Læsetid: 3 min.

Teenage-kvaler

27. november 1999

Seksualitet på afveje er trend i flere nye ungdomsbøger

Nye bøger
Megahits blandt teenagebøger som Dennis Jürgensens netop filmatiserede roman, Kærlighed ved første hik, Rifbjergs Den kroniske uskyld og Salingers Forbandede ungdom, som alle sværmer - selvfølgelig - om emner som sex, forelskelse og ensomhed, har været med til at danne skole for senere teenage-bøger.
Lidt mere sære eksistenser, som James Barries gamle Peter Pan, kan også virke inspirerende på nutidens ungdomsbøger - og gør de i Francesca Lia Blocks Barbie & Mab - Teenagealfens tid. Her møder vi en ung pige, der både sulter sig og forsøger at fortrænge sin seksualitet.
Hendes model karriere startede allerede som barn, hvor moderen på bedste amerikanske vis søgte at få opfyldt egne, uopfyldte ambitioner om en strålende karriere gennem sin datter. Det menneskelige svigt kombineret med en børnefotografs seksuelle misbrug tvinger pigen med det karakteristiske Barbie-navn til at skabe sig en drømme-ven, den lille flyvealf Mab.
Også i Robert Cormiers, ligeledes amerikanske, efterkrigshistorie, Helte, er seksualiteten på afveje. Det unge, dynamiske forbillede for hele lillebyens ungdom, Larry LaSalle, viser sig at have en brist: Han kan lide unge, uskyldige piger, og helst når de ikke selv har lyst. Han forgriber sig på hovedpersonen, 16-årige Francis' kæreste og drømmepige, og Francis kan kun selv se til, ude af stand til at gribe ind over for denne helt, dette faderideal.
I danske Ken Jacobsens Den vilde vinter møder vi en lignende problematik. 16-årige Mikkel lader sig gang på gang lokke med på ekstreme ting af den smarte og feterede Victor, og han opdager først sent, at denne er knap så beundringsværdig som de fleste går og tror. Hans seksualitet udtrykker sig helst i voldtægtslignende forhold eller seksuel mishandling, og selv opdager Mikkel, at han måske har hang til noget lignende. Til sidst går Victor dog over stregen, da han påvirket af stoffer begynder at kærtegne Mikkel selv: Dér går Mikkels grænse!
Mikkel er fanget i sit konstante og løsslupne seksuelle begær. Få går fri, og alle er de vidunderligt smukke og attråværdige. Alle er de ude efter hans manddom. De fremstilles som en blanding af et ydre og et indre mareridt. Hans eget begær efter de andre kombineret med de andres efter ham. Det burde være en drøm, men han føler ikke noget ved det.

Genkendelsens glæde
Sproget er levende og nutidigt, replikkerne virker og personerne lever, men de enkelte kapitler falder ikke som perler på en snor, holdt sammen af indre logik, men er nærmest tilfældigt stykket sammen, bestemt af de begivenheder, der tilfældigt sker i løbet af året.
I Helte løses problemerne ikke så let, for her er problemerne dybere og voldsommere. Francis har mistet sit ansigt under krigen og vender tilbage til hjembyen for at få hævn over Larry. Men denne er selv blevet et vrag, og i stedet opsøger han den skændede veninde, der i mellemtiden måske ikke er gået i kloster, men tæt på, og deres kærlighed viser sig at være stendød. Hun har ikke bare tabt alt for ham, denne anti-helt, der er dekoreret for sin helteindsats under krigen, men hun er blevet hård og desillusioneret. De skilles med et køligt og slapt håndtryk. Historien er godt fortalt, men der hviler et noget altmodisch tungsind over den, en efterkrigsstemning, som det kan være svært for vore dages unge at sætte sig ind i.

Utroværdig
I Blocks alfehistorie lykkes det endelig Mab at lære flinke Barbie at sige fra og gøre op med sin fortid.
Bogen er en underligt utroværdig størrelse. På den ene side foregiver den at gøre op med det upålidelige kropsfikserede model-miljø, hvor sultekure og selvhad stortrives, men på den anden side er de forskellige personers indbyrdes forhold præget af udvendighed og overflade: Udseende, penge og magt er stadig, de værdier, der virkelig tæller, og det hele sovses ind i en klistret gang My little pony-agtig samtalestil af værste slags - hvis nogen da længere kan huske de nuttede små bøger, der blev udgivet, da disse misfostre af nogle små gummi-ponyer var på mode i 80'erne engang.

*Robert Cormer: Helte. Oversat af Kurt Strandberg. 104 s., 198 kr. Høst & Søn
*Francesca Lia Block: Barbie & Mab - Teenagealfens tid. Oversat af Lotte Inuk. 160 s., 178 kr. Høst & Søn
*Ken Jacobsen: Den vilde vinter. 173 s., 158 kr. Branner og Korch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her