunten. Oversat af Karsten Sand Iversen. 135 sider 198 kr. Centrum. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her